İlkbahar başlangıcında iki yaş ve altındaki çocuklarda sıkça görülen bronşiolit, kontrol altına alınmadığında astıma dönüşüyor. Hastalık hırıltılı bir öksürükle kendini gösteriyor.
Küçük çocuklu aileler mevsim dönüşümünde adeta diken üzerinde oturuyor. Kış aylarında ve özellikle ilkbaharda; iki yaş ve altındaki çocukları tehdit eden 'bronşiolit' adlı hastalık, tedavi edilmediğinde astıma çeviriyor; ailelere büyük sıkıntılar yaşatıyor. Bulaşıcı olduğu için kolayca salgın yapabilen bronşiolit, hırıltı ve öksürükle kendini göstererek, çocuğun nefes almasını engelliyor.
NEZLE GİBİ BAŞLIYOR Bronşiolit, akciğerlerdeki küçük solunum yolları olan bronşiyollerin özellikle viral enfeksiyonlarla şişmesi, daralması ve yoğun salgıyla tıkanmasıyla oluşuyor. Bu daralmaya ise en sık RSV virüsü (Respiratuar Sinsisyel Virüs) neden oluyor. Hastalığın özellikle soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı ve nezleyle başladığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç, bu belirtilere çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bronşiolit; bu hastalıklar sonrasında başlayabiliyor ve alt solunum yollarının etkilenmesiyle solunumda hızlanma, öksürük, hırıltı, göğsün nefes alıp verirken içeri çökmesi gibi belirtiler meydana geliyor. Bu da durumun ciddileştiğini gösteriyor. Bronşiolitte ateş olmayabiliyor. Ancak, sıkıntılı solunum giderek hava açlığına ve çocuğun yorulmasına yol açıyor. Bebek ne kadar küçükse yorulması o denli kolay oluyor. 6 ay altındaki çocuklarda bu durum daha ağır seyredebiliyor. Bronşiolitin en sık görülen komplikasyonu kulak enfeksiyonu olup, çocukların yüzde 20'sinde görülüyor. Bu hastalıkta koyu balgam genellikle öksürük nöbetlerine yol açıyor.
ODASINI NEMLENDİRİN Bronşiolitin tedavisinde hekim tarafından verilen öksürük şurubunun yanında, sıcak-ılık sıvılar solunum yolunu yumuşatıp salgıları azaltıyor. Tuzlu su içeren burun damlaları da burun tıkanıklığını gidermede etkili oluyor. Ancak çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi için soğuk buhar uygulanması önem taşıyor. Bakteriyel bir enfeksiyon düşünülüyorsa antibiyotik kullanılması gerekiyor. Ayrıca, çocuğun yeterli sıvı aldığından ve beslendiğinden emin olmak gerekiyor.
EVDE SİGARA İÇİLMEMELİ Bronşiolit hastalığında sigara konusu oldukça önemlidir. Böyle bir durumda evde kesinlikle sigara içilmemelidir. Eğer bronşiolit atağı şiddetli bir şekilde gelmişse çocuğun hastanede izlenmesi ve buhar tedavisine alınması gerekmektedir. Ayrıca, bir çocuğun geçirdiği bronşiolit atağının sayısının üçü geçip geçmemesi çok önemlidir. Çünkü üçten fazla bronşiolit atağı geçiren çocuklarda alerji ve astım görülebilmektedir. Bu açıdan çocuğun hastanede araştırılması en uygun davranıştır.