1. Tüketiciye yararı ne? Müşteri sabit veya değişken faiz arasında tercih yapabilecek. Değişken faizle ev almak için faiz düşüşünü beklemeyecek.
2. Değişken faiz riskli mi? Azami oran sözleşmeyle belirlenecek. Faiz düştüğünde taksitler de düşecek. Yükselirse taksit tutarı azami oran kadar yükselebilecek.
3. Kredi erken kapatılırsa ek bir maliyet ortaya çıkacak mı? Sabit faizli kredi kullanımında tüketici yüzde 2 erken kapama komisyonu ödeyecek. Tüketicinin buna dikkat etmesi gerekiyor.
4. Maliyet avantajı var mı? Başlangıçta yok. Zaman içinde ikincil piyasanın gelişmesine bağlı olarak bankalar daha kolay finansman sağlayacak. Bu süreçte de faiz oranlarında düşüş olabilir.
5. Konutta imar şartı var mı? Kat irtifakı tapusu olan konutların yanı sıra bitmemiş konutlar için de kredi alınabilecek. Konutun deprem yönetmeliğine uygun, iskanı alınmış olması gerekiyor. Öncelikle imara uygun olması lazım.
6. Konut fiyatları artar mı? Faiz oranlarındaki düşüş ve vadedeki uzama konut talebini artırıyor. Bu da fiyatları artırıyor. Sistemin başlamasıyla artan talebe paralel olarak fiyatlar düşebilir.
7. Mortgage ile banka kredisi arasındaki fark nedir? Sistemin konut kredisi faizleri üzerinde direkt etkisi var. Bankalar ise faizlerini piyasa koşullarına göre belirler. Genel oranlarına göre bankalar da fiyatlama yapacaktır.
8. Mortgage'la alınan ev istenirse satılabilir mi? İki taksit ödenmediğinde ev sahibine bir aylık bir süre tanınacak. Borç ödenmediğinde ödemeler geri verilecek ev de banka tarafından satılacak. 10 yıl taksit ödedikten sonra ev devredilebilecek.
9. Ödeme planı nasıl olur? Bedelin% 25'i peşin ödenecek.
10. Evi olan yararlanabilir mi? Sistem herkese açık. Kredi performansı olumsuz olmayan, aylık net geliri ile taksit ödeyebileceğini belgeleyen herkes alabilecek.
11. Ne tip konut alınabilir? Yüzde 80'i tamamlanmış her türlü konut alınabilecek.
12. Kredi nereden alınacak? Bankalar mortgage faaliyetini de sürdürecek. BDDK'nın onayladığı finansal kiralama ve finansman şirketleri kurulabilecek.
13. Banka ile sorun çıkarsa? Tüketici, konut ve krediyle ilgili her türlü itirazı tüketici mahkemelerine yapıp ilgili kurumlar aleyhine dava açabilecek.
14. Riski var mı? Bir ülkede ciddi kriz halinde sistem zarar görebiliyor. Banka battıysa, Tüketici Kanunu kapsamında "Erken kapat, faizi yükselt" baskısı yapamıyor. Önce sigorta devreye giriyor.