Amerika Sağlık Bakanlığı, obezitenin küçük yaşlardaki yaşam tarzıyla ortaya çıktığını vurguladı. 'Bebeğinizi emzirin' diyen bilimadamları, birçok uyarıda bulundu.
Amerikalı bilim adamlarına göre, hayatın erken dönemindeki vücut ölçüsü yaşam boyunca belirleyici oluyor. Uzmanlar, çalışmaların çoğunda kilolu doğan bebekler ile yaşamlarının ilk iki yılında çok çabuk kilo alan bebeklerin daha fazla obez olma riski taşıdığının altını çiziyor.
Anne sütü... Amerika Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar, normal kilodan zayıf doğan, ancak hızla normal kilosunu bulan bebeklerin de yetişkinliklerinde obez olma riskinin hayli yüksek olduğunu ortaya koydu. Bilimadamlarının üzerinde durduğu en önemli nokta ise emzirme... Bebeklik çağında anne sütü ile beslenen bebeklerin ileride obez olma riskleri emzirilmeyen bebeklere oranla çok daha düşük oluyor. Bunun nedeni de emen bebeğin alacağı miktarı kendisinin belirlemesi. Hazır mama ile beslenen bebeklerde ise miktar, anne tarafından belirlendiğinden bebeğin normal ihtiyacından daha fazla gıda alma olasılığı ortaya çıkıyor. Ayrıca dört aydan önce katı gıdalara geçiş de obezite riskini arttırıyor.
Okuldaki tehlike Amerika Sağlık Bakanlığı, bebeklerin obez olmasında yukarıdaki sebeplerin etkili olduğunu söylerken okul çağındaki çocukların obez olma nedenlerini ise şöyle sıralıyor: * Küçüklükten itibaren çocuğa yanlış beslenme alışkanlığının kazandırılması. * Kolay tüketmesini sağlamak amacıyla tatlı besinlere yöneltme. * Sağlıksız okul ve yuva menüleri. * Okullarda açık büfe servisi. * Tatlı ağırlıklı menüler. * Yemekhane ve kantinlerde yanlış besin bulundurulması, ister istemez çocuğa sağlıksız alternatiflerin sunulması ile onlar arasından seçim yapmak zorunda bırakılması. * Kısa süren ders araları nedeni ile çocukların hızlı tüketilebilir besin seçimine yönelmesi. (Gofret, çikolata, şekerleme vb.) * Fiziksel aktivite azlığı. (okula servis ile gidip-gelme) * Beden eğitimi derslerinin olduğu saatlerde diğer derslerin yapılması. * Şehirleşmeye bağlı olarak çocukların oyun alanlarının azalması. * Televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın çok fazla olması. * Büyükanne, büyükbaba ve aile büyüklerinin çocuğun zayıf olduğu yönünde inanışları ve baskıları sonucu çocuğun küçük yaştan itibaren aşırı ve zararlı gıdalarla beslenmesi. * Diyetisyene danışmadan, kulaktan dolma bilgiler ve batıl inanışlarla, çocuğa zararlı olabilecek besinlerin sıklıkla verilmesi.