HPV tehlikesi
100'den fazla çeşidi bulunan HPV virüsü, sadece kadınları değil erkekleri de etkiliyor. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan bu virüs, erkekleri hem eşlerinden hem de sağlıklarından ediyor.
HPV 'Human Papilloma Virüs', yani 'insan siğil virüsü'nün baş harflerinden meydana gelmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi bu, bir virüs ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. İnsan siğil virüsü şu an ki, bilgimize göre cinsel ilişki veya apış arası diye adlandırılan bölgenin diğer bir kişinin aynı bölgesine temasıyla bulaşan bir hastalıktır. Nadiren de bu virüsü taşıyan, vajinasında ve vulvasında siğili olan annelerden doğan bebeklerde de görülebilmektedir.
Temasla bulaşıyor İnsan siğil virüsünün şimdiye kadar 100'den çok çeşidi tanımlanmıştır. Bu çeşitlerin özellikle 5 ve 6'ncı çeşidi insanlarda sıklıkla görülür ve siğillere yol açar. Bu virüs ellerde, parmaklarda, ayaklarda siğil yapan diğer siğillerden farklıdır. Cinsel yolla bulaştığını söylediğimiz bu virüs tam bir cinsel ilişki olmasa bile, bu virüsü içeren bir apış arası bölgesinin diğer bir kişinin aynı bölgesine temasıyla ciltten cilde geçebilmektedir.
Vücutta nasıl gelişir? Virüs ciltteki küçük çatlaklardan vücuda girer ve orada doğal sürecine başlar. Virüsle vücudun mücadelesi sonunda genellikle (yüzde 90) o bölgede tutulamaz ve yok edilir. Geri kalan yüzde 10'luk grupta virüs uzun zaman yine uykuda kalabilir. Vücut direncinin kırıldığı ağır gripler, kanser hastalığı, kemoterapi uygulamaları, ağır alerjiler, derin üzüntüler gibi durumlarda ciltte siğiller halinde hastalığı oluşturmaya başlar.
Erkeklerde kanser riski Erkeklerde en çok 6, 11, 16 ve 18'inci virüs cinslerine rastlanmaktadır. Bunlardan 6 ve 11'inci cinsler daha çok siğil yapmakta, 16 ve 18'inci cinsler de hem siğil yapmakta hem de kansere yol açabilmektedir. Bu virüse erkeklerde penis, testis, bacak arası, kasıklar, bazen penisin içinde ve mesanede rastlanabilir. Erkeklerde HPV penis kanserine neden olabilmektedir. Makat bölgesinde ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde de kanser vakaları görülmektedir. Aynı zamanda erkeklerde damar, geniz, bademcik, dil, yemek borusu ve gırtlak kanseri kanserinin de HPV virüsünden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Erkeklerde uzun süre gizli bir şekilde bulunabilen bu virüs, cinsel ilişki ve apış arası temasıyla kadınlara geçmekte ve onlarda da bacak arası, vulva, makat bölgesi, vajina, rahim ağzında rahim ağzı kanserine yol açabilmektedir. HPV'den korunmada sadece prezervatif kullanımı yeterli olmamaktadır. Cinsel ilişki sırasında temas eden, bütün cilt bölgelerinden geçiş olduğu için bulaşma hızlı bir şekilde artmaktadır. Erkekler kendilerinde siğiller, yani ciltte kabarcıklar ve pütürler gördüğünde doktora gitmeli, teşhis konulmalı ve sonra bu siğillerin en az bir tanesinden örnek alınarak tahlile yollanmalıdır. Diğer siğiller ise yakılmalıdır. Tedavide yakmak kadar dondurmak veya cerrahi olarak çıkarmak ve bazı küçük siğillerde de siğile karşı oluşturulmuş kremler sürerek tedavi mümkün olabilmektedir. HPV'nin bulaşmasıyla erkeğin kendisinde ya da ilişkide bulunduğu kadında siğil veya kanser şeklinde kendini göstermesi bazen onlarca yılı alabilmektedir. Dolayısıyla evlilikten önce bu virüsü almış bir erkeğin karısında, ileriki bir dönemde bu siğillere rastlanabilir.
Aşı hayat boyu koruyor Tehlikeli HPV virüsünden korunmak için geçen yıl Haziran ayında piyasaya çıkan aşı, özellikle 6, 11, 16 ve 18'inci cinselere karşı etkili oluyor. 3 kez koldan yapılan aşının tamamlanması durumunda bugünkü bilgilerimize göre hayat boyu dört cinse karşı tam korunma sağlanıyor. Dolayısıyla bu aşının cinsel ilişkiye başlamamış kız veya erkeklerde yapılması durumunda gerçek korunma mümkün olacaktır.
|