Birçok kişi için ayrı bir keyif olan uçak yolculuğu, kimilerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uçağa binmeden önce gerekli önlemlerin alