Kalp ve damar hastalıkları en çok kadınları vuruyor. Öncesinde pek fazla sinyal vermeyen kalp krizi, erken yaşta geldiğinde kadına kurtuluş şansı da bırakmıyor....
Daha çok erkek hastalığı olarak bilinen kalp ve damar hastalıkları kadınların yaşamını tehdit ediyor. Kadınlarda kalp krizinden ölümler ürkütücü boyutlarda. Zira kalp hastalıklarından ölümler tüm kanser türlerinden kaynaklanan ölümlerin iki katı. Kadınlarda her yıl gerçekleşen ölümlerin yarısının kalp kaynaklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tevfik Gürmen, bu konuda önemli bilgiler verdi. Kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri ile kalp damar hastalıkları oranı karşılaştırıldığında 25-30 ölümden biri meme kanserinden kaynaklanırken, 2-3 ölümden biri kalp damar hastalıkları nedeniyle oluyor.
ÖSTROJEN ETKİLİYOR Kadında hastalığın ortaya çıkış şekli erkeklerden daha farklı oluyor. Hastalık kadınlarda, erkelere göre 10-15 yıl daha geç ortaya çıkıyor ve menopozdan sonra bu risk hızla artıyor. Menopozdan sonra kadınlarda kalp-damar hastalığı riskinin artmasının nedeni ise menopoz öncesi östrojen hormonunun koruyucu etkisi. Östrojen, kandaki iyi kolesterol miktarını arttırırken, kötü kolesterol miktarını düşürüyor. Yapılan araştırmalara göre, menopoz sonrası hastalara östrojen hormonu kalp hastalığı gelişimini engellemiyor. Ancak, çalışmalara dahil olan kadınların yaşları yüksek, hormon tedavisine geç yaşta başlanmış ve hormon düzeyleri takip edilmemiş olması nedeniyle, bu konunun tam olarak netliğe kavuşturulmadığı belirtiliyor.
DAHA DUYARLILAR Kalp krizinde hem kadın hem de erkek için aynı risk faktörleri geçerli oluyor. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, şişmanlık ve egzersiz azlığı gibi faktörler risk taşıyor. Ancak kadınlar, sigaraya ve yüksek kan basıncına daha duyarlı oluyor.
GENÇ YAŞTA TEHLİKE Bu risklerden daha çok etkileniyor. Diyabet de kadınlarda erkeklere göre kalp hastası olma riskini artırıyor. Kalp krizi kadınlarda daha tehlikeli bir seyir gösteriyor. Özellikle yaşı genç olanlarda ilk kalp krizinde ölüm tehlikesi erkeklere göre çok daha fazla. Üstelik, kalp hastalıklarının belirtileri alışılmışın dışında olduğundan ve bunun bir erkek hastalığı olarak görülmesinden kaynaklanan nedenlerle kadınlarda kalp hastalığı teşhisi koyma oranı düşüyor. Yapılan bazı araştırmalara göre, erkeklerde kadınlara göre daha yüksek oranda anjiyoplati, stent uygulaması ve bypass ameliyatı yapılıyor. Kadın hastalara girişimsel tedaviler daha az uygulanıyor. Prof. Dr. Tevfik Gürmen koroner anjiyografi yapılan kadınlarda sonucun normal çıkma oranının yüksek olduğunu, ancak normal gibi değerlendirilen anjiyoların bir kısmında aslında sorun bulunduğunu belirtiyor. Bu nedenle kadınların kalp-damar hastalıkları tetkik ve muayenelerine daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor.