Soluduğumuz hava, yaşadığımız ev, yediğimiz yemek çocukların geleceğini tehdit ediyor. Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar büyük bir sorunla karşı karşıya.
Son yıllarda ergenliğe erken geçiş, diyabet, alerji ve tiroid kanseri çocuklarda sık görülmeye başladı. Bunun en büyük nedeni olarak; hazır, katkı maddeleri içeren gıdaların tüketiminin artması ve hava kirliliği gösteriliyor. Sekiz yaşındaki kız çocuğunuzun adet görmesi, onun diyabet gibi kronik hastalıklarla erken yaşta tanışmasını istemiyorsanız hekimlerin sözlerine kulak vermelisiniz.
HORMONLAR ETKİLİ OLUYOR Vücudumuzda değişik özelliklerde hormonlar salgılayan bezler bulunduğunu ve bu bezlerin hayatımızı sürdürmek için sürekli çalıştığını söyleyen Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, boyumuz, kilomuz gibi dış görünüşümüzde, psikolojimizde, organlarımızın çalışmasında bu bezlerin önemli rol oynadığını açıklıyor. Sağlıklı bir insanda, doğumdan itibaren gerekli bütün hormonlar, gerektiği miktarlarda salgılanarak, vücudun gelişmesini ve tüm fonksiyonların normal çalışmasını sağlıyor. Ancak, bu mekanizmaya, beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere dışarıdan, farklı ve vücuda zararlı müdahaleler yapıldığında sistem bozuluyor. Hormonlu, katkı maddeli gıdalar, kirli hava, radyoaktif maddeler, kısacası modern yaşam koşulları sistemi bozan etkenler arasında yer alıyor. Kontrolsüz bir takım uygulamalar da, tehlikeyi artırıyor. Çocukluk çağında kandaki östrojenik etki yapan maddenin seviyesi düşük olduğu için yanlış gıdaların olumsuz etkisi daha büyük oluyor.
ERKEN ERGENLİK DÖNEMİ Hazır-katkı maddeli ve hormonlu gıdaların yol açacağı tehlikelerin başında erken ergenlik geliyor. Kızlar ergenlik dönemine erkeklerden iki yıl önce giriyor. Kızların 10, erkeklerin 12 yaşından itibaren ergenliğe adım attığı kabul ediliyor. Kızlarda meme büyümesi, erkeklerde cinsel organların büyümeye başlaması ile ergenlik başlıyor. Bu yaş sınırından önce yaşanan ergenliğin hastalık olarak kabul edilmesi ve doktora danışılması gerekiyor. Çünkü adet döneminden sonra kızlar ancak 5-6 cm boy atabiliyor. Erken ergenlikte ise kızların boyu kısa kalıyor.
ALERJİ RİSKİ ÇOK YÜKSEK Kadınlarda sigara alışkanlığının artması, hamilelikte ve emzirme döneminde sigara içmesi ve hava kirliliği astım gibi alerjik hastalıkları tetikliyor. Alerji riskinin ortadan kaldırılması için; ailede alerjik hastalık öyküsü olan bebeklerin alerjenlerle temasının önlenmesi, annenin gebelikte ve emzirme döneminde sigara içmemesi, alerjik gıdaları tüketmemesi gerekiyor.
DİYABET KORKUTUYOR Genetik yatkınlığı olan çocuklarda çevresel faktörlerin etkisi ile vücudun insülin üretemez hale gelmesi sonucu diyabet ortaya çıkıyor. Çevresel etkenler arasında yanlış beslenme, şişmanlık, gribal enfeksiyonlar, hareketsizlik ve stresi saymak mümkün. Sık idrar yapma, çok su içme ve ani kilo kaybı gibi belirtilerde uzmana başvurmak gerekiyor. Öte yandan hava kirliliği de çocukları vuruyor. Çünkü çocukların akciğerleri gelişim sürecinde olduğundan, bu dönemde havadaki toksik maddeler onların daha sık hastalanmasına yol açıyor.