Yemeği hızlı yemek marifet değil
Stres, sigara, hızlı yemek ve diyetler sindirim sisteminize zarar veriyor Beslenmenize özen göstermezseniz pekçok hastalık kapıda bekliyor.
Bugün, sizler için sindirim sistemini inceledik. Uzman doktorumuz 'Reflü' hakkında bilgi verdi, diyetformula diyetisyenleri beslenme önerilerinde bulundu. Sağlıklı sindirim sistemi, genel sağlığı ve özellikle bağışıklık ve sinir sistemini çok etkiler. Bu nedenle sindirim sağlığınıza özen gösterilmelidir.
REFLÜ NEDİR? Diyet uygulamalarının ve kısıtlamalarının yarar sağlayabileceği sindirim sistemi hastalıklarının başında reflü gelir. Reflü kısaca tanımlanırsa midedeki asidin yemek borusuna kaçmasıdır. Normal olarak midede bulunan ve hiçbir yakınmaya yol açmayan asit yemek borusuna kaçtığı zaman çeşitli yakınmalara yol açar. Bu durum reflü olarak tanımlanır. En sık belirtileri göğüste yanma, mide ekşimesi, ağza acı su gelmesi, boğazda gıcık hissi, ses kısıklığı ve öksürük olarak özetlenebilir. Reflü için gıda kısıtlamalarından daha önemlisi sigara içilmemesidir. Sigara, yemek borusu- mide birleşiminde yer alan kasın gevşemesine yol açarak ve öksürük yaparak reflü sıklığını ve miktarını arttırır. Bazı gıdalar da yemek borusu ve mide birleşme yerindeki kası gevşetir ve reflüyü arttırır. Genel olarak kafein, çikolata ve alkolün fazlasından kaçınmak gerekir. Ayrıca yağlı gıdalar yakınmaları arttırır.
TEDAVİ ÖNERİLERİ Geç yemekten kaçın: Dolu mide ile yatmak reflüyü arttırır. Yemekten sonra 2-3 saat süreyle uzanmamak gerekir. Küçük porsiyonlar: Midenin gerilmesine engel olarak reflüyü azaltır. Kilo kaybı: Önemli derecede kilo fazlalığı olanlarda, kilo kaybı reflüyü azaltır. Beslenme sisteminizdeki değişiklikler, sindirim sistemi sorunlarınıza çözüm olabilir.
BESLENME SİSTEMİ İşlenmiş gıdaların ve beyaz şekerin (sofra şekeri) aşırı tüketilmesi, yetersiz meyve, sebze ve posa alımı sindirim sistemini olumsuz etkiler.
HIZLI YEMEYİN Karbonhidrat dediğimiz besin grubunun sindirimi tükrükteki pityalin enzimiyle başlar. Yemek hızlı yendiğinde karbonhidratlar yeterli sindirime başlayamamış olur ve daha da önemlisi çiğnemeyle elde edilen mekanik sindirim yeterli miktarda yapılamaz. Bu durum zamanla gaz-hazımsızlık- şişkinlik gibi problemler doğurabilir. Bu nedenle mümkün olan tüm , öğünlerde, mümkün olduğu kadar yavaş yemelisiniz.
BOĞAZA DİKKAT Ağız ve boğazda, diş çürüğü, dişeti bozuklukları, tükrük bezi hastalıkları, ağızda yara, ameliyat ve ağız, fariks, larinks kanserleri görülebilir. Bu tür durumlarda genel olarak, öğün sayısı arttırılarak az ve sık beslenme önerilir. Çok sıcak, çok soğuk, kuru, acılı, tuzlu, asitli, alkollü besinler tüketilmemeli, sigara kullanılmamalıdır.
GASTRİT&ÜLSER Mide duvarında oluşan hassasiyet ve iltihabi reaksiyon gastrit, ilerlemesi halinde oluşan yara ise ülserdir. Bakteriyal, viral, alkol vb. kimyasal uyarıcılara karşı gelişen tipleri oluşabilir. Kalıtım, çevresel etmenler, beslenme ve stres de oluşumunu tetikleyebilir.
Beslenme Tedavisi:
* Acı, baharatlar, kahve, çay, sıcak veya soğuk besinler, asitli besinler, tuz aşırı tüketilmemelidir.
* Uzun süreli aç kalmak, mide mukazasının direncini azaltır. Bu nedenle sık sık yemek yenmelidir.
* Az ve sık sık yemek, midede asit üretemini azaltır.
HAZIMSIZLIK Bazı bireyler, bazı yiyeceklerin kendilerine dokunduklarını hissetmiş ve bu yiyeceklerle ilgili tüketimlerini sınırlandırmışlardır. Bazen bu dokunan yiyeceklerin tamamen psikolojik etmenlere, geçmişte yaşananlara bağlı olabildiği gibi, bazen de gerçekten bazı posalı yiyecekler, özellikle de stresli dönemlerinde dokunabilir. Yiyecekler soğuk olarak tüketilmemelidir.
KABIZLIK SORUNU Yetersiz posa alımı, yetersiz sıvı tüketimi, hareketsizlik, bazı ilaçlar (antidepresanlar, antihipertansifler vb.), bazı hastalıklar (hipotroit vb.), stres, seyahat gibi durumlarda kabızlık görülebilir.
SİNDİRİM İÇİN * Yeterli su tüketmelisiniz. (Günde 2,0-2,5 litre su için)
* Sindirim Sağlığı İçin Sağlıklı Meyveler: Elma, avokado, kayısı, muz, konserve meyveler, üzüm, kavun, kivi, mango, nektarin, papaya, şeftali, armut, karpuz, kuru erik
* Sindirim Sağlığı İçin Sağlıklı Sebzeler: Kuşkonmaz, bezelye, pancar, brokoli, brüksel lahanası, kabak, havuç, mantar, pırasa, salatalık, lahana, soğan, yeşil, kırmızı ve sarı biberler, patates, ıspanak, domates, turp, yeşil soğan
* Sindirim Sağlığı İçin Sağlıklı Et ve Diğer Protein Kaynakları:Yumurta, kurubaklagiller , balık, yağsız kırmızı et, fındık, ceviz, badem, tavuk, hindi, yağlı tohumlar, soya fasülyesi tofu
* Sindirim Sistemi İçin Olmazsa Olmazlar : Tam tahıllı ekmekler, gevrekler ve bisküviler, esmer pirinç , kepekli veya tam tahıllı makarna
* Tüm bu yüksek posalı besinler sindirim sağlığını olumlu yönde etkileyerek, kabızlığı önlerler.
* Ayrıca düzenli egzersiz ve psikoterapistinizle yapacağınız stress düzeyini dengeleme çalışmaları da, kabızlık sorununuza yardımcı olacaktır.
* Sindirim Sistemi Hastalıklarının Önlenmesi ve Tedavisinde Vitamin ve Minareller; Vitamin ve mineraller, vücut işlevlerinin yapılabilmesi için, çok az miktarlarda, vücuda düzenli olarak alınması gereken maddelerdir. Yeterli ve dengeli bir diyetle, tüm besin gruplarından düzenli tüketim sağlanarak, gerekli olan vitamin ve mineraller alınabilir. -BİTTİ-
|