Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 29 Mart 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Erkekler de kendilerine bakıyor
Yağ alınması
Kadın tipi göğüs büyümesi

Erkekler de kendilerine bakıyor

Dış görünüşlerine önem verenler sadece kadınlar değil. Günümüzde erkekler de estetik cerrahların kapısını aşındırıyor ve daha yakışıklı olmanın yollarını arıyor....



Günümüzde erkeklerde yapılan estetik cerrahi operasyonları sayı ve çeşitlilik olarak artış göstermekte. En sık yapılan operasyonlar;

* Rinoplasti (Burun Estetiği)

* Saç Ekimi

* Lipofilling (Yağ enjeksiyonu)

* Yağ Aldırma

* Karın Estetiği

* Kadın tipi göğüs büyümesi.

BURUN ESTETİĞİ
Burun estetiği erkeklerde genellikle solunum güçlüğü çeken (deviasyon) ve burun eti gibi problemleri olanlara daha sıklıkla yapılmakta veya deviasyon ameliyatlarına kombine edilmektedir. Deviasyon yani burun içi kemiği eğriliği olan kişilerde belirli bir yaştan sonra şikayetler artmakta ve burun eti yani konka hipertrofisi gibi başka sorunlar da eklenmektedir. Burun estetiği nedeni ile başvuran hastalar genellikle 20-30 yaş grubunda olup eğitim düzeyleri belirli bir seviye üzerinde olan kişilerdir.

ORANLAR DEĞİŞİYOR
Erkekler ilk görüşmeye ve muayeneye genellikle yalnız veya erkek arkadaşlarla ve solunum problemi olduğunu söyleyerek gelmeyi tercih ediyor. Genellikle hastanede yatmak istemeyen erkek hastalar, mümkünse aynı gün taburcu oluyor. Erkeklerde yapılan burun estetiğinin yüz hatlarına uyumlu ve doğal olması gerekir. Özellikle doğu görünümlü kişilerde doğal görünüm çok önemlidir ve kişinin karakteristik yapısını bozmayacak, görünümünü daha olumlu yönde etkileyecek burun yapısı oluşturmak çok önemlidir. Irklara ve bölgelere göre değişen bazı yüz açıları, alın-burun, burundudak, dudak-çene, burun-çene orantıları vardır. Bu orantı kadında ve erkekte tabii ki farklıdır. Burun operasyonu öncesi hastanın değişik açılardan resimleri çekilir ve çizim yapılır. Asimetri ve çukurlar, çıkıntılar değişik renklerde, çıkmayan kalemlerle işaretlenir. Operasyon genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Ancak uzmanlar sıklıkla genel anesteziyi tercih eder. Çünkü genel anestezi hem cerrahın geniş bölgede rahat çalışmasını, hem de hastanın konforunu sağlamaktadır. Operasyon burun deliğinden yapılan insizyon yani kesi ile yapılır.

İYİLEŞMEK UZUN SÜRÜYOR
Operasyon yaklaşık olarak operasyonun zorluğuna veya durumuna göre 2-4 saat sürer, önce eğer varsa deviasyon ve burun eti yani konka opere edilir ve daha sonra burun estetiği yapılır, tamponlar duruma göre 1. veya 2. gün alınır. Operasyon sonrası kişinin travmaya veya darbeye uğramaması gerekir ve ağır spor hareketleri, sauna,hamam 2 ay sonra serbest olabilir. Ancak erken dönemde darbe alınmamasına dikkat etmek gerekir. Operasyon sonrası ödemlerin tam olarak inmesi ancak 2-3 haftadan sonradır ve 2 ayı bulabilir. Tam iyileşme 3-4 ay kadar da sürebilir, sigara içen kişilerde iyileşme daha yavaş olur.

SAÇ EKİMİ
Saç ekimi son yıllarda gittikçe artan bir popülarite ile gündemdedir. Artık pek çok merkezde yapılmaktadır. Eskiden daha büyük greftler ekilirken son yıllarda gelişen teknoloji ile daha ince ve daha küçük greftler ile saç ekimi mümkün olabilmektedir. Saç ekiminde ekip çalışması yapılır ve bir ekip saç greftini genellikle ense ve saç arkasından alıp küçük mikrofolliküllere ayırırken diğer ekip de ekim işlemine başlar. Saç alınan bölge primer kapatılır, yani sütüre edilir. Alınan saçlı deri de saç folliküllerine zarar vermeyecek şekilde bölünür ve tekli veya ikili üçlü follikülller yani saç dipleri şeklinde ekim yapılır.

LOKAL ANESTEZİ YAPILIR

Saç ekimi genellikle lokal anestezi ve hafif sedasyonla yapılır. Hasta bu esnada endişe, korku gibi duygulardan arınır ve rahatlar. Lokal anestezi ile saçlı deri ve saç ekilecek bölge genişçe uyuşturulur ve aynı zamanda hemostaz denilen kanama olmaması için o bölgede kontraksiyon sağlanmış olur. Operasyon yaklaşık 2-6 saat arasında sürer. Bu o bölgenin genişliğine ve saçlı deri bölgesindeki follikül denilen kıl diplerinin yoğunluğuna bağlıdır. Operasyon sonrası yüzde ve saçlı bölgede ödem ve şişliklerin olması doğaldır ve birkaç gün sürer. Ekim yapılan bölge 1-2 gün bandajda durur ve daha sonra açılır. Özel antiseptik bir solüsyonla yıkanır, temizlenir ve açık bırakılır. Bu uygulama operasyonun başarısını arttırır. İlk ekilen saç kökleri tutsa bile ekilen saçlar dökülür ve birkaç ay içinde saçın uzama gücüne ve genetik yapıya bağlı olarak yeniden çıkar. Tam olarak canlı ve sağlıklı görünüme yaklaşık 6 ay içinde kavuşmak mümkün olmaktadır.

YAĞ ENJEKSİYONU
Lipofilling yani yağ enjeksiyonu, yağ alınması esnasında veya ayrı olarak yapılabilir. Alınan yağların özel bir işlemden geçirilmesini takiben, çukur veya kırışıklık bölgelerine enjekte edilmesidir. Bu enjeksiyon genellikle erkek hastalarda yanakta gülme çizgilerine, kırışıklık bölgelerine enjekte edilir. Enjeksiyonun birkaç seans yapılması gerekir. Tek seansta yapılan enjeksiyonlarda genellikle sonuç tam olmaz. Lokal anestezi ile yapılması tercih edilir, ancak genel anestezi ile de yapılabilir. Lipofilling yapılacak bölge önceden işaretlenir ve alınan yağlar özel bir işlemden yani santrifüj ve süzülmeden geçirilip suyundan ayrıştırılır. Enjekte edilmeden önce 20-30 dakika beklenir. Özel bir bandaj uygulanması ödemi azalttığı için biz 1-2 gün bandajı tercih ediyoruz Ancak hiç bandaj uygulamayı tercih etmeyen de olabilir. Lipofilingde pek morluk olmaz ancak birkaç gün veya birkaç hafta hafif, gittikçe azalan bir ödem olabilir.

KARIN ESTETİĞİ
Karın estetiği genellikle doğum yapmış kadınlarda yapılmasına karşın bazen erkek hastalarda da deformite ve karın kaslarının aşırı sarkması veya çok kilo verilmesi sonrası yapılabilir. Ağır diyetler ve ani kilo kayıpları ne yazık ki beraberinde kalıcı deformiteler getirebilir. Çok sarkmış, çatlamış ve deforme olmuş karın bölgesinde fazla cilt alınması ve sarkmış gevşemiş karın kaslarının sütüre edilmesi, yeniden eski haline getirilmesi işlemine karın estetiği operasyonu adı verilir.

BEDEN KÜÇÜLTÜLÜR
Bu operasyonun en önemli özelliği karın içi bölgesinin adeta bir iç korse gibi yeniden toparlanması ve beden küçülmesi sağlanmasıdır. Uzmanlar bu yöntemi aşırı şişmanlara yapmayı tercih etmez, hastayı öncelikle doğal yollarla ve bir diyetisyen kontrolünde kilo vermeye yönlendiriler. Hastanın kilo vermesi sağlandıktan sonra operasyon planlanmalıdır. Karın estetiği mutlaka genel anestezi ile tam teşekkülü hastane ortamında yapılmalıdır. Hastanın genel durumuna göre 1-2 gün hastanede yatması gerekebilir. Hastaneden taburcu olduktan sonra da kesinlikle birkaç gün ev istirahati yapılması gerekir. Hastanın 2-3 hafta boyunca ağır bir şey kaldırmasına, aşırı aktiviteye ve spora izin verilmez. Yaklaşık 2 ay sonra hasta spor yapabilir ve tam aktiviteye izin verilir.

ÖKSÜRMEK YASAK
Operasyon yaklaşık 3-4 saat sürer. Sarkmış karın kasları da yeniden dikildiği için operasyon sonrası öksürme, ani kalkma gibi aktivitelerde ağrı olabilir. operasyon sonrası koruyucu özel bir korse giyilir ve 3-6 hafta bu korsenin giyilmesi gerekir. Özel ultrason masajı operasyondan 3 haftaya dek uygulanması ödemlerin daha çabuk geçmesini sağladığı için önerilir. Operasyona bağlı izler karın alt bölgesinde iç çamaşır içinde kalacak şekilde planlanır ve 6 ay-1 yıl içinde gittikçe azalarak kaybolma eğilimi gösterir, gerekirse lazer ve kortikosteroidli pomadlarla desteklenir. Operasyon sonrası 1 hafta sonra banyo ve 3 hafta sonra yüzmeye izin verilir. Ancak hastanın solaryum ve güneş ışığına çıkması 6 hafta boyunca kesinlikle yasaktır.


Erhan DOĞAN

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bir daha etek giymeyeceğimBoran Ağa şimdi sinemaya oynuyor
Gençliğinize güvenmeyinDünya bu uzuvlara hayran
Film aşkları şarkı olduAllah rızası için bir program
Beyaz'ın Rus sevdasıKudurix Emre
Ayaklarını üşüttüEylül'e kadar tekliflere kapalı
Hoşgeldin Beren elveda silikon!Hatırla Sevgili-74
Acil ServisÇelebi Çiçek ile tarot kartları
Aşk mesajları
GÜNCEL
Şebnem'in Şebnem'in katiline 3 yıl
İstanbul Levent'te aşırı sürat yaptığı otomobiliyle çarptığı 18...
Ders Almaz Center
İlk kurban Mersin
Hayaller yürüsün
42 milyon YTL karne parası...
Amigo Sefa'nın kimliği sahte
Bu da SSK bombası
SPOR
Altın-top Altın-top Altın puan
4 gün önce Yunanistan'ı Atina'da devirerek şov yapan Ay-Yıldızlılar,...
Topa iyi vurmam tesaduf değil
Helal olsun hepinize
Yalnız değildik
Seyrantepe'ye talip oldu
Ufuk'ta Umut göründü
Fener zirveyi devraldı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 12°C 6°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 15°C 1°C 
İZMİR Az Bulutlu 20°C 7°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 21°C 12°C 
ADANA Az Bulutlu 20°C 9°C 
EKONOMİ
IMKB E: 43.079,510 D:% -0,04
DOLAR S: 1,393 D:% 0,11
EURO S: 1,859 D:% 0,13
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu