Resmi enflasyon 9 ama çarşı-pazar ateş gibi. Takvim resmi rakamlara bakıp halkın gerçek enflasyonunu ortaya çıkardı. Yıllık fiyat artışı tam yüzde 25.7.
Peki bu fark niye? Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) enflasyonu hesaplarken 444 çeşit malın fiyat artışını baz alıyor. Yani beyaz peynir yüzde 81 zam görürken telefon yedek parçası yüzde 31 ucuzladığı için enflasyon düşük çıkıyor. Faksı bırak salçaya bak Bu nedenle vatandaş, enflasyondaki düşüşü hissetmiyor. Çünkü halkın gerçek ihtiyacının enflasyonu yüksek. Örnek mi? Son 1 yılda kira yüzde 22.1, ekmek yüzde 19, yumurta yüzde 130, salça yüzde 26.9 arttı.
***
Bırakın yüzde 9.93'ü halkın enflasyonu % 25.7
TÜİK'e göre ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 9.93, aylık enflasyon da yüzde 1 arttı. Ancak en çok tüketilen 54 ürünün fiyat artışı yıllıkta yüzde 25.7, aylıkta ise yüzde 10.5.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayında tüketici enflasyonunun bir yılda yüzde 9.93, bir ayda da yüzde 1 arttığını açıkladı. Haber internet sitelerine düştüğünde vatandaşlardan yine her zamanki yorumlar geldi: "Güldürmeyin beni, benim enflasyonum en az yüzde 30. Kim inanır ki bu rakamlara" vs...
54 ÜRÜNÜ SEÇTİK Biz de vatandaşın en çok tükettiği ürünleri alarak, bu iddiaların gerçek olup olmadığını görmek istedik. TÜİK'in 2003 bazlı tüketici fiyatları endeksindeki (TÜFE) ürünlerin en çok tüketilen 54 tanesini seçerek bir sepet oluşturduk. Sonuç gerçekten şaşırtıcıydı. Yıllık enflasyon ocak ayı itibarıyla yüzde 25.7, aylık enflasyon ise yüzde 10.5 çıktı. Oysa TÜİK'in rakamları sırasıyla yüzde 9.93 ve 1'di. Araştırmamız vatandaşın "Benim gerçek enflasyonum bu değil" savını haklı çıkardı.