Ders zili çalmadan
Öğrenciler iki gün sonra ders başı yapmaya hazırlanırken, uzmanlar aileleri uyarıyor: Sıkı disiplinle yetiştirilen çocuklar gerçek başarıya ulaşamaz, dersleri olumsuz etkilenir.
Bir yarı yıl tatili daha sona ermek üzere... Yaklaşık 4.5 ay süren ilk eğitim döneminin bitmesine iki gün kala öğrenciler ders başı yapacak olmanın heyecanını yaşarken, anne-babalar da yeni dönemde çocuklarının başarısını arttırmanın yollarını aramaya başladı. Bu konuda ebeveynleri uyaran Uzman Psikolog Sevil Usanmaz, sadece disiplinle ya da 'çalış' demekle çocukların performanslarının artmayacağını belirtiyor.
GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ Karnesinde zayıf olan öğrencilere tatilde ve tatil sonrasında kötü davranmak, fiziksel şiddet-dayak, ceza, sevdiği şeylerden mahrum bırakmak (oyuncak, giysi, TV vb.) odaya kapatmak, hakaret etmek, aşağılamak hiç kuşkusuz onun ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Ders başı yapacak olmanın coşkusunu yaşayan çocuğu diğer arkadaşlarıyla kıyaslamak, karşılaştırmak özgüveni olumsuz etkiliyor, güvensiz, içe dönük, öfkeli olmasına neden oluyor. Pazartesi günü okula gidecek öğrencilere yapılacak en doğru yaklaşımın 'geçen sene bu dersin daha iyiydi, bu sene ne oldu? Bu dönem mutlaka kurtarırsın. Sana güveniyoruz' şeklinde olduğu belirtiliyor. Çocuklarla zayıf dersler üzerinde konuşularak, nedenlerinin bulunmaya çalışılması gerekiyor (dersi anlama güçlüğü mü var, çalışma yöntemi mi yanlış, yeterince çalışmadı mı, görme-duymada sorunu mu var vb.). Kaç yaşında olursa olsun çocuklarla konuşulması, onların iç dünyalarında yaşadıkları ve yaşattıkları duyguları anlatması gerekiyor. Aslında çocuklar sorunlarını ve çözüm yollarını kendileri daha iyi biliyor. Başarısızlıktaki nedenler çocukla birlikte bulunduğunda, çözümünü de seve seve kabul edeceklerinden, ikinci eğitim döneminde daha az sorun yaşama ihtimali artıyor.
'ÇALIŞ' DEMEK YETMİYOR Ailelerin ders konusunda çocuklara aşırı baskı ya da rahatlık sağlaması, onların okul hayatındaki başarısında önemli rol oynuyor. Çocuklara sadece 'çalış' demenin yetersiz olduğunu söyleyen uzmanlar, onlara nasıl çalışılacağının gösterilmesi gerektiğini, özellikle ilkokul çağındaki çocuklara bu konuda yardımcı olunması gerektiğini vurguluyor.
BAŞARI YOLUNU AÇIN... Sıkı disiplin altında yetiştirilen çocuklar ise gerçek başarıya ulaşamıyor. Başarıdan söz edilebilmesi için çocuğun ruh ve beden sağlığının iyi olması gerekiyor. Mutlu, huzurlu, kendini seven, hatalarını kabul eden, hatalarını düzeltmek için çaba gösteren, sorumluluklar alabilen, destek ve yardım isteyebilen çocuklar başarı yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Sıkı disiplin, yani bir yetişkinin çocuğa karşı uyguladığı zor kullanım metodu genellikle hayal kırıklığı yaratıyor. Öyle ki, çocuğun yeteneklerini, ihtiyaçlarını, kapasitesini, gelişim seviyesini dikkate almayan sıkı disiplin başarıya değil başarısızlığa yol açıyor. Çocuk eğitim ve öğretiminde sınırlar olduğunu anlatan uzmanlar, "Sınırlar çocuğun okulu ve sosyal hayatı öğrenmesinde gereklidir. Katı disiplin yerine sınırlardan ve sorumluluklardan söz edilmelidir" diyor. Bunun için de çocukların amaçlar edinmesi ve hedefler koymasının istenebileceği belirtiliyor. Çocuğun kendi özdenetimini sağlayabildiği, sevgi ve destekle ulaşılan başarı sürekli oluyor ve hayatın her aşamasında devam ediyor.
|