Sivilce şeklinde uç veren Molloscum, genital bölgenin yanı sıra, sırt ve göğüste de çıkabiliyor. AIDS habercisi olan bu sivilceler diğer virütik hastalıklarda olduğu gibi hızla yayılıp, bulaşıyor....
Hayati derecede önem taşıyan basit bazı kurallar, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Sağlıklı bir cinsel yaşam sürmek için bu kuralları görmezden gelmemek gerekiyor. Herpes ve HPV virüsünün ardından yazı dizimizin bugünkü bölümünde Pox virüsünün yol açtığı Molloscum'u anlatacağız.
Önemsenmiyor Yine bir virüs hastalığı olan Molloscum, korunmanın genellikle önemsenmediği cinsel ilişkiyle geçiyor. Son yıllarda hasta sayısında yüksek oranda bir artış olmasına rağmen, asıl tehlikenin Molloscum değil, aynı belirtileri gösteren AIDS hastalığı olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar hastalığı teşhis edilen kişilerin, vakit kaybetmeden bir AIDS testi yaptırmasını istiyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Çevik de, Pox denilen virüsün, önlem alınmadan girilen cinsel ilişki sonrası bulaşarak, Molloscum hastalığına yol açtığını belirtti. Bu bulaşıcı hastalık, Herpes gibi virüs kaynaklı diğer cinsel hastalıklardan görülme yeri ve şekli konusunda farklılık gösteriyor. Belirtileri farklı Molloscum'un belirtisi, cinsel ilişki sonrasında genital bölgede sivilce şeklinde 2-3 hafta içinde ortaya çıkıyor. Bu sivilceler kaybolmadan cinsel ilişkiye girilirse başkalarına da bulaştırılıyor. Bu sivilcelerin, Herpes hastalığının belirtileriyle karıştırılmaması gerekiyor. Ancak, Herpes'teki sivilcenin içi, açık sıvı görünümündedir. Molloscum'un sivilcesi sarıya yakın bir renktedir ve ağrı gibi şikayetlere neden olmaz. Molloscum'un yine diğer cinsel hastalıklardan farkı, genital bölgenin dışında sırt ve göğüs bölgesinde de ortaya çıkmasıdır. Ayrıca yine bir virüs hastalığı olan siğiller gibi sık tekrar etmezler.
Bebeklere de bulaşıyor İlişki sayısı arttıkça Molloscum'un bulaşma ihtimali de artıyor. Sivilcelerin, vücudun genital bölge dışında başka bölgelere değmesiyle de yayılabildiğini söyleyen Doç. Dr. İbrahim Çevik, Molloscum hastalığına son yıllarda sıkça rastlandığını vurguladı. Üstelik son zamanlarda bu hastalık Herpes ve genital siğillerle birlikte de görülebiliyor. Bir kez girilen cinsel ilişki esnasında bulaşma olasılığı bir hayli yüksek olan Mulloscum, çocuklarda dahi görülebiliyor. Molloscum virüsünü taşıyan anne, normal doğum sırasında hastalığı çocuğa bulaştırıyor. Çocuğun sırt ve göğüs bölgesinde sivilceler oluşuyor.
En iyi korunma yöntemi Molloscum'a yakalananların, hastalığı fark etmediğini, 'sivilce' deyip geçiştirdiğini anlatan Dr. Çevik, genellikle kişinin, yarayı kaşıyarak iltihaplanmalara neden olduğunu ve partnerinin uyarısıyla doktora başvurduğunu ifade etti. Cinsel yolla bulaşan diğer virüs hastalıklarında olduğu gibi Mulloscum'da da prezervatif koruma sağlamıyor; en etkili korunma yönteminin tek eşlilik olduğu belirtiliyor. Güçlü olmak gerekiyor Molloscum'un yarattığı lezyonlar, 6 ay ila 2 yıllık bir sürede iyileşebiliyor. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlarda uzun süre direnç gösterip, giderek yayılabiliyor. Bu nedenle tedavi sırasında aşağıdaki unsurlara dikkat etmek gerekiyor:
* Hastanın bağışıklık sistemi gözden geçirilmeli, herhangi bir sorun varsa düzeltilmeli. * İnfeksiyon varsa yok edilmeli. * Kistleşme varsa lezyon, çıkartılmalı. * Mevcut siğil ise, küretle anestezi altında çıkartılmalı veya siğiller diğer yöntemlerle yok edilmeli. * Kriyoterapi veya hastanın etrafında Molloscum'u bulaştırabileceği kişiler varsa onların da tedavi görmesi sağlanmalı. * Hastanın, beslenme ve istirahatinin tam olması, stresinin kontrol edilmesi sağlanmalı. * İnatçı olgularda ve genel durumu ağır olan hastalarda ağızdan ve dıştan uygulanacak tedavi etkili olabilir.
Hepsi AIDS olamaz Tedavisi basit olan bu hastalıkla ilgili asıl tehlikeye dikkat çeken Doç. Dr. İbrahim Çevik, "Molouscum olan kişilerde AIDS ortaya çıkabilir. Çünkü, AIDS'in belirtilerinden birisi bu virüs hastalığıdır" diyor. Öte yandan 'her Molloscum hastası AIDS olur' diye bir kural yok.
Eliza testi yaptırılmalı AIDS, vücut savunma sistemini zamanla ortadan kaldıran bir hastalıktır. Molloscum da üzüntülü ve stresli dönemlerde tekrar ortaya çıkma özelliğine sahip. Bu hastalığa yakalanan kişilerin AIDS (eliza) testini mutlaka yaptırması gerekiyor. Molloscum hastası, "AIDS olabilir miyim?" sorusunun yanıtını ancak 6 ay sonra alabiliyor. AIDS testinin ilk 3 ayda yaptırılması önem taşıyor. Pozitif çıkarsa tam teşhis koyabilmek için daha ileri hassas AIDS testlerine başvuruluyor. Ancak, ilk testte sonuç negatif çıkarsa, yüzde 90 AIDS olmadığı kesinleşmiştir. Bu kişi altıncı ayda ikinci bir test yaptırmalı. Sonuç yine negatifse, AIDS riski de ortadan kalkmış demektir. Bu sürede hasta, "AIDS miyim, değil miyim?" endişesi yaşıyor ve strese giriyor.