Sağlıklı beslenme konusunu takıntı yapanlar psikolojik olarak zayıflıyor Ancak farkında olmadan başka sağlık sorunlarının kucağına düşüyor.
Sağlıklı yemek yeme takıntısı olarak adlandırılan 'Orthorexia Nervosa' yani bir tür yeme bozukluğu, günümüzde pek çok kişinin yaşadığı ciddi bir sağlık sorunu haline geldi. İlk kez 1997'de Amerikalı Dr. Steven Bratman tarafından tanımlanan Orthorexia, Anoreksia ve Bulimia'dan farklı belirtiler gösteriyor. Onlar yiyeceklerin miktarına; Ortoreksiler ise yediklerinin kalitesine saplanıp kalıyor. ''Ortho'' Yunanca'da 'doğru' ve 'normal' anlamına geliyor. "Orexia" ise 'iştah' demek. Yani Ortoreksi Nevrosa, 'doğru yemek yeme bozukluğu' şeklinde açıklanıyor.
Sosyal hayat bitiyor Uzman Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, Orthorexia Nevrosa hastalığına yakalananların sağlıklı beslenme uğruna büyük çaba sarfettiklerini, uzun vadede de sağlıklarını tehlikeye attıklarını belirtiyor. Sadece sağlıklı yiyeceklerle beslenen bu kişiler bir süre sonra zayıflıyor ve sağlığını yitiriyor. Ortoreksi Nevrosa'da birey zamanın büyük çoğunluğunu sağlıklı yiyecekler hakkında araştırma yaparak ya da düşünerek geçiriyor; sıklıkla ertesi gün ne yiyeceğini bir gün önceden belirliyor. Zaman geçtikçe yiyebileceği yiyeceklerin listesi ciddi anlamda sınırlanıyor ve azalıyor. Bu yüzden bu kişiler evin dışında yemek yemekte zorlanıyor. Zamanla kendilerini dışarıdaki hayattan soyutluyor. Kısıtlanmış yemek listesi, bu kişileri arkadaşlarından bile koparıyor. Sağlıklı beslenme konusunu takıntı haline getirenlerin ciddi psikolojik sorunlar yaşadığını anlatan uzmanlar, bu kişileri şöyle tanımlıyor:
Sürekli diyetteler * Yedikleri yemeğin lezzetini hiç düşünmezler, sadece yemeğin sağlıklı ve yararlı olması onlar için yeterlidir. * Sağlıklı beslenmeyenleri küçümserler. * İnternet, kitap vb. yayınlardan sürekli beslenme konusunda bilgileri okurlar. * Sohbetlerinin konusu besinler ve diyettir. * Sürekli diyettedirler. * Yeterince sağlıklı beslenemediklerini düşünürler. * Çok sık tartılırlar. * Saatlerce besinlerin etiketlerini incelerler. * Tüm besinleri evde yapmaya çalışırlar. * Dışarıda yemek yemekten kaçınırlar.
Tedavi gerekiyor Ortoreksi Nevrosa resmi olarak psikiyatride hastalık olarak tanımlanmasa da tedavisi gerekiyor. Hastalar, psikolojik tedaviden fayda görüyor. Diğer yeme bozukluklarında olduğu gibi, bu hastalıkta da antidepresan veya antianksiyete ilaçlardan faydalanılıyor.