Uzmanlar, okul kantinlerinde satılan hamburger benzeri fast-food ürünlerinin büyüme yavaşlığından zeka geriliğine kadar onlarca sağlık sorununa yol açtığının altını çizdi....
Araştırmalar, çocukların yediklerinin zihinsel gelişimlerine doğrudan bir etki etttiğini gösterse de, biz onların beslenmesine özen göstermiyoruz. Öğrencilerin çoğu en azından bir öğünlerini ev dışında yerken, kantin ve yemekhanelerdeki manzara düşündürüyor... Gelecek nesillerin sadece iyi bir eğitim ve aile ortamı sağlanarak başarıya ulaşamayacağı, aynı zamanda sağlıklı beslenmenin de çok önemli bir faktör olduğu, yapılan araştırmalarca ortaya kondu. Uzmanlar, çocukların beslenmesiyle ilgilenirken sadece evde aldıkları gıda ile ilgilenmenin yeterli olmadığına, asıl sorunun çocukların okullardaki sağlıksız beslenme koşulları olduğuna dikkat çekiyor. Obezite, gıda zehirlenmesi, zeka ilerlemesinin ve fiziki büyümenin yavaşlaması ve çeşitli hastalıklar, okullarda sağlıksız beslenmenin neden olduğu sonuçlar arasında yer alıyor. Uzmanlar, okul yönetimlerinin bu konuya eğildiğini, ancak genel tabloya bakıldığında çabaların yetersiz olduğunu belirtiyor. Doktorlar, velilere ve okul aile birliklerine çok iş düştüğünü vurguluyor ve velileri, çocuklarının beslenmelerinin nasıl ve kim tarafından sağlandığı konusunda sorgulayıcı olmaları gerektiği yönünde uyarıyor.
HAMBURGER YERİNE ELMA Büyüme çağındaki çocukların protein ağırlıklı beslenmeleri; yoğurt ve süt ürünleriyle kalsiyum, karbonhidratlı yiyecekler ile enerji, meyve ve sebzelerle de ihtiyaçları olan vitamini karşılamaları gerekiyor. Tüm bu besin gruplarının belirli bir kalori miktarı içeren bir menüyle sağlanması gerektiği konusunda uzmanlar hemfikir. Oysa yapılan araştırmalara göre; okul kantinlerinin yüzde 97'sinde salata ve neredeyse yarısına yakın bölümünde de süt bulunmuyor. İstanbul genelinde yapılan bir başka araştırmaya göre ise; okullarda kantin bulunma oranları yüzde 100'e yaklaşırken yemekhane bulunan okulların oranı yüzde 20'yi geçmiyor. Öğle yemeklerinde kantinlerde satılan fast food tarzı yiyeceklerin çocuklara cazip gelebileceğini söyleyen doktorlar, buna karşılık tam gün eğitim veren okulların yemek firmalarıyla işbirliği yaparak sağlıksız beslenmenin önüne geçilmesi gerektiğini belirtiyor.
BUNLARA DİKKAT! İşte kantinlerde dikkat edilmesi gereken kriterler: Yemek firmasının kalite belgeleri tam olmalı. Firma, ekmek gibi temel ihtiyaçlarını dışardan karşılamamalı. Personeli eğitimli ve işinin ehli olmalı. Hijyenik şartlarda üretim yapmalı. Personel hijyeni tam olmalı. A kalite hammaddeler kullanmalı. Yemek üretiminin yapıldığı tesis mutlaka gezilerek onaylanmalı. Uzman bir kadroya sahip olmalı. Çalıştığı firmalardan referans alınmalı.