Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 18 Şubat 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Eyvah ateşi çıktı!
Yükselmenin nedeni önemli

Eyvah ateşi çıktı!

Çocuğunuzun bir anda ateşi yükselirse ne yapacağınızı biliyor musunuz? Panik olmak ya da kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek yerine bilinçli davranmanız gerekiyor.



Çocukların yaşadığı sağlık sorunlarının başında yüksek ateş gelir. Ateşi yükselen çocuğa nasıl davranacağını, ne yapacağını bilemeyen anne-babalar ister istemez büyük bir panik yaşar. Yüksek ateş konusunda ebeveynleri uyaran Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Dr. Neslihan Güngör, ateşin ne olduğunu, sonuçlarını ve yapılması gerekenleri anlattı.

GÜN İÇİNDE DEĞİŞİR
Ateş, vücut ısısının normalin üzerinde olmasıdır. Çocuğun normal vücut ısısını, yaş, genel sağlık durumu, hareketlilik seviyesi (aktivite), gün içindeki zaman ve giysileri etkiler. Vücut ısısı sabah saatlerinde daha düşük akşam üzeri ve akşam daha yüksek olup, egzersiz sonrası da hafif artış gösterir. Genel olarak, 38 derecenin üzerine çıkan vücut ısısı ateş olarak kabul edilir. Ancak bu eşik değer, ateş ölçümünde kullanılan yönteme göre de değişir. Bu nedenle çocuğun götürüldüğü doktora ateşin nereden ölçüldüğünün belirtilmesi gerekir (koltuk altı, kulak, ağız, rektum). Koltuk altı ölçümler için 37-37.3, rektal veya oral ölçümler için 38-38.3 derece eşik değer olarak alınabilir. Çocuğun ateşi olması, onun büyük olasılıkla bir enfeksiyon ile (mikrobik hastalık) mücadele etmekte olduğunu gösterir. vücudunda virüs veya bakteri etkenli bir enfeksiyon varsa, vücut ısısını yükselterek, yani ateş ile buna cevap verebilir. Çocuğun ateşinin çıkması antibiyotik gerektiği anlamına gelmez.

İYİ BİR BELİRTİ!
Ateş genel anlamda çocuğunuzun enfeksiyon ile savaştığını gösterir ve onun bağışıklık sisteminin çalıştığını ve vücudun enfeksiyondan kurtulmaya çalıştığını gösteren iyi bir belirti olarak kabul edilebilir. Ateşi yükselen çocuğun doğal olarak kalp hızı artar. Yanakları kızarabilir veya normaldan daha fazla terleyebilir. Bazı çocuklar ateşliyken de kendilerini iyi hissedebilir. Çocukların çoğunda ateşe neden olan hastalığın belirtileri de görülür. Çocuğun kulağı veya boğazı ağrıyor olabilir, cilt döküntüsü veya karın ağrısı olabilir. Bunlar çocuğun ateşinin nedeninin anlaşılması için önemli ipuçlarıdır. 1-6 yaş arsındaki bazı çocuklarda yüksek ateş ile birlikte havale (febril konvülsiyon) görülebileceğini bilerek dikkatli olmak gerekir.

İLK YAPILACAKLAR
Çocuğunuz 6 aylıktan büyükse, ateşi hafif yükseldiyse (38.3 derece santigratın altında), hasta veya düşkün görünmüyorsa, uykulu veya huzursuz değilse, süregelen başka bir rahatsızlığı veya ateşli havale öyküsü yoksa, yemesi, uykusu, oyun oynaması olumsuz etkilenmediyse doktora götürme öncesinde ilk yapılacaklar şöyle sıralanabilir:

* Serin bir ortamda tutun.

* Hafif giysiler giymiş olmasına dikkat edin.

* Su, sulandırılmış meyve suları gibi sıvılar içirin.

* Hareket etmesini engelleyip, yorulmamasını sağlayın.

* Ateş düşürücü verebilirsiniz.

* Parasetamol (ağızdan verilen veya fitil şekli mevcuttur) veya ibuprofen (ağızdan) verilebilir. Doz açısından doktorunuzun önerilerini ve ilaç bilgilerini takip edin. Çocuğunuza herhangi bir ilaç vermeden önce mutlaka ilaç bilgilerini okuyun.

* Çocuğunuz kusuyorsa ve sıvı kaybettiğini düşünüyorsanız kesinlikle ibuprofen vermeyin.

* Aspirin vermeyin. Çocuklarda viral hastalıklarda aspirin verilmesi Reye sendromu adında tehlikeli bir komplikasyona yolaçabilir.Ayrıca aspirin midede rahatsızlık ve mide-barsak kanaması gibi yan etkiler yapabilir.

* Bu işlem için kesinlikle soğuk su kullanmayın veya soğuk duş yaptırmayın. Bu çocukta üşüme ve titremeye yolaçarak ateşin daha da yükselmesine neden olur.

* Ateş yükselmeye devam ediyorsa vücudunu ılık su ile ıslatılmış bir sünger veya elbezi ile silin. Su ciltten buharlaştıkça ateşin düşmesine yardım edecektir.

* Çocuğunuzun ateşini hızla düşürmeye çalışmayın.bu ateşin tekrar ve daha fazla yükselmesine yol açabilir.

* Çocuğunuz 6 aylıktan küçükse veya ateşi 38.3 derece santigratın üzerindeyse, hasta veya düşkün görünüyorsa, uykulu veya huzursuz ise, süregelen başka bir rahatsızlığı veya ateşli havale öyküsü varsa, yemesi, uykusu, oyun oynaması olumsuz etkilendiyse süratle doktorunuza götürmeyi planlarken yukarıdaki ılık su uygulaması ve ateş düşürücü verme işlemlerini yapmanız uygun olur.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Büşra'dan vazgeçti ...Aşk ve intikam
Göze gelmekten korkuyoruzZirveye uçan Lexus
Maserati show!İyi ki doğdun Nurettin
Kanseri 'güle oynaya' yenen adamÖdüllü Scarlett...
Nazan sevgisi sergi açtırırMüthiş bir yazı dizisi
Çok yönlü sanatçı...Maldivler'de barış tatili
Mutluluk bereketiÇok bile dayandı
Malakit taşı: Acıları yükseltirŞifa dağıtıyor
Obsidyen'le sakinleşinYalnız değilsin
Genç yetenekler aranıyorArtık sorun kalmadı...
Feminen çizgiler kontrast...İstanbullu'ya müjde
İçiniz ısınsınBuluşma noktası...
Bu fırsat kaçmazYıldızlar kadar parla
Erkeklerin dört rengi varOscar'a özel terlikler
Saç renginiz zamanla bozulmasınParfümden fondötene kadar...
Örnekler sandıktanKulağa küpe olsun!
Yüzü artık gülüyor...Dostlar, geciken davette buluştu
Miami'den son haberlerHatırla Sevgili-35
Acil servisGünün mönüsü
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Asayiş Asayiş berkemal değil
Yetkililer şiddetin kaynağını televizyon olarak açıklıyor. Emniyet'in...
Üniversiteliye iş çıktı
Devlete serbest
Dalmaz'a 2. baskın
Aşkın gücü Türk işi
Kışt kışt İngiltere
Sevgiliden aşk tuzağı
SPOR
Gazi Gazi Cimbom: 1-0
Sarı-Kırmızılı ekip, bu sezon hiçbir şeyden çekmedi, Gaziantep'ten...
Yetti artık hoca
Alex yüzde 90 dönüyor
Eline su dökemez
Beşiktaş suçluyu buldu
Katliam
Bu gece 3 milyar insan...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 11°C 6°C 
ANKARA Sisli 9°C 0°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 18°C 8°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 18°C 7°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 15°C 9°C 
EKONOMİ
IMKB E: 43.636,190 D:% -0,41
DOLAR S: 1,388 D:% -0,25
EURO S: 1,819 D:% -0,47
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu