Kadınların yüksek topuklu, sivri burunlu ayakkabı sevdası ayak sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu ayakkabılar, başparmakta kemik çıkıntısı yapıyor.
Kadınların pek çoğu yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabılara bayılır. Giyme sıklığı kişiden kişiye göre değişse de, değişmeyen tek gerçek topuklu dar ayakkabıların ayak sağlığına verdiği zarar... Ayak başparmağında oluşan kemik çıkıntıları, sıklıkla ağrı ve şekil bozukluğuyla kendini gösteriyor. Yürürken güçlük çekilmesi, istenilen her ayakkabının giyilememesi veya giyildiğinde ayaklarda rahatsızlık yaşanması çıkıntılarda sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor.
TOPLUMDA YAYGIN Doğuştan veya genç yaşta görülebilen bu deformite, genellikle 40-50 yaş grubunu etkisi altına alıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Şeref Aktaş, ayaktaki kemik çıkıntılarının erkeklere oranla kadınlarda beş kat fazla görüldüğünü belirtiyor. Bunun en önemli nedenleri arasında ise topuklu-sivri burunlu ayakkabı giyilmesi, hamilelik döneminde hormonal dengelerin değişimi ve ayak kemikleri arasındaki bağların gevşemesi sayılıyor. Düztabanlık veya kas yapısındaki bozukluklar gibi ayağın kendisinden kaynaklanan sorunlar da deformasyona yol açabiliyor.
ŞİDDETLİ AĞRI Ayak başparmağındaki bu rahatsızlıkta her iki cinsiyette de ailesel öykü önemli rol oynuyor. Ailesinde kemik deformitesi olan her 100 kişiden 60-70'inde bu rahatsızlığa rastlanıyor. Zaman zaman şiddetli ağrılarla seyrederek yaşam kalitesini bozan başparmaklardaki bu kemik çıkıntıları operasyonla tümüyle ortadan kaldırılabiliyor. Ancak operasyonda başarılı sonuç alınabilmesi için zaman kaybetmemek gerekiyor.
KÖKLÜ ÇÖZÜM Ağrı kesicilerin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi operasyona başvuruluyor. Yaklaşık bir saat süren ameliyat sonrasında kemik çıkıntılarının tekrarlama riski yüzde 1 gibi düşük bir düzeyde seyrediyor. Operasyon çıkıntının şekli ve şiddetine göre lokal, genel ya da spinal anestezi ile yapılabiliyor. Ameliyatın ardından hastanede bir gün kalmak yeterli oluyor. Hastalar genellikle ertesi gün ayağa kalkıp yürüyebiliyor. Ancak hastalığın şiddeti ve ameliyat tipine göre alçı tedavisi de uygulanıyor. Bu durumda ayak dört hafta alçıda kalıyor. Ayak başparmağındaki deformiteler iki ayakta da görülebiliyor. Hastanın tercihine bağlı olarak iki ayağa da müdahale edilebiliyor.
ERKEN TEŞHİS Ayak başparmağınızdaki kemik çıkıntı yapmışsa, doktora başvurmakta gecikmemeniz gerekiyor. Çünkü ayak başparmağındaki kemikte oluşan deformite tedavi edilmezse, eklemde bozukluklar ve artan düzeyde kireçlenme gelişiyor. Ayrıca diğer parmakların şekli de zamanla bozulmaya başlıyor. Tedavide geç kalındığında kireçlenme nedeniyle zamanla eklem hareketlerinde büyük kayıplar oluşuyor. Bu durumda deformiteyi düzeltilse de, eklem hareket kaybına karşı doktorların yapacağı bir şey kalmıyor. Bunun sonucunda da hasta sıçrama veya merdiven inip çıkma gibi parmak ucunda yükselmeyi gerektiren hareketlerde zorluk çekebiliyor.