25 milyar YTL işsizlik fonunda bekliyor... Ama işsiz vatandaş maaş alamıyor... Çalışmayan Avrupalı sefa sürüyor....
İngiltere'de işsizlerin kira, eğitim ve sağlık giderlerini devlet karşılıyor. Üzerine de haftada 82 euro harçlık veriyor. Almanlar en az 670 euro işsizlik maaşı alıyor. Türkiye'de ise işsize en çok 215 euro veriliyor.
***
Alman işsize Türkiye'de bedava tatil
Almanya'da ise işsiz kalanlar maaşlarının yüzde 67'sini alıp Türkiye'de her şey dahil 20 euroya günlerce tatil yapabiliyor İşsiz kalırsanız en son maaşınızın yarısını alabilirsiniz ama fazla sevinmeyin, sınırı var: Aylık maaş en fazla 403 YTL.
Türkiye'de İşsizlik Sigortası Fonu'nun geçmişi 7 yıl öncesine dayanıyor. Kasım 2000'de kurulan Fon'un parasal büyüklüğü sadece 178 bin YTL'ydi. Fon'dan ilk işsizlik maaşı 2002 Mart'ında ödenmeye başladı. Fon'un büyüklüğü 2 milyar 613 bin YTL'ye ulaştı. Aylık brüt kazançlar üzerinden, sigortalı % 2, devlet % 2, işveren % 3 oranında prim ödüyordu. 2004'te oranlar değişti: Sigortalı % 1, işveren % 2, devlet % 1 . Geçen sürede Fon o kadar iyi yönetildi ki, büyüklüğü 24.2 milyar YTL'ye ulaştı. Dile kolay, 2007 Türkiye bütçesinin 8'de 1'i demek. Fon'da bu kadar para, ödenen işsizlik maaşları düşük, ödeme yapılan işsiz sayısı da az olunca herkes gözünü bu paraya dikti. İlk öneri geçtiğimiz haftalarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan geldi: "2 yıl boyunca işe gireceklerin tüm sosyal güvenlik sigorta primi Fon'dan ödensin, 1 milyon kişiye yeni iş yaratılsın." Tabii kıyamet koptu. Başta Çalışma Bakanı ve işçi sendikaları öneriye şiddetle karşı çıktı: "İşçinin parasını kimseye yedirmeyiz." Tartışmalar alevlenince TAKVİM Ekonomi olarak İşsizlik Sigortası Fonu'nu masaya yatırdık. Fon'dan kaç kişiye, ne kadar ödeme yapılıyor? Daha etkin çalışması için neler yapılabilir? Birkaç gün boyunca merceğe alacağımız konuya, dünyadaki örnekleriyle başlıyoruz...