Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 04 Mart 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Baykal harekatı
CHP'nin 3 hamlesi
Anavatan Kilidi

Köşk direnişi

Baykal, gündem yaratacak planı ilk kez Takvim'e açıkladı: 1- CHP Köşk'e aday göstermeyecek ve oylamaya girmeyecek... 2- İlk turdan hemen sonra Anayasa Mahkemesi'ne gidecek 3- Anayasa Mahkemesi sonucu iptal edecek genel seçime gidilecek .



'3'TE 2 OYU BULAMAZLAR'
AK Parti'nin CHP ile uzlaşmadan Cumhurbaşkanı seçemeyeğini vurgulayan CHP lideri Baykal, Takvim'e Türkiye'yi sarsacak planı anlattı: CHP girmediğinde AK Parti'nin adayı 3'te 2 oyla seçilemeyecek. İptal için ilk turdan hemen sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız...

'UZLAŞMA UZAK İHTİMAL'
Baykal, Yüksek Mahkeme'den "Cumhurbaşkanı böyle seçilmez" kararı çıkması halinde seçimin iptal olacağını belirterek, "Anayasa gereği bu durumda genel seçime gidilecektir" dedi. Baykal, CHP-AK Parti uzlaşması için ise "Uzak ihtimal" yorumunu yaptı.

Kilit parti ANAVATAN
CHP katılmazsa seçimin kilit partisi ANAVATAN olacak. Çünkü AK Parti oyları cumhurbaşkanlığı için gereken 3'te 2'lik orana ulaşmıyor... 21 sandalyeye sahip ANAVATAN'ın desteğine ihtiyacı var...


***

Baykal harekatı

CHP lideri Baykal, yeni Cumhurbaşkanı konusunda uzlaşma sağlanmazsa Anayasa Mahkemesi'ne gidecek ve erken genel seçim kararı aldıracak.

Siyasetin nabzı TAKVİM'de atıyor... Cumhurbaşkanlığı seçimi için geriye sayım başladı. Adaylar 16-26 Nisan tarihleri arasında belli olacak. Normal prosedüre göre, yeni Cumhurbaşkanı 16 Mayıs'ta Meclis'te yemin edecek ve 17 Mayıs'ta göreve başlayacak. Türkiye'nin önümüzdeki günlerde yanıtını arayacağı soru şu: Cumhurbaşkanlığı seçimi normal bir şekilde yapılacak mı? CHP lideri Deniz Baykal, uzlaşma sağlanmaması halinde neler yapacaklarını açık ve net bir şekilde TAKVİM'e anlattı. İşte Baykal'a sorularımız ve yanıtları:

* Cumhurbaşkanlığı için aday çıkartacak mısınız?
Hayır... Hayır... Bir defa biz, bir uzlaşma arayışı olmadığı takdirde, ki olmayacak gibi gözüküyor, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne dayatılacak olan adayın seçimine dolaylı da katkı vermeyi düşünmüyoruz. Katılıp bir başka adaya oy vermek, aslında o seçimi meşrulaştırmak ve haklı göstermek anlamına gelir. O nedenle, onu da yapmayacağız. Ve o 367 tartışması önemli bir nokta. Hukuki bir önem taşıyor. 102. maddenin 1. fıkrasını ciddiyetle okuyunuz. Orada çok net bir şekilde diyor ki, "Cumhurbaşkanı, TBMM üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ve gizli oy ile seçilir. Buradaki "3'te 2 çoğunluğu" ne demek? Arkasından da turları tanzim ediyor. Turlarda adayların birinci turda alması gereken oyu ve ikinci, üçüncü turda alması gereken oyu tanzim ediyor. Bu turlarda adayın alması gereken oy ayrı, birinci fıkrada ifade edilen "üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğu" ayrı.. Bu, "toplantı yeter sayısı". Öbürü ise "seçim yeter sayısı". Yani, "seçilmek için yeterli olan sayı". Buradan da anlaşılıyor ki, 102. maddede Anayasa toplantı yeter sayısı öngörmüş. İkinci ve üçüncü fıkralarda turları tanzim ediyor ve bunu tanzim ederken "Turlarda gizli oylama yapılır" demiyor. Niye demiyor, çünkü birinci madde şemsiye madde ve birinci maddede de "gizli oy" demiş.. Doğal olarak orada da o uygulanıyor. "TBMM üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğu ile seçilir" ne demek? "3'te 2 çoğunluğunun bulunduğu bir celsede seçilir" demek. Ama birinci turda 3'te 2 alırsa o, aday olarak da seçilir. Yani birinci turda üye tam sayısı ile 3'te 2 çoğunluk arasında bir çoğunluk mutlaka olacak. Yani 3'te 2 çoğunluk orada bulunacak. SEÇİM ANINDA

* Eğer uzlaşma arayışı içine girilmezse bu Meclis'ten meşru bir Cumhurbaşkanı çıkmaz mı?
"Hukuki meşruiyet" demek istemiyorum. Bunu kararlaştıracak olan Anayasa Mahkemesi.

* Oylamayı Anayasa Mahkemesi'ne mi götüreceksiniz?
Tabii... Bize başka seçenek kalmıyor.

* Seçimden sonra mı?
Seçimden sonra değil, seçim başladığı anda. "Birinci turu yaptık, ikinci tura geçiyoruz" dediği zaman eğer 3'te 2 çoğunluk yoksa Meclis'te, o zaman bu ihtilafı halledecek olan Anayasa Mahkemesi'dir, bu işi Anayasa Mahkemesi çözer. Biz birinci turdan hemen sonra gidersek, Anayasa Mahkemesi "3'te 2 bulunmak zorundadır" derse, o zaman derhal, o kısa süre içinde uzlaşma ile bir Cumhurbaşkanı seçilecekse seçilir.

'GENEL TALEP GEREKİR'
* Anayasa Mahkemesi "Böyle seçilmiş olmaz" derse?
O zaman erken genel seçime gidilir. Burada önemli bir Anayasa sorunu var. Uzlaşma olmaması halinde Anayasa Mahkemesi ne söyler, bunu hep beraber görürüz. Uzlaşma olsun, Anayasa Mahkemesi'ne de konu gitmesin. Zaten Türkiye'de cumhurbaşkanlığının tarifi de bunu gerektirir. Bu konudaki genel talep ve anlayışın uygulanması gerekir.


Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

DİĞER GÜNE BAKIŞ HABERLERİ
Taran dünyaları istedi3 yeni tutuklama
Şebnem Schefer DYP'deGül: Korkak Cheney
'Hepimiz insanız'BBP'ye yeni amblem
AKTÜEL
Danimarka Danimarka yanıyor
Hz. Muhammed karikatürlerinin çıktığı Danimarka'da, şimdi de gençlik...
Rumlar hellimi sahiplendi
ABD'de Dink tasarısı
Polat'ı Bauer'e benzettiler
40'ında muradına erdi


EKONOMİ
Rıdvan Rıdvan ile Beckham satışları katladı, reklam dünyaya açıldı
David Beckham'ın, Rıdvan Dilmen'e 'Ahilik' selamı verdiği reklam...
Enflasyon iki hane, kira ise...
Dalga, benzine zammı beşledi
Borsayı vuran global dalga...
IMF'den 'mortgage' uyarısı
Sosyal güvenliğe 2. erteleme
Metro, 'Meydan Projesi' ile...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 15°C 7°C 
ANKARA Sağanak Yağmurlu 16°C 5°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 21°C 14°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 21°C 13°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 20°C 12°C 
EKONOMİ
IMKB E: 40.550,340 D:% 2,43
DOLAR S: 1,426 D:% 0,21
EURO S: 1,878 D:% 0,16
SAKLAMBAÇ
GÜNCEL
SPOR
AKTÜEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu