Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 12 Şubat 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Kanserden çay içerek korunun
Kanser nedir?
Psikolojik destek önem taşıyor...
Kerevizli Sarmısak Çorbası

Kanseri yiyerek yenin



Doğru ve düzenli beslenip kanser gibi pek çok hastalıktan korunabilirsiniz. Hastalığa yakalanma riskini azaltmanın yolu bu dizide...

***

Kanserden çay içerek korunun

Sağlıklı beslenme ve bedensel aktivitelerle kanser riskini azaltmak mümkün. Antioksidan içeren yeşil ve açık siyah çay kansere karşı koruyucu oluyor; posalı gıdalar zararlı maddeleri vücuttan atıyor....

Başlarken...
Merhabalar... Diyet, algılandığı gibi sadece kilo almak ya da kilo vermek değildir. İnsanın kendi vücuduna, sağlık durumuna göre bir ekip tarafından değerlendirilerek ortaya çıkarılan sağlıklı beslenme şeklidir. Yanlış beslenmek, dış görünümünüz gibi tüm iç organlarınızı da etkiler. Sadece beslenme önerileri yazmak bir şeyleri eksik bırakmak gibi geliyor bize. Bu sebeple kapsamlı bir çalışma yaparak beş gün boyunca sizlere "Hastalıklarda Beslenme Önerileri" başlığı altında; tanı ve tedavi yöntemlerini uzman hekimlerden, beslenme önerilerini Diyetformula diyetisyenlerinden ve yaşam şekli değişikliği aşaması ile hastalıkların psikolojik boyutunu da psikoterapist ve yaşam koçumuzla aktaracağız. Bu; son bilgiler ve doktor, diyetisyen, psikolog, yemek tarifleri ile kapsamlı bir çalışma. Bugüne kadar yapılmamış tarzda, Takvim Gazetesi ve Diyetformula farkı ile hazırlandı. Deniz Berdan/ Diyetformula kurucusu ve Genel Koordinatörü

KANSER oluşumunun pek çok farklı nedeni bulunur. Son yıllarda yapılan araştırmalar; beslenmenin, ortalama yüzde 3 0-35, çoğu kanserlerde de yüzde 10 ile yüzde 70 arasında etkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle kanser oluşumunda etkili genetik faktörleri değiştiremesek bile, beslenmenin önemini bilerek ve diğer tüm çevresel faktörleri sağlığımızı geliştirecek şekilde organize edersek, kanser riskini azaltmış oluruz.

CİDDİ ÖNERİLER
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nün, Amerikan Diyetisyenler Derneği'nin ve Amerikan Kanser Derneği'nin yaptığı araştırmalara göre:

* Hayatınızın her döneminde ideal kilonuzu koruyun.

* Dengeli beslenme ve düzenli egzersizi yaşam şekli haline getirin.

* Aşırı kilo alma veya vermeden daima kaçının.

* Eğer kilo/boyun karesi şeklinde hesaplanan Beden Kitle İndeksiniz 25'in (hafif kilolu) veya 30'un (obezite) üzerindeyse mutlaka kilo verin. Hafif kilolu veya obez olmanın neden olabileceği kanser türleri:

* Göğüs

* Bağırsak

* Endometrium (Uterus)

* Özofagus

* Böbrek

* Serviks

* Hodgkin Lenfoma

* Yumurtalık

* Multiple Miyalom

* Pankreas

* Tiroid

* Agresif şekilde prostat kanseri

SAĞLIKLI DİYET YAPIN

Diyetisyen Yasemin Batmaca'nın kanser hastalığına ve diğer ölümcül hastalıklara karşı beslenme önerileri ise şöyle:

* Günde en az beş porsiyon mevsiminde üretilmiş sebze-meyve tüketin.

* İşlenmiş, tütsülenmiş gıdaları, kızartmaları, salamura, turşu gibi yiyecekleri ve ağır yağlı kırmızı etleri tüketmeyin.

* Yiyecek porsiyonlarınızı küçültün. Yiyeceklerinizi azaltın.

* Yüksek kalorili yiyeceklerden az miktarda tüketin.

* Kızarmış patates, hamburger, dondurmalar, tatlılar, şekerli meşrubatlar yerine, sebze-meyveler, düşük enerjili yiyecek ve içecekler tüketin.

* Dışarıda yemek yediğinizde, kızarmamış, düşük kalori, yağ ve şeker içeren yiyecekleri tercih edin.

* Yağsız veya yarım yağlı süt ve ürünlerini tüketin. Light kefiri de hem hücre yenilenmesinde, hem kanser riskinin azaltılmasında, hem de kolesterol değerlerinizin dengelenmesinde gün aşırı bir çay bardağı (150 ml.) kullanmanızı öneririm.

* Sebze ve meyveleri ana ve ara öğünlerde tüketin.

* Her gün farklı çeşitlerde ve reklerde sebze-meyveler tüketin. Her renkten sebze ve meyvede farklı önemli antioksidanlar olduğunu unutmayın. Meyve sebzelerden özellikle A vitamini, laykopen, betakaroten, C vitamini, E vitamini, selenyum, flavonoidler, allium bileşikleri, fenolik bileşikler alırız. Bunların tümü antioksidan öğelerdir.

* Sarmısak, soğan, nane, maydonoz gibi sebzeleri yemek hazırlarken eklemeyi ihmal etmeyin.

ESMER PİRİNÇ KULLANIN
* Yeşil çay veya açık siyah antioksidan öğeler içerdiği için kansere karşı koruyucudur.

* İşlenmemiş tahıllar ve şekeri tercih edin.

* Esmer pirinç, kepekli makarna, tam tahıllı ekmekler ve tam tahıllı gevrekleri tercih edin. Sebze-meyveler, tam tahıllı besinler ve kurubaklagillerin tüketimini artırarak yeterli posa alımını sağlamak kanser riskini azaltır. Çünkü, posa vücutta çözünerek veya çözünmeden atılırken ve zararlı maddelerin de beraberinde vücuttan atılmasını sağlar.

* Rafine karbonhidratların (beyaz un, beyaz şeker) yer aldığı, pastaları, gevrekleri ve diğer şekerli besinleri tercih etmeyin.

* Balık, tavuk, hindi veya kurubaklagilleri (kurubaklagil, nohut, yeşil mercimek veya barbunyayı), biftek veya kuzu eti gibi etleri tüketmeye özen gösterin.

* Kırmızı eti haftada iki öğün, mutlaka yağsız kısmından küçük porsiyonlarda (90 gram) tüketin.

* Etleri, kanserojen maddeler oluşturabilecek olan kızartma veya kavurma yapmak yerine, fırında, ızgarada veya haşlayarak pişirin.

* Mevsiminde üretilmeyen sebze-meyveleri tüketmekten mutlaka kaçının.

* Besinlerin (kuruyemişler, baharatlar vb.) saklama koşullarına dikkat edin, kanser oluşumuna neden olabilecek küf (aflatoksin) oluşumuna izin vermeyin.

* Fiziksel olarak aktif bir yaşam benimseyin.

EGZERSİZ ÖNEMLİ
Düzenli egzersiz yapıldığında; kolon, meme, endometriun ve prostat kanseri riski azalır. Düzenli egzersiz yaşam şekli haline getirilebilirse, kanser dışında, kalp hastalıları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve kemik erimesi riski azalır.

* Hiçbir şekilde sigara ve benzerlerini kullanmayın.

* Eğer alkol kullanıyorsanız, limitli tüketin. Kadınlar günde bir, erkekler günde iki kadehten fazla alkol tüketmemelidir.

* Alkol ve sigara kullanımı; ağız, boğaz, larinks, özofagus, karaciğer, göğüs, kolon ve rektum kanseri riskinde artışa sebep olabilir.

* Cildinizi yaz ve kış aylarında güneşten koruyun.

PİŞİRME TEKNİKLERİ
Çoğu zaman yeteri miktarlarda tüketilmelerine rağmen, pişirme hataları yüzünden sebze-meyveler besin değerini yitirir. Diyetisyen M. İpek Konuralp, doğru pişirme tekniklerini şöyle sıralıyor:

* Mümkün olduğunca çiğ ve kabuklarını soymadan tüketin.

* Büyük parçalar halinde kesmeye özen gösterin.

* Yeteri kadar su ile pişirilmeli, pişme suları kesinlikle dökülmemelidir.

* Yeşil yapraklı sebzeleri, az su ekleyerek pişirin.

* Pişirirken tencerenin kapağını açmayın..

* Soda eklemeyin.

* Çimlenmiş patates kullanmayın.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Ne bahtsız bir kadınmısımKadına çiçek erkeğe öpücük
Derdini anlatamazSon moda 'Türban'
Youtube'un düşmanı Eva...Hastaların seksi elçisi
Hatırla Sevgili - 29 -Sürpriz fabrikatörü
Ev tamam şimdi sıra nikahtaPetek'i tutmayın
Aksu'dan sevda dolu şarkılar...'Kafadan çatlaklar'
Ayşe'nin 'popo' davası...Evlilik için kelepçe şart
Mutfakta da çok başarılıKızartma yağlarında...
Sinemaya bir süre ara veriyor'Güvenim kalmadı'
'Hangimiz akıllı ki!'Zeta 'ev'lenmeye hiç doymuyor...
Kara kedi Cruz'Aşk basit bir şey'
Efsane dönüyorGüzel diyetisyen
Acil servisGünün mönüsü
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Miami Miami Bayraktarı
Citroen ve Subaru'nun distribütörü Bayraktar Holding Miami'de 500...
Haydi kızlar turizme
Geleceğin tek yolu dershane
Açık toplum devrimi
Korku uçuyor mu
Amazonlar Akademi'de
Sapığa linç girişimi
SPOR
Ümit'ten Ümit'ten 4&4'lük kampanya
Vestel Manisa ağlarına dün gece 4 gol birden bırakan Ümit Karan...
İşte çöküşün 6 nedeni
Puan farkı bir!
Sonunda huzura Erişti
Şampiyonluk seferberliği
Önümüze bakalım
Hakkını helel et kaptan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 10°C 7°C 
ANKARA Sisli 10°C -2°C 
İZMİR Sağanak Yağmurlu 15°C 13°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 13°C 9°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 18°C 5°C 
EKONOMİ
IMKB E: 42.185,460 D:% 1,30
DOLAR S: 1,398 D:% -0,60
EURO S: 1,818 D:% -0,63
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu