Sağlık skandalı Meclis'te Radyoloji teknisyenlerinin çalışma süresi yasayla 7.5 saate çıktı. Bunun büyük sağlık sorunlarına yol açacağını gündeme getirdik. Yazımız soru önergesi ile Meclis'e taşındı
Geçtiğimiz haftalarda, hazırlanan bir yasa tasarısındaki tehlikeye dikkat çekmiştik. Buna göre, hastanelerin radyoloji servislerinde çalışan ve sürekli radyasyona tabi olan teknisyenlerin çalışma saatleri 5.5'tan 7.5 saate çıkartılacaktı. Bu uygulama, binlerce insanın sağlığıyla oynamak anlamına geliyordu. Çünkü Türkiye'de radyoloji teknisyenlerinin yüzde 70'inin sağlıksız ortamlarda çalıştıkları tespit edilmişti. Bu durum ortadayken, çalışma saatlerinin artırılması sorunu daha da büyüttü. Çünkü şimdi bu şekilde sadece çalışanların değil gelecek nesillerin sağlığı da tehlikeye atıldı.
BAKAN'ASORULAR Bütün uyarılarımıza rağmen söz konusu tasarı kanunlaştı. Konunun hassasiyetini dikkate alan Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan, sorunu Meclis'e taşıdı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın cevaplaması için bir soru önergesi hazırlayan Arslan, şu konulara dikkat çekti: "AB uyum sürecinde, ülkemizdeki radyoloji merkezlerinin fiziksel yeterlilikleri, çalışanların meslek standartları, radyasyondan korunma ve güvenlik konusunda hiçbir düzenleme yapılmadan hükümet tarafından çıkartılan bir yasayla, radyoloji çalışanlarının çalışma süreleri uzatılmış ve yıllardır bu sektörde fedakarca hizmet veren insanların sırtına ağır bir yük bindirilmiştir. 1- Ülkemizde çalışan radyoloji teknisyeni ve teknikeri sayısı nedir? 2- Yasa öncesinde, Avrupa'daki çalışma koşullarının ve lisanslama kurallarının ülkemizde tam anlamıyla uygulanması yönünde bir ön çalışma yapılmış mıdır? 3- Ülkemizde radyoloji, radyoterapi ve nükleer tıp departmanlarının fiziki koşullarına ilişkin yapılmış fizibilite çalışması var mıdır? 4- Ülkemizdeki hastanelerde radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi bölümlerinde standardizasyona ilişkin çalışmalar hangi aşamadadır? 5- Cihazların kalite kontrol, tüp verimi ölçümleri ve kalibrasyon testleri yapılmakta mıdır? Sonuçları neden açıklanmamıştır? 6- Avrupa'da radyoloji alanında çalışanlar, ek ücretlendirilmekte ve tazminat almaktadır. Hükümetinizin böyle bir çalışması var mı? 7- Çalışanların periyodik muayenesi düzenli olarak yapılmakta mıdır? 8- İyonizan radyasyon çalışanlarına hasta kotası konulacak mıdır?