Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 05 Mart 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Koltuklar geçicidir
'Herkes aynı'
'Ahmet'in yeri meclis'
'Denge önemli'

Semra Özal: Koltuk geçici



Semra Özal: 'First lady olarak geldiğim yeri unutmadım Makamlar gelir geçer, önemli olan hep beraber yaşamak'

***

Koltuklar geçicidir

8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ile Büyükdere'deki evinde buluştuk. Evin tertemiz ve düzenli olduğu gözden kaçmıyor. Semra Hanım çok titiz. Turgut Özal'dan evde 'rahmetli' diye bahsediliyor.

Büyükdere'deki bu evde kaç yıldır yaşıyorsunuz?
13 yıldır yaşıyorum. Rahmetliden sonra burayı bitirdim, o zamandan beri burada yaşıyorum.

Evde çok vakit geçiriyor musunuz?
Evde yaşamayı ve evimi seviyorum. Ama çalışmalarım var vakıflarda, derneklerde. O çalışmaların dışında genelde evde oluyorum.

Ülkenin Başbakan'ı, aynı zamanda sizin de eşiniz. Evinizde de zaman zaman toplantılar yapılıyor. Devlet meseleleri konuşuluyor. Tüm bunları birebir yaşamak nasıl bir durum?
Devlet sırları hiç bir zaman evde konuşulamazdı, işte konuşulurdu. Toplantılar da yine Rahmetli'nin makamında yapılırdı. Devlet sırrı denilen bütün konuşmalar orada görüşülürdü. Ev bizim özelimizdi.

Diğer siyasetçi eşlerinden farklı bir yapınız var. Gri Ankara'yı renklendirdiniz desem, bununla ilgili yorumunuz ne olur?
Evet. Gerçekten herkes aynı şeyi söylüyor. Bizim tarzımız o galiba. İnsanlarla, halkla beraber yaşamayı seviyoruz. Mesela, işimiz bittiğinde beraberce dışarı çıkıp bir çay içip veya bir dondurma yiyip gece dolaşabiliyorduk. Çocukların oynadığı yere dahi gidiyorduk. Herhalde o zaman renkleniyordu.

Sizin Turgut Bey'le bitmeyen bir aşkınız vardı. Hep el eleydiniz. Nedir uzun süreli aşkın sırrı?
Aşk diye bir şeye inanmıyorum zaten. Aşk biter, sevgi ve anlaşma devam eder. Bunun devamı da 3S sırrındadır. Saygı, Sabır ve Sevgi.

Peki Turgut Özal kıskanç mıydı? Ya da siz?
Turgut Bey kıskançtı, hatta çok kıskançtı. Ama ben onu kıskandıracak hiç bir şey yapmamışımdır. Her şeyime dikkat ettim. Ben de seven her kadın gibi kıskanırdım. Ama hiç bir zaman belli etmedim. Birbirimizi üzecek, kıskandıracak hiç bir şey yapmadık.

Sizin tahammül edemeyeceğiniz şeyler var mıdır?
Evde kararmış gümüş, okunmuş gazete, solmuş çiçek asla görmek istemem. Mutfağıma kimseyi sokmam. Yemeklerimi hep kendim yaparım. Biraz eldiven masrafım fazla oluyor ama, eldivensiz hiç bir şey yapmadığım için.

Çok titizsiniz.
Evet. Hayatımda hiç bir şeyimi temizliğe yollamadım. Tuvaletlerim dahil her kıyafetimi mutlaka yıkıyoruz.

Turgut Özal'ın en sevdiği yemek hangisi?
Turgut Bey benim yaptığım her yemeği çok severdi. Hatta ilk evlendiğimizde yemek yapmayı hiç bilmiyordum. Kitaptan öğrenmeye çalışıyordum. Çok özenip ona bir etli dolma yaptım. Yine 'eline sağlık, çok lezzetli' deyip yedi. Ondan sonra 'yalnız ne çorbası olduğunu anlamadım' dedi. O kadar anlayışlı ve hoşgörülüydü.

Turgut Özal'ın ailesinin muhafazakar yapısı bilinen bir gerçek. Böyle bir aileye mensup bir Başbakanın çağa uygun ve modern, hatta devrim niteliğinde adımlar atmasında bir payınız olduğunu düşünüyor musunuz ?
Evet onun ailesi çok muhafazakardı. Ben de İstanbul'da yetişmiş çok modern bir genç kızdım. Ama Turgut Bey'in zihni ve ruhu çok moderndi. Bana hiç bir zaman zorluk çıkarmadı. Biz hep uyum içerisinde çalıştık ve yaşadık.

Oğlunuz Ahmet Özal 'Annem olmasaydı babam olmazdı' demişti. Etkinizin ne kadar olduğunu düşünüyor sunuz?
Bütün kadınların eşlerine destek olması lazım. Köstek değil, destek. Ama destek olurken 'aman şunu yapma, bunu yapma' diyerek değil. Yaptığı işleri onu onure edecek şekilde, hatası da varsa onu hata olarak değil, kendi görüşü gibi beyan etmesi, yani onu kırmadan, incitmeden her türlü kusurunu söyleyebilir.

Türkiye, gerek Turgut Özal Başbakanken, gerekse Cumhurbaşkanıyken, sizinle de beraber hep rahat ve spor giysiler içinde halkla birlikte gördü. Bu uyumu nasıl anlatırsınız?
Bütün makamlar bir nöbet devridir. Gelip geçecektir. Bizden sonra, ondan sonra öbürü gelecektir. Bir makama geldiğiniz zaman normal hayatınızdan kopmayın. Çıktığınız toplumdan kopmayın. Eşinizi, dostunuzu ihmal etmeyin. İnsanlarla yine beraber yaşamaya, paylaşmaya çalışın. Biz onu yaptık.

Vakıflarda sosyal sorumluluk projeleriniz devam ediyor. İnsanları kıramamaktan ya da yararlılık uğruna açılışlara davetlere gidiyormuşsunuz. Öyle mi?
13 yaşımdan beri sosyal çalışmalara başladım. 21 sene evvel, Türk Kadınını Güçlendirme ve Tanıtma Vakfı'nı kurdum. Türk kadınının hakettiği yere gelmesini istiyorum. Malesef gelemedi. Bütün çalışmalarımıza rağmen. Kadın ve çocuk sağlığı konusunda arabalar şeklinde 40 özel muayene yaptırdık. Güneydoğu'ya kadınların evinin önüne kadar bu sağlık hizmetlerini götürdük. Aile planlamasını öğrettik. O bölgede bugün doğum nispeti yüzde olarak 3.5'ten 2'ye düşmüştür.

Siz şimdi biraz tebessüm ediyorsunuz, ama normalde Semra Özal'dan biraz ürkülür. Sizden niye ürküyorlar?
Valla benim burcumun özelliği galiba. Oğlak burcuyum. Biraz sert duruyorum. Kararlı, kafasına koyduğunu mutlaka yapan, sözünü yerine getiren biriyim.

Eşiniz Turgut Özal'ın vefatı ile ilgili bilinmeyenleri paylaşır mısınız?
Bilinmeyenler hala çok. Benim içimdeki şüphe de devam ediyor.


ECE VAHAPOĞLU

DİĞER GÜNE BAKIŞ HABERLERİ
'Devlet bunun hesabını verecek'İncirlik pazarlığı mı var?
'Sus be adam otur...Bildiride PKK, 'Kürt...
Kadınlardan erken kutlama'Bizi tutuklayabilecek...
Erdoğan, Emine Hanım ile...İran güvencesi
'Çankaya'ya da çıksa...Bakar Eker'den Kürtçe...
'Biz racon bilmeyiz''Program bizde'
Trafik cezasına afMuhtar da yok
AKTÜEL
Barzani'ye Barzani'ye ABD jesti
Amerika'nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Kürt lider...
Dünyanın ilk 5 yıldızlı cezaevi
Kapadokya reklamı
Hillary için kravatını sattı
Kopenhag krizi
Moda tiyatrosu
Halef de casus
EKONOMİ
Siyasetçi Siyasetçi adayı doktora koştu, estetikler patladı
Estetik sektörüne, seçim ekonomisi doping yaptı. Milletvekili adayı...
Borsalar 'Yen'ildi,...
Ekonomi çok sevimli değil...
Cenevre'de 'çevreci' modeller...
Havalar ısındı gaz tüketimi...
Mortgage rüzgarı dindi
20 yıl çalışıp 40 yıl maaş...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 12°C 6°C 
ANKARA Yağmurlu 10°C 3°C 
İZMİR Çok Bulutlu 19°C 9°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 20°C 10°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 19°C 9°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.729,400 D:% -2,02
DOLAR S: 1,450 D:% 1,72
EURO S: 1,895 D:% 0,88
SAKLAMBAÇ
GÜNCEL
SPOR
AKTÜEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu