Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 06 Mart 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Kalp için 7 altın öneri
Grip aşısı da kalp dostu

Kalp için 7 altın öneri

Kalp krizi riskini en aza indirmek elinizde. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam bir yana; göz ardı edilen yedi önemli ayrıntı var ki, onları uygulamak hayat kurtarıyor.



Herhangi bir risk faktörü altında olmayanların bile hayatı boyunca kalp krizi geçirme riski bulunuyor. Yüzde 1'lik bir risk bile hayatımızı kabusa çeviriyor. Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı öyküsü, hareketsiz yaşam ve 40 yaş üzeri olma gibi faktörler, kalp krizi geçirme riskini yüzde 50 oranında artırıyor. Ancak kalp krizi geçirme riskini en aza indirmek kişilerin kendi elinde. Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hamulu herkesin gözden kaçırdığı yedi risk faktörüne dikkat çekiyor. İşte Prof. Dr. Hamulu'nun hayat kurtarıcı yedi altın önerisi:

1- MUTLU EVLİLİK İLAÇ
GİBİ Düzenli ve mutlu bir evlilik, kalp krizi riskini düşürüyor. Evli olmak, genelde toplumda kabul görme anlamına geldiği için, evli olanlar toplumda sosyal barışı yakalıyor ve bunun getirdiği stres faktörlerinden de uzak oluyor. Evliliğinde mutlu olanlar ve düzenli bir yaşam sürenler kafasındaki sorumlulukları evine, ailesine yönlendirir. Bekar insanların konsantrasyonları dağınık olur. Sosyal açıdan da büyük stres altına girerler. Bu stres de kalp krizi riskini tetikler.

2- DOYA DOYA GÜLÜN
Gülmek ve ağlamakKlinik olarak ağlamak ve gülmek aslında aynı şey olarak kabul ediliyor. Yani her ikisi de duyguların boşalması anlamına geliyor. Genellikle aşırı üzüntü, öfke, aşırı yük gibi faktörler ağlama ya da gülmeye neden oluyor. Kişi gerçekten durumu kafasında algılayarak mizah duygusu ile hareket ederek gülerse, büyük oranda rahatlar. Gülmek, keyif hormonlarını salgılar ve stres hormonlarının baskılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kalbe zararlı olan faktörler de ortadan kalkar.

3- DERT ETMEYİN
Kişilik yapısı üzülmeye çok meyilli olan insanlar kendisi dışında çevresinde gelişen olaylara ve insanların yaşadıklarına çok hassas yaklaşabilir. Sürekli kederlenebilir ve olayları kendine dert edinebilir. Günlük hayatta bunun dışına çıkabilmek çok önemli. Çevredeki olayların etkisi altında kalmak ve onlar için kederlenmek, kalbe oldukça zararlı. Çünkü kişinin sürekli kendini memnun ve mutlu edecek bir şeyler bulması, kalp krizi geçirme riskini düşürüyor. Mutluluk, var olan hastalıklarının ilerlemesi de yavaşlatıyor. Bu durumda uzmanlar herkese kendilerini mutlu edebilecek ayrıntıları yakalamalarını öneriyor. Bunun için bir uğraş bulmak, bahçe işleri, hayvan besleme, beyni mutluluk verici detaylarla doldurmak gerekir. Savaşlar, doğal afetler, patlayan bombaları sürekli düşünmek kalbi hırpalıyor.

4- MUTLAKA AŞIK OLUN
Aşık olunduğunda fizyolojik açıdan vücutta bazı yararlı hormonlar salgılanır. Bu hormonlar kalp sağlığını olumlu etkiliyor. Aşk, insanlar için çok büyük bir konsantrasyondur. Kişiyi olumsuz çevreden koparıp, tek başına keyifli hale getiren bir olgudur.

5- MASA BAŞINDA ÇALIŞANLAR
Sürekli masa başında çalışanların kalp hastalıklarına yakalanma riski çok yüksektir. Bu kişilerin öncelikle masa başından kalkmaları gerekir. Hareketsiz olarak 2 saati masa başında geçirmek ciddi bir kalp krizi riski oluşturmaktadır. Öncelikle günlük 45 dakikalık yürüyüş yapmak çok önemlidir. Otururken yapılabilecek egzersizler çok önemlidir. Bunlar; boynunuzu çevirin, bacaklarınızı karnınıza çekip uzatın, pedal hareketi yapın ve kollarınızı arkaya doğru açarak gerin.

6- ÖĞLEN UYKUSU ÖNEMLİ
Öğle saatlerinde ya da öğle sonrası bir saatlik uyku, vücuttaki bütün stresi alıyor. Öğle uykusu uyuyanların uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski yarı yarıya düşüyor. Uykuda beden ile birlikte ruhsal dinlenme de gerçekleşiyor. Fizik olarak uykusuzluğa dayanılabileceğini, ancak ruhsal olarak dayanmanın mümkün olmadığını söyleyen uzmanlar, ruhsal gerilimin de zararlı hormonların salgılanmasına neden olduğunu bunun da kriz riskini tetiklediğini belirtiyor.

7- DOĞUM KONTROL HAPI
Doğum kontrol hapları, kalp damarlarında pıhtılaşma meylini artırıyor. Bu pıhtının damarların dışında akciğerlerde ve beyinde oluşma riski de oldukça yüksek. Mecbur kalınmadıkça bu hapları kullanmamakta fayda var. Hele ki kişide kalp hastalığı söz konusu ise doğum kontrol hapından kesinlikle uzak durması gerekiyor. Çünkü uzun kullanımlarda damar içindeki pıhtı oluşma riski de artıyor.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bedeninizi ucuza vermeyinEbru bu kez geride kaldı
Japonlar onu seviyorYerli Dietrich
Ekolojik yaşamda payınız olsunJeep'siz yola çıkmayanlar
Ne kahramanlar sevdim hiç...Ersoy'a havuz şoku
Süperstar vetosuPlaka bekliyor
İkinci baskı yapıldıCahide'de aile saadeti
Şallı, kendine yeni bir...Nurgül vefalı çıktı
Hintliler'in yüzü altın...Böyle takvim her eve lazım
Kardeşler ortaklığıLopez, siyasete girecek
Lost'un tahtı elden gidiyorŞapkam biraz tuhaf mı?
Hatırla Sevgili - 51Acil servis
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Büyük Büyük yardım
Felçli kızı için Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'tan mektupla...
Tozlu umutlar
Askeri uçak düştü
'Maskeliler' çetesine darbe
Koca dövene şut
İşte gerçek Sevgi
TAKVİM'in gurur fotoğrafı
SPOR
Federasyon Federasyon da aynı itirazı yapardı
Sivas maçındaki oyuncu değişikliği usulsüzlüğünün emsal olacak bir...
Kıyamet kopacak
60'ı bulan şampiyon olacak
Lippi sürprizi
Ağzımdan lokmamı...
İkisini de geçeriz
Baraj tehdidi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 12°C 6°C 
ANKARA Sisli 11°C 0°C 
İZMİR Az Bulutlu 17°C 7°C 
ANTALYA Az Bulutlu 18°C 7°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 19°C 9°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.729,400 D:% -2,02
DOLAR S: 1,450 D:% 1,72
EURO S: 1,895 D:% 0,88
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu