Cinsel temasın yanı sıra ortak kullanılan tuvaletlerden bulaşan HPV virüsü, inanılmaz bir hızla ve sinsice ilerleyip genital siğiller oluşturuyor. Bu siğiller, kadınlarda rahim ağzı, erkeklerde ise penis kanserine yol açıyor.
GENİTAL siğiller sağlığımızı tehdit ediyor. Uzmanlar, prezervatifin bile koruyamadığı HPV virüsü kaynaklı olan genital siğillerde çok eşlilerin, erken yaşta cinselliğe başlayanların risk altında olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalar, Amerika'da her dört kadından birinin HPV (Human Papilloma Virüs) virüsü taşıdığını ortaya koyuyor. Dünyada ise her yıl 500 bin kadında HPV virüsü görülüyor. Bu virüsün yol açtığı genital siğillerin ülkemizde de son yıllarda özellikle gençler arasında hızla arttığına dikkat çekiliyor. Tıpta 'insan siğil virüsü' olarak adlandırılan HPV virüsü, daha çok kadınları tehdit ediyor. Rahim ağzı kanseri tehlikesi kadınlarda erken teşhis edildiğinde dahi, çocuk sahibi olma imkanını ortadan kaldırıyor.
DOĞU BÖLGELERDE YAYGIN Dünya Sağlık Örgütü, dünya üzerindeki kanser türlerinin beş nedeninden birinin, rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü olduğunu belirtiyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; Türkiye'de rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı, ortalama 100 binde 5 kadında görülüyor. Rahim ağzı kanseri en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadınlarda görülüyor. Bu hastalığın diğer cinsel hastalıklardan ayıran en önemli farkı ise günlük yaşamı etkileyen şikayete neden olmaması. Üroloji uzmanı Doç. Dr. İbrahim Çevik, genital siğillerin cinsel temasla ve ortak kullanılan tuvaletler yoluyla bulaşan ve cinsel bölgede görülen, maalesef önemsenmeyen bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor.
ZARARSIZ GİBİ GÖRÜNÜRLER Bu hastalığın son yıllarda özellikle gençler arasında yayıldığını belirten Doç. Dr. İbrahim Çevik, HPV virüsünün 100'den fazla alt türü olduğunu açıkladı. Bu sinsi virüsün her tipi genetik siğillere yol açmazken, siğil oluşumuna neden olan tipleri kanser tehlikesini de beraberinde getiriyor. Erkeklerde penis, kadınlarda rahim ağzı kanseri riski taşıyan HPV virüslerin oluşturduğu siğiller, ağrı yanma gibi şikayete neden olmuyor. Bu nedenle de pek çok kişi genellikle bu virüsleri önemsemiyor. Siğiller zararsız gibi görülüyor. Görüntüsü nedeniyle rahatsız olunduğunda doktora başvuruluyor ya da muayene sırasında tesadüfen tespit ediliyor. HPV virüslerinin çok hızlı yayılma özelliğine sahip olduğunu ifade eden Dr. İbrahim Çevik, virüsün bulaşması için dokuyla temasa geçmesinin yeterli olduğunu vurguluyor. Cinsel bölge ve çok hassas bir doku olan göz bölgesine dahi rahatlıkla virüs bulaşabiliyor. HPV virüsü gözlerde iltihaplanmalara yol açıyor. Ülkemizde çoğunlukla virüsün kanser riski taşımayan 6 ve 11 tiplerine rastlanıyor.
KULUÇKA SÜRESİ DEĞİŞİYOR Tek eşlilerde çok nadir görülen, ancak cinsel özgürlüğü bilinçsiz ve korunmasız bir şekilde yaşayan gençler arasında son yıllarda artan genital siğiller, idrar kanalının ağzında çıktığı zaman kişiler doktora başvuruyor. Çünkü hastanın zor idrar yapma, idrar sonunda kanama gibi şikayetleri başlıyor. Siğiller, erkeklerde hem daha erken çıkıyor, hem de çok eşliliğe yatkın oldukları için kadınlardan daha fazla görülüyor. Ancak kadınlarda da son zamanlarda siğillerin görülme sıklığı artış gösteriyor. Virüs vücuda girdikten sonra lezyonların görülmesi için geçmesi gereken kuluçka süresi 3 hafta ila 7 ayı buluyor.
GENİTAL BÖLGEYİ KAPLIYOR Bu zaman içinde hastalıkla ilgili ilk belirtiler ortaya çıkıyor. Cinsel organın yakın çevresinde görülüyor. Zamanla sayıca artıp yayılıyor. Hacim olarak da büyüyor. Tedavi edilmediğinde nadiren de olsa genital bölgeyi kaplayacak kadar büyüyebiliyor. O zaman ciddi plastik cerrahi yöntemlerin uygulanması gerekiyor. Asıl tehlike ise kişinin, taşıdığı bu siğillerin bir hastalık olduğunu fark etmemesi; cinsel yolla bulaştığını muayene sırasında tesadüfen doktordan öğrenmesi oluyor. "Hastaların yüzde 90'ı bu hastalığının farkında değil" diyen Dr. Çevik, "Siğiller çoğaldığı ya da idrar kanalının ağzında çıktığı zaman bize geliyorlar. Sorduğumuzda, yıllardır bu siğillerin vücutlarında olduğunu söylüyorlar" diyor.
PREZERVATİF YETERSİZ KALIYOR Prezervatifin dahi etkili olmadığı genital siğil hastalığında kuluçka süresi çok uzun olduğu için tedavi süresi de uzuyor. Evli olan çiftlerde tedavi çok zor gerçekleşiyor. İlk tedaviden sonraki bir ayda çiftlerin prezervatifle dahi cinsel ilişkiye girmeleri yasaklanıyor. Bu da bir süre sonra sosyal problemlere neden oluyor. Tedaviden sonuç alınabilmesi için çiftlerin tedavi edilmesi gerekir. En iyi tedavi yöntemi de lezyonların yok edilmesine dayanan koter uygulaması. Koter uygulamasında elektrik akımı ısıya dönüştürülüp siğiller yakılarak yok ediliyor.
AŞISI TÜRKİYE'YE GELMEDİ Koterle yok etme yönteminin kanser riski taşıyan hastalarda da fayda sağladığını söyleyen Doç. Dr. İbrahim Çevik açıklamalarını şöyle sürdürüyor: "Amerika'da ve İngiltere'de rahim ağzı kanserine karşı önleyici Üroloji Uzmanı Dr. İbrahim Çevik, HPV virüsünün yolaçtığı genital siğiller ve risklerini anlattı.