Böbrek taşları çocukları da vuruyor! Sağlıksız beslenen, çok fazla tuz tüketen ve yeterince su içmeyen çocuklar böbrek taşı tehtidi altında....
Böbrek taşları yetişkinlerden sonra çocuklarda da sıklıkla görülmeye başladı. Uzmanlar önceleri çocuklarda tıbbi bir sapma olarak tespit ettikleri böbrek taşlarının son yıllarda oldukça yaygın bir durum olduğunu belirtiyor. Giderek artan bu rahatsız edici gelişme üzerine pediatristler ülke çapında adeta alarma geçti. AZ TUZ, ÇOK SU Her ne kadar doktorlar henüz bu artışı rakamlarla belirtemeseler ve ardında yatan faktörleri ortaya çıkartamasalar da (daha iyi teşhis gereçleri de bu artışta belli ölçüde rol oynuyor) pediatristler suçlunun büyük olasılıkla çocukların beslenmelerinde çok fazla tuz bulunmasını ve yeterince içme suyunun yer almaması olduğunu düşünüyor. Yüksek tansiyon, Tip 2 diyabet ve obezite gibi kötü beslenmeye bağlı hastalıkların çocuklarda yaygınlaşması göz önüne alındığında böbrek taşının sürpriz olmadığını belirten uzmanlar, özellikle annebabaların beslenme konusunda dikkatli olmasını istiyor.
ACI VERİYOR Çünkü böbrek taşları çok acı vermesinin yanı sıra, idrar yolları enfeksiyonlarına da neden olabiliyor. Beslenmede tuzun sınırlanması ve bol miktarda su içilmesi yaygın olarak görülen böbrek taşı tiplerinin oluşmasını engelleyici veya gelişmesini yavaşlatıcı önlemlerin başında geliyor. Uzmanların ailelere bu konudaki diğer önerileri ise şöyle: DİKKATLİ OLUN
* Günde 2.4 gram sodyum veya 6 gram (yaklaşık 1 çay kaşığı) tuzdan fazlasını tüketmeyin.
* Sodyum yüklü olan cips gibi atıştırmalık çerezlerden uzak durun.
* İşlenmiş ve salamura edilmiş etler de dahil olmak üzere, işlenmiş tüm gıda maddeleri, gazozlar ve konserve yiyecekler yüksek oranda sodyum içeriyor.
* Yiyecek maddelerini alırken "tuz ilave edilmemiştir" veya "düşük sodyum" etiketine dikkat edin.
* Konserve gıdaları kullanmadan önce sodyumdan arındırmak için bir müddet suda bekletin.
* Çay, kahve, bitter çikolata, ıspanak, sert kabuklu yemişler ve buğday kepeğinden yapılmış gıdalar belirli bazı tip böbrek taşlarının oluşma riskini arttırır.
* Bir çocuğun mutlaka günde iki litreye yakın su içmesi gerekli.
* Şekerlendirilmiş meyve suları ve gazlı içecekler uygun su alınması olarak görülmemeli; suyun yerini tutmaz. "Bir çocuğun yeterli su içip içmediğini anlamanın en iyi yolu her üç saatte bir işeme ihtiyacı olup olmadığıdır" diyen uzmanlar, çocuğun bundan daha seyrek tuvalete gitmesinin sussuz kaldığının göstergesi olabileceğini belirtiyor.