Zehire 'dur' deme zamanı
Sigara bağımlılığına son vermek isteyenler, hastanelere gidip tiryakilikten kurtulabilecek.
Sağlık Bakanlığı, "sigara ile müdadele" de Türkiye'deki tüm illeri kapsayacak bir sağlık seferberliği başlatmaya hazırlanıyor. Sigaranın zararları konusunda toplumu bilgilendirmek ve tütün tiryakiliğini sona erdirmeyi amaçlayan "Sağlıklı Beslenme ve Sigara ile Mücadele" adı verilen proje, önümüzdeki günlerde vatandaşların hizmetine sunulacak. Hastanelerin sigara ile mücadele çalışmalarını daha yakından izleyebilmek için İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Melih Şeker ile konuştuk.
* Projenin çıkış noktası nedir? Sigara sağlığın en büyük düşmanı. Bu nedenle halkta beslenme ve tütün kullanımının zararları konusunda duyarlılık oluşturmayı hedefliyoruz.
* Sigarayı nasıl bırakabilirler? Tiryakilerin sigarayı gerçekten bırakmak istemesi çok önemli. Aslında nikotin bağımlılığı diye bir şey yoktur. Tiryakiler sigaraya bağımlı olduklarını düşünürler, fakat bu daha çok sigaranın varlığına karşı bir alışkanlıktır.
* Peki, sigaradan kurtulmak için ne kadar bir zamana ihtiyaç var? 1 hafta boyunca içilmediği sürece, beyin kişinin sigara isteğini otomatik olarak yok eder. Yani bu atlatılması kolay bir süreçtir.
* Sigaranın yol açtığı hastalıklar hangileri? Kalp krizleri ölümlerinin yüzde 100'ü sigaradan meydana gelir. Akciğer, mide ve pankreas kanserinin de tetikleyecisidir. İktidarsızlık, ereksiyonda azalma, dölleme yetersizliği, çocuk düşürme, rahim kanseri , felç, erken yaşta bunama, gırtlak kanseri, gırtlak iltihabı gibi birçok önemli hastalıkların en birincil nedeni sigara bağımlılığıdır.
PASİFLER 2 KAT ZARARDA
* Sigara içmeyenler sigaralı ortamlardan ne kadar etkilenir? Sigara kullanmayanlar, sigara içilen ortamlarda durduklarında, sigaradan içenlere oranla 2 kat daha fazla etkilenir. İçiciler, sigarayı filtre kullanarak içerken, pasifler dumanı direkt olarak içlerine çeker. Dolayısıyla içen kişilerden daha fazla zarar görür.
* Efor sarf ederken içilen sigaranın daha etkili olduğu doğru mu? Evet, yolda yürürken, yokuş ve merdiven çıkarken, araba kullanırken içilen sigar, 2 sigara yerine geçer.
Tuba ACAR
|