HOKKA gibi buruna, kalkık kaşlara ve kusursuz bir güzelliğe sahip olmak hayal değil. Estetik cerrahi, sizi baştan yaratıyor. Sihirli neşterlerin mucizevi dokunuşlarıyla hayal ettiğiniz insan olun.
***
Estetiğin mucizevi dokunuşu
Ülkemizde en çok burun estetiği ameliyatları yapılıyor. Kaş kaldırma, kepçe kulak ve göz kapağı operasyonları da bir hayli yaygın. Peki, bıçak altına yatmadan önce ve operasyon sonrasında sizi nelerin beklediğini biliyor musunuz?.
Başlarken... "Güzellikgözde değil; asıl özde gizlidir" dese de şair, gözdeki güzellik de her zaman önemini korumuştur. "Güzel görünmek" isteği insanlık tarihi boyunca varlığını sürdürmüş ve buna zaman zaman çekilen acılar bile engel olamamıştır. Plastik ve estetik cerrahinin tarihçesi M.Ö. 600'lü yıllara dayanıyor. Modern anlamda plastik cerrahi 19. yüzyılda gelişmeye başladı. Burun ve meme estetiği, kepçe kulak, karın germe, cinsel estetik, yağ alma, yağ injeksiyonu, göz kapağı estetiği, yüz germe, kaş kaldırma, çene estetiği, yara izleri, doku genişletme ilk akla gelen estetik çeşitleri. Bu estetik operasyonları Op. Dr. Teoman Doğan anlatıyor...
Dış görünüşünden memnun olmak; kişinin kendisiyle barışık, iş ve sosyal ilişkilerinde daha başarılı, aşk ve evlilik hayatında ise kolay mutlu olmasını sağlıyor. Bu amaçla her gün çok sayıda kişi estetik cerrahların kapısını aşındırırken, hangi operasyonun nasıl yapıldığı, öncesinde ve sonrasında yaşananları sizler için araştırdık:
BURUN ESTETİĞİ Estetik cerrahi girişimi ile burnun yeniden biçimlendirilmesidir. Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) ülkemizde en yaygın olarak yapılan estetik ameliyattır. Burun estetiğinde işlem, kıkırdak ve kemiklerin yapısını değiştirerek buruna yeniden şekil vermektir. Bazen kemikleri ve kıkırdakları kesmek, bazen de eksik yerlerini tamamlamak ve şekillerini değiştirmek gerekebiliyor. İyi yapılırsa memnun kalacağınız ama kötü yapılırsa düzeltmenin zor olduğu bir ameliyattır. İkinci bir ameliyat gerekebilir Bu ameliyatta bilinmezlikler çoktur. Çünkü burnun yapısını oluşturan kemik ve kıkırdaklar birbirinden bağımsız olarak ama bir bütün olarak bulunurlar ve iyileşme döneminde farklı davranabilirler. Bu yüzden sonrasında en sık revizyon, yani ikinci bir düzeltme ameliyatı yapılan estetik ameliyat budur. Komplikasyonlar Kanama riski rinoplastide daha ciddi olabilir. Burun tıkanıklığını gidermek için burun içerisinde estetik dışı işlemler yapılacaksa istenmeyen bir kanama ihtimali artar. Ameliyattan sonra nefes yollarınızda 'sineşi' denilen yapışıklıklar gelişebilir ve bunlar nefes almanızı zorlaştırabilir. İkinci bir cerrahi müdahale gerekebilir. Çok nadir olarak burnun ortasını oluşturan "septum" denilen yapıda delik oluşabilir. Bu nefes alırken ses çıkmasına sebep olabilir. Tedavisi zordur ve yeniden ameliyat gerektirir. Öncesi ve sonrası... Ameliyattan sonra burnunuzun üzerinde bir alçı ve içinde tampon olacak. İlk geceniz nispeten zor geçecektir. Burnunuzun ucunda ilk 24 saat hafif bir sızıntı olur. Bu da son derece normaldir.
KAŞ KALDIRMA Kaş kaldırma ameliyatı genellikle genç-orta yaş hastalara uygulanıyor. Ameliyat tekniklerine gelince; 'endoskopik' ve 'askı' denilen iki temel yöntem var. Askı yöntemi: İşlem son derece basit; saçlı deri içerisinde yarım santimlik bir kesim yapılıyor ve buradan geçirilen uzun bir dikiş kaşa kadar indiriliyor ve kaş bu dikiş ile yukarı çekiliyor. Risksiz ve etkili bir yöntemdir. Tek problem etkisinin kısa sürmesidir. Kaldırılan kaşlar birkaç ay ile bir sene içinde inebiliyor. Endoskopik yöntem: Saçlı deri içerisinde bir kesim ile yapılıyor. İçeriden kaşlar yukarı çekilerek hem kaldırılabiliyor hem de istenilen şekil veriliyor. Diğer yöntemler: Nadir kullanılan yöntemlerde ise üst göz kapağında ya da kaş içerisinde kesim yapılarak kaş yukarı asılıyor. Eski bir teknikte de kaşın üst sınırında uzun kesim yapılıyor. Komplikasyonlar Askı yöntemde çıkabilecek ciddi bir komplikasyon neredeyse yok. Tek problem, asimetri ve kaşların kısa zamanda eski yerlerine inmesidir. Endoskopik teknikte de ciddi bir kanama ve enfeksiyon olma ihtimali bulunmuyor. Olabilecek küçük kan birikmeleri de ciddi bir sorun yaratmayacaktır. İltihap olduğu durumlarda antibiyotik tedavisi yanında nadiren cerrahi olarak iltihabın boşaltılması gerekebilir. Sonrasında yaşanacaklar Kaş asma ameliyatının ertesi günü işinize dönebilirsiniz. İşlem yarım saat sürüyor, lokal anestezi yeterli oluyor. İşlem muayenehane şartlarında da yapılabilir. Endoskopik teknik yine lokal anestezi ile yapılıyor. Yaklaşık 1 saat sürüyor. Bir ya da iki günlük dinlenme yeterli oluyor. Çok az şişlik ve morluk yapan ve çok hızlı iyileşen bir ameliyat. GÖZ KAPAKLARI Göz kapakları yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği ve en fazla dikkat çektiği yerdir. Standart göz kapağı ameliyatlarında göz kapağı derisi, deri altındaki ince kas tabakası ve göz torbalarını dolduran yağlar alınır. Bu sık yapılan bir ameliyat olmasına rağmen, genellikle hastalarda hayal kırıklığı yaratır. Bunun nedeni temel sorunların bir kısmının ameliyat edilen dokulara değil yanaklar ve alın gibi komşu başka yapılara ait olmasıdır. Sonrasında yaşanacaklar Bu küçük sayılacak bir ameliyat olmasına rağmen göz kapakları çok kolay şişer. Bu yüzden bir hafta kadar insan içine çıkmayacak şekilde kendinizi organize edin. Ağrılı bir ameliyat değildir. Hastanede yatmanıza gerek yoktur. Gözleriniz de ameliyattan sonra açık olacak. Sadece göz kapaklarında ince bantlar olacak. En korkulan ve nispeten sık görülen komplikasyon ise alt göz kapağında aşağı doğru çekilme olmasıdır. Bu olasılık ikinci kez ameliyat olan hastalarda artar. Bunun için üst göz kapağından deri almak gerekebilir.
KEPÇE KULAKLAR Kepçe kulak ameliyatında; kulağın kafa ile yaptığı açının, olması gerekenden geniş olması durumunda bu açıyı azaltmak için tam kulağın kafa ile birleştiği yere sağlam dikişler konulup, bu açı daraltılıyor. İkinci problem ütülenmiş gibi duran kulaklara belli bir açı vermektir. Bu durumda da kulağın arkasından, derinin altından kıkırdağa yine güçlü dikişler konularak kulak 'eğiliyor', doğal bir kıvrım oluşturuluyor. Ameliyatta tam kulak arkasında bir kesim yapılıyor. Sonrasında alınması gereken bir dikiş olmuyor. İyileşme süresi bir hafta kadar sürse de, ameliyat olunduğu gün taburcu oluyorsunuz. Muhtemelen 23 gün sonra yıkanabilirsiniz. Komplikasyonlar Enfeksiyon, kulakta korktuğumuz bir komplikasyon. Kulak kıkırdağı zor iltihaplanır ama eğer iltihaplanır ise hızla ilerleyen ve kulak şeklini bozabilen bir probleme dönüşebilir. Asimetri de sık rastlanılan bir problemdir. Öncesi ve sonrası Bu ameliyatı lokal anestezi ile de olabilirsiniz. Ameliyattan sonra alınacak dikişiniz muhtemelen olmayacaktır. Birkaç gün sonra yıkanabilir, bir hafta sonra işinize, okulunuza dönebilirsiniz.