CİNSEL ilişki yoluyla bulaşan Herpes virüsünden nasıl korunulur? Virüs hangi hastalıklara yol açar?
***
Herpes virüsü başa bela!
Cinsel ilişki yoluyla bulaşan Herpes virüsü, kadın-erkek ayırt etmiyor! Yerleştiği vücudu bir daha terk etmeyen Herpes'ten korunmanın en etkili yol ise tek eşli cinsel hayat sürmek.
Bilinçsizce yaşanan ilişkiler sonucu her yıl binlerce kişiye cinsel hastalık bulaşıyor. Eğitimsizlik ve bilgisizliğin bedeli, ömür boyu taşınan hastalıklara, en önemlisi de rahim ağzı kanserine yakalanmak oluyor. Prezervatifin dahi önleyemediği birçok cinsel hastalıktan korunmanın en etkili yolu ise tek eşlilikten geçiyor... Dünyada her gün 100 milyon kişinin cinsel ilişkiye girdiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Çevik, her yıl da 15 milyon insanın cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalandığını belirtiyor. Günümüzde 65 milyonun üzerinde insan virüs kaynaklı cinsel hastalıklarla yaşıyor. Bu hastalıkların üçte ikisi vücutta yıllarca yaşıyor ve hiçbir belirti vermeyebiliyor. Ülkemizde ise her üç kişiden biri, eğitimsizlik ve bilgisizlik başta olmak üzere birçok nedenden dolayı cinsel sorun yaşıyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalananlar, genellikle hastalığının farkında bile olmuyor. Cinsel hastalıklar daha çok, cinsel hayatın en aktif olduğu 18-28 yaş arasında görülüyor. Cinsel ilişki sırasında korunma yöntemlerinin ciddiye alınmaması ya da ihmal edilmesi, çok eşlilik, son yıllarda yurtdışından gelen hayat kadınlarının sağlık kontrolü olmadan çalışmaları, gençler arasında cinsel ilişkinin daha özgürce yaşanması, cinsel yolla bulaşan pek çok hastalığın artmasına neden oldu. En etkili korunma yöntemleri dahi bu hastalıklar karşısında yetersiz kalıyor. KISIRLIĞA DA YOL AÇIYOR Uzmanlar, sağlıklı cinsel ilişki konusunda duyarsızlık ve bilgisizliğin özellikle kadınları tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Son yıllarda artan, HPV virüsünün neden olduğu genital siğiller rahim ağzı kanserine davetiye çıkarıyor. Yine cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlığa neden olabiliyor ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin hayallerini yerle bir ediyor. Ağrı ve yanma gibi şikayet unsuru oluşturmayan, zararsız görünen genital siğillerle birlikte Herpes, molluscum, bakterilerin neden olduğu bel soğukluğunun günümüzde artık çok sık görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, virüs hastalıklarının doğum sırasında bebeğe geçebileceğini belirtiyor.
UTANILDIĞI İÇİN SAKLANIYOR Önce erkeklerde ortaya çıkan cinsel hastalık belirtileri; karın ağrısı, idrar yolu iltihabı, sık sık idrara gitme, idrar sırasında yanma, özellikle kadınlarda tekrarlayan idrar yolları iltihabı, cinsel organda kızarıklık, kaşıntı, döküntü, üreme organlarında renkli akıntılarla kendini gösteriyor. Uzmanlar, sağlıklı cinsel ilişki konusunda yeterli düzeyde korunma yöntemleri bilgisine sahip olmayan toplumumuzun tedavi aşamasında da sınıfta kaldığını, genellikle eczaneden aldığı antibiyotikle hastalığını tedavi etmeye çalıştığını belirtiyor. Kişinin, utanarak cinsel hastalığını sakladığını ya da farkına varmadan bunu eşine ve partnerine bulaştırdığını ifade eden uzmanlar, her fırsatta cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkili yönteminin tek eşlilik olduğunu vurguluyor.
STRESLE YENİDEN ÇIKIYOR Cinsel temasla bulaştığı zaman vücudunuzdan ömür boyu atamayacağınız, halk arasında 'cinsel bölgede uçuk' olarak bilinen Herpes virüsü, bilinçsiz cinsel ilişkilerin ardından vücuda yerleştikten sonra tamamen yok edilemiyor. Bulaştıktan sonra stresli dönemlerde cinsel bölgede tekrar ortaya çıkıyor, sadece şikayetleri hafifletici tedaviler yapılıyor. Bu virüsü tamamen yok edecek bir tedavi yöntemi ise henüz bulunamadı. Herpes vakaları son yıllarda çok eşli ve cinsel özgürlüğün fazlaca yaşandığı ülkemizde yaygın olarak görülmeye başladı.
