Çiftçinin hali harap
Çiftçinin ürünü geçen yıl yüzde 2.4 değerlendi, maliyeti yüzde 15.8 arttı. Çiftçi biraz daha fakirleşti. Dünyanın en pahalı gübresini, mazotunu, su ve elektriğini kullanan çiftçi perişan.
*** Mazot altın ürün bedava
2006'da çiftçinin ürünü yüzde 2.4 değer kazandı. Ama girdilerdeki artış yüzde 15.8. Yani 7 katı... Bu, çiftçi 7 kat fakirleşti demek. Mesela Türk çiftçisi mazotu ABD çiftçisinden 4, Yunanistanlı'dan 3 kat pahalıya alıyor....
Türk tarımının batma noktasına gelmesinde en büyük neden, ürün fiyatlarının gerilemesine karşılık, girdi fiyatlarının sürekli artması. Mesela geçen yıl mazot fiyatı yüzde 147, sulama yüzde 132, gübre yüzde 116 artarken, buğday yüzde 63, şeker pancarı ise sadece yüzde 20 yükseldi. Başka bir deyişle, tarım ürünleri fiyatı sadece yüzde 2.4 artarken, girdi fiyatlarındaki artış yüzde 15.8'i buldu. Yani artış 9.65 olan enflasyonu bile solladı, çiftçiye katmerli darbe vuruldu. Türk çiftçisi dünyanın en pahalı mazotunu, en pahalı gübresini, en pahalı su ve elektriğini kullanıyor. Karşılığında modern tarım tekniklerinden faydalanmadığı için düşük verimli ürün almakla suçlanmak, çiftçiyi çileden çıkartıyor. Modern tarım tekniklerini kullanması beklenen çiftçinin cebinde parası yok. Giderek fakirleşen çiftçi de gübreden, ilaçtan ve sudan kısma yoluna gidiyor. Bu da verim düşüklüğünü getiriyor. Milletin efendisi olan köylü, mazotu birçok üründe rekabet ettiği ABD'liden 4, Yunanlı'dan 3 kat pahalı alıyor. Modern tarım için gerekli olan kimyevi gübre, tohumluk ve zirai ilaçlarda da durum değişmiyor. Fakirleşen Türk çiftçisi buğday, pamuk, mısır, pirinç ve daha birçok üründe daha fazla verim almasına rağmen ABD, Çin ve AB ülkeleri gibi üretici ülkelerle rekabet edemiyor. Çünkü aynı giderlere daha fazla ücret ödüyor.
ABD daha ucuza üretiyor 2005 yılında 1 hektar mısır üretebilmek için Türk çiftçisi 119 YTL harcarken, ABD'de girdi maliyeti 47 YTL. 1 hektar buğday için Türk çiftçisi 58 YTL harcarken, ABD çiftçisi bu alan için sadece 18 YTL harcadı. 2006 yılında çiftçiyi en fazla vuran ücret artışı, kimyevi gübre ve zirai ilaçlarda yaşandı. Artış oranları, zirai ilaçta yüzde 22, DAP gübresinde yüzde 17, amonyum nitratta yüzde 13, mazotta yüzde 12, tohumlukta ise yüzde 9 olarak gerçekleşti.
Mazot alım gücü düştü 2002'de çiftçi 4.78 kg buğday karşılığında 1 litre mazot alırken, bu 2006'da 6.27 kg buğdaya çıktı. Mazot alım gücü, fındıkta yüzde 52, pamukta yüzde 1, şeker pancarında yüzde 19.7, buğdayda yüzde 4.3'e düştü. Gübre alım gücü, fındıkta yüzde 54.1, pamukta yüzde 5.1, şeker pancarında ise yüzde 23.2'ye kadar geriledi.
Recep ESER Erhan DOĞAN
|