Mantar gibi türeyen Ödeme Merkezleri'ne dikkat. Korsanlar faturayı 3-4 ay tahsil ediyormuş gibi yapıp kaçıyor. Vatandaş fena soyuluyor.
Son korsanlık Ankara Tuzluçayır'da patladı. Açtıkları büroda, üniversite harcından telefona, doğalgazdan SSK primine kadar tüm faturaları tahsil eden, "Gecikmiş faturaları bile kabul ederiz" diyen uyanıklar 5 ayda milyonları toplayıp kaçtı. KORSANA TESLİM OLMAYIN Aylardır ödenmemiş faturalar, birikmiş faizler ve kesilen elektrik ve sularla baş başa kalan vatandaşlar çaresiz. Yetkililer uyarıyor: Türk Telekom dışında hiçbir kurum fatura tahsil yetkisini, anlaşmalı bankalar hariç kimseye vermiyor...
Kontrol etmeden para kaptırmayın Faturası tahsil edilen kurumlar da çaresiz... Korsanlara karşı açılan davalarda mahkemeden şu yanıtı alıyorlar: "Zarar sizin değil, vatandaşın. Ancak mağdur olan dava açabilir..." Türk Telekom yetkilileri de Takvim aracılığı ile vatandaşı uyardı: Ödeme merkezlerimizde "Tahsilat Merkezi Numarası" nı kontrol edin.
***
Faturana sahip çık
Türkiye'nin her yerinde mantar gibi çoğalan fatura ödeme merkezlerinin çoğu yasal değil. İsimleri kullanılan kurumlar, abonelerine 'Para kaptırmayın' diyor.
Hemen her gün alışveriş merkezlerine veya köşe başlarına 'Fatura Ödeme Merkezi' ya da 'Otomatik Vezne' gibi isimlerle yeni işyerleri açılıyor. Buralarda, bir bilgisayarla tüm kurumların faturaları tahsil ediliyor. İlk bakışta kolaylıkmış gibi görünen bu durum, aslında inanılmaz bir yasadışılığın önünü açıyor. Çünkü bunların küçük bir kısmı bankalarla anlaşmalı olarak çalışırken, büyük bölümü kendi hazırladıkları programlarla internet üzerinden tahsilat yapıyor. Faturaları tahsil edilen birçok kurum, bu işyerlerini tanımıyor.
BANKAANLAŞMASI Bu merkezlerin arasında bazı büyük bankalarla anlaşma yapanlar var. Bu işyerleri, bankalara belli bir teminat ücreti yatırıyor ve banka adına tahsilat yapıyor. Bunlar anlaşmalı oldukları bankanın pos makinesine sahip oluyorlar ve resmi makbuz veriyorlar. Bu merkezlerin de kurumlara direkt tahsilat yapma yetkileri yok. Ancak banka aracılığı ile bu tahsilatlar yapılabiliyor. Bu şekilde anlaşma yapmadan çalışanlar ise tüketiciler için tehlike oluşturuyor. Çünkü bunlar izin almadan kurumların tabelalarını asıyor ve o kurum adına para topluyor. Bu hizmet karşılığında da her bir faturadan 3 YTL'ye kadar para alıyor.
GEÇERSİZBELGE Bu tür fatura ödeme merkezleri, faturaları şahsi hesaplarına yatırdıkları paralarla ödüyor. Müşteriden ise parayı peşin alıyor. Ödeme karşılığında, vatandaşa makbuz olarak 'faturaödemesitalimatsözleşmesi' adı altında bir belge veriliyor. Bu belgenin kurum nezdinde hiçbir geçerliliği bulunmuyor. Kendilerine 'danışmanlık firması' adını veren bazı işyerleri de doğrudan bu işi yapıyor. Bu arada, tarihi geçmiş faturaları da yatırdıklarını iddia eden bu kurumların bunu nasıl başardıkları da meçhul. Çünkü örneğin İstanbul'da BEDAŞ'a günü geçmiş faturaları internetten yatırmak mümkün olmuyor. Bu konuda her gün yüzlerce insan elektriği ya da suyu kesildiği için kurumlara başvuruyor ama netice alamıyor. Çünkü hiçbir kurum bu tür ödemeleri kabul etmiyor. Yetkililer, vatandaşları dikkatli olmaya çağrıyor.