DUDAKTAKİ UÇUĞA BENZİYOR Üroloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Çevik, cinsel temasla bulaşan Herpes Simplex Virüsü'nün genital bölgede sivilce şeklinde lezyonlar olarak kendini gösterdiğini, hastalık belirtilerinin görüntü olarak dudak çevresindeki uçuğa benzediğini açıkladı. Doç. Dr. Çevik, içi berrak sivilce gibi sıvı dolu yapıların, stresli dönemlerde vücut direncinin düşmesiyle tekrar aktif hale geldiğini vurguladı.
'TİP 2' OLARAK ADLANDIRILIYOR Cinsel ilişki ile virüs bulaşmışsa, 1 ila 4 haftada belirtileri ortaya çıkıyor. İlk belirtiler 2-3 hafta genital bölgede aktif olarak görülüyor. Herpes, kadınlarda daha çok vajinanın ön kısmı ve rahim ağzına, erkeklerde ise penisin son kısmına yerleşiyor. Vücut direnci yüksek kişilerde bu süre ortalama 1 haftaya düşüyor. Nükseden lezyonlar 3-4 gün içinde kendiliğinden geçiyor. Ağrı gibi şikayetlere yol açan herpes hastalığında sivilcelerin patlaması ya da patlatılması durumunda şiddetli yanma, ağrı, oturamama gibi yakınmalar başlıyor. Kadınlarda bu belirtilere ek olarak idrar yaparken yanma ve vajinal akıntı oluşabiliyor. Genital bölgede yaşayan bu virüsler 'Tip 2' olarak adlandırılıyor. 'Tip 1' virüsü ise genellikle dudak çevresinde ortaya çıkıyor. 'Tip 2' virüslerin çok nadir de olsa dudak çevresinde ortaya çıktığı görülüyor.
SADIK KAL; GÜVENDE OL Aktif olduğu dönemde kişinin cinsel ilişkiye girdiği takdirde bunu partnerine ya da eşine bulaştıracağını söyleyen Doç. Dr. İbrahim Çevik, "Herpes hastalığı son zamanlarda özellikle gençler arasında artmaya başladı. Üstelik Herpes ile birlikte genital siğil ya da molloscum hastalığı bir arada görülüyor. Bu virüse karşı prezervatif koruyucu olmuyor. Çünkü prezervatifin koruyamadığı genital bölgeyle temas sırasında virüs bulaşabiliyor. En iyi korunma yöntemi ise tek eşlilikten geçiyor" şeklinde konuşuyor. Aktif olduğu dönemde kişinin oturmasına izin vermeyecek kadar şiddetli ağrılara neden olan, cinsel ilişkiyi engelleyen hastalığın belirtileri geçtiğinde ilişkiye girilebiliyor. KÖKÜ KURUTULMUYOR Bu virüsü alan kişi ömür boyu dönem dönem aktif hale gelecek olan Herpes'le yaşamayı öğrenmek zorunda kalıyor. Virüsün kökünün kurutulamadığını, bunu yok edecek bir tedavinin şimdilik bulunmadığını anlatan Doç. Dr. Çevik, tedavi yöntemlerini şöyle anlatıyor: "Kişinin bu virüsü taşıyıp taşımadığını kan testleriyle anlayabiliriz. Teşhisi desteklemek için, vücuda girdiğinde virüsle savaşan antikorların kandaki düzeyine bakılır. En pratik yöntem budur. Ayrıca belirtilerden örnekler alınarak kültürde virüsün üremesi tanıya yardımcı olur. Hasta doktora geldiğinde yapacak fazla bir şey yoktur. Bunun aşısı yok. Herpes'in aktif olduğu dönemlerde iğne, hap ya da krem tedavileri şikayeti hafifletmekte etkili olabilir. Hap tedavisi erken dönemde faydalı olur. Bu virüsün kökünü kurutmak mümkün değil. Halkımız, Herpes virüsünün yol açtığı sivilce şeklinde belirtileri görünce kolay edinildiği için deri pomatları kullanıyor. Ancak bunların ne yazık ki hiçbir faydası yoktur."