Başta karaciğer olmak üzere pek çok organa ciddi oranda zarar veren alkol, uzun süreli kullanımda ölüme dahi yol açabiliyor. Siroz ve felç de alkolün eserlerinden....
Alkol tüketimi vücudun tüm sistemlerine en çok da kardiyovaskular sisteme, sinir sistemine ve karaciğere zarar veriyor. Tedavi edilmediği sürece oluşabilecek hasarlar ise ölüme kadar gidebiliyor. Örneğin siroz ve felç gibi hastalıklar aşırı alkol tüketimi sonucu ortaya çıkıyor. Alkolden kurtulmak için uzman kişilerden yardım alınması gerektiğini söyleyen Diyetisyen İpek Konuralp, verilecek mücadelede başarının kişinin kararlılığı ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurguluyor.
DİYETİSYEN ÖNERİLERİ Uzmanlar alkol kullanmaktan vazgeçemeyen kişileri de göz önüne alarak bazı önerilerde bulunuyor. İngiliz Diyetisyenler Derneği'nce de kabul gören ve alkollü içecekleri içerken göz önüne alınması gereken bazı öneriler:
1. Alkol içmeden önce mutlaka ama mutlaka yeterli ve dengeli bir örüntüye sahip olacak şekilde karnınızı doyurun.
2. Bir tane alkollü içecek sonrasında alkolsüz bir içecek seçin
3. Yavaş yavaş ve yudum yudum, daha uzun sürede içmeye gayret edin.
4. Alkollü içecekler sonrasında vücudunuz su tutar. Bu sebeple yatmadan önce bol su için ki alkol sebebi ile oluşabilecek etkileri vücut atılabilsin. Alkol alınan günü takiben bol bol su içmeye devam edin.
5. Normal günlerde haftada 1- 2 kadeh, tatil gibi rahat olduğunuz, hiçbirşeyi kafanıza takmadan yaşamak istediğiniz günlerde ise haftada 3- 4 kadeh alkol tüketebilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamalısınız. Tatil günleri sona erdiğinde uygulayacağınız küçük bir proglamla vücudunuzdaki zararlı maddeleri atabilir ya da en aza indirebilirsiniz
6. Belirli bir diyet programı uygularken alkollü içecek içtiyseniz beraberinde her hangi bir tatlı veya meyve yememeye özen göstermelisiniz. Birlikte alınan alkol ve meyve kan şekerine direk etki edecektir. Meyvedeki şekerin yağa dönüşmesi kolaylaşacaktır.
7. Düşük kalorili alkollü içecekleri mümkünse de düşük kalorili alkolsüz içeceklerle karıştırarak içmeye özen gösterin. (yandaki tabloda kaloriler yer almaktadır)
8. Bol bol yeşil yapraklı (ıspanak, roka, semiz otu) sebzeler tüketin.
9. Farklı sebze ve meyvelerin her biri farklı bir besin öğesine sahip olduğu için öğünlerinizde çeşitli renklerde ve türde tüketmeye özen gösterin.
10. Fiziksel aktivite hayatınızın vazgeçilmezi olsun. Haftada 3-4 kez, 30 - 45 dakikalık yürüyüşler yapın. Böylece vücudunuzun oksijen taşıma kapasitesini arttırın. Mutluluk hormonu ' endorfin 'i salgılatın daha zinde, enerjik ve keyifli hissedin.