Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü... 1910 yılında dünyada, 1921'den beri de Türkiye'de kutlanan bu özel gün, kadınların verilmeyen haklarına dikkat çekiyor.
Kadınlara özgü bir günün var olması düşüncesi ilk kez, 1910'da Kopenhag'da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda kabul edildi. Birçok ülkede her yıl kutlanan bu gün, 1921 yılından beri de Türkiye'de kutlanıyor. 90'larda katılım arttı İlk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanan 8 Mart, 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. Kadınlar 80'li yıllarda 8 Mart'ı izinli yürüyüş ve şenliklerle kutlayamamışlarsa da, küçük gruplar mütevazi kutlamalarını sürdürdü. 90'lı yıllarda kadın kuruluşlarının sayı ve çeşitliliğinin artması ile beraber 8 Mart daha geniş bir katılımla kutlanılır oldu. Günün asıl amacının kadının verilmeyen haklarına dikkat çekmek olduğunun altını çizen Birleşmiş Milletler (BM), kadınlarla ilgili şu ilginç detayları verdi: Dünyadaki işlerin yüzde 66'sı kadınlar tarafından görülüyor. Ancak buna rağmen kadınlar, dünyadaki mal varlığının yüzde 1'ine sahip.
BM'nin ilginç detayları Başka bir değişle dünyadaki işlerin yüzde 34'ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin yüzde 90'ına ve toplam mal varlığının yüzde 99'una sahip oluyor. Türkiye'de ise durum daha da ürkütücü. Şehirlerde yaşamını sürdüren evli kadınların yüzde 18'i, köylerde de yüzde 76'sı eşleri tarafından dövülüyor. Kadınların yüzde 57'si evliliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşıyor. Aile içi suçların da yüzde 90'ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor.