Yürümeye yeni başlayan çocukların ayak sağlığını korumak için evin içinde yalınayak dolaşmasına izin vermek gerekiyor. Çocuğun ayak ve bacak kaslarının kuvvetlenmesi için bu özgürlük şart.
26 kemik, 57 eklemden oluşan ayak, oldukça karmaşık bir yapıdır. Kimi zaman, parmakları üzerinde duran bir balerinde olduğu gibi, sabit yapı oluşturur, kimi zamansa yükseğe sıçrayan bir kişideki gibi, esneklik gösterir. Yürüdüğümüz zamansa, bu iki durumu aynı anda yaşarız. Vücut ağırlığının tamamını yere aktaran ve insanı "ayakta" tutan bu organın sağlığı özellikle çocukluk çağında çok önemlidir.
KASLARI ENGELLİYOR Henüz yeni yeni yürümeye başlayan çocukların üşütüp hasta olacağı endişesiyle ayağına ayakkabı geçiren anne-babalar aslında farkında olmadan onun ayak sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, büyük heyecanla ilk adımlarını atan çocuklara ayakkabı giydirmemenin onun ayak sağlığı için çok faydalı olduğu görüşünde. Çünkü ayakta durma ve yürüme ayak ve bacak kaslarının çalışmasını sağlayarak onları kuvvetlendiriyor. Özellikle iki yaşına kadar çocuğun evde çıplak ayakla bırakılması tavsiye ediliyor.
DÜZ TABANLIK Çocuğa erken ayakkabı, bilhassa sert tabanlı ayakkabı giydirmek, ayak kaslarının gelişmesini engelleyerek düz tabanlığın oluşmasını kolaylaştırıyor. İlk bir yaşta ayak tabanı çukurunun tam gelişmemesi dolayısıyla düz tabanlık normal olarak kabul edilse de, anne-babaların ev içerisinde çocuklarının yalınayak bırakması gerekiyor. Dışarıya çıkarılacağında ise lastik spor ayakkabı yerine normal ayakkabı kullanılması öneriliyor. Bu konuda yapılan ilginç bir bilimsel çalışmaya göre; lastik spor ayakkabı kullanan çocuklar, normal ayakkabı kullanan çocuklara oranla, sert zeminde 3 kez, halı üzerindeyse 5 kez daha fazla düşüyor. Ekonomik yönden daha ucuz olmasına karşın, lastik spor ayakkabılar kullanmak yürümenin erken döneminde düşme tehlikesini arttırıyor.
SERT OLMASIN Yürümeye yeni başlayan çocuklara çok sert ya da çok yumuşak ayakkabı tabanı yerine, yarı-yumuşak ve esnek tabanlığın daha uygun olduğu belirtiliyor. Ayakkabı tabanının sert olmaması, yürümenin itme aşamasında parmakların daha iyi itmesine izin veriyor ve denge daha iyi sağlanıyor. Yumuşak olmaması da, ayak tabanını sivri cisimlerden koruyor. SIK SIK DEĞİŞTİRMEYİN Çocuk dengeli yürümeye başlayana kadar, ayak problemlerini düzeltmeye yönelik tüm ayakkabı değişikliklerinden kaçınılması gerekiyor. Çocuğun ilk ayakkabısında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir tanesi de, ayakkabının boğaz kısmının ayak bileğini içine alması ve desteklemesidir. 20-30 aylıktan sonra desteksiz ayakkabılara geçilmesi öneriliyor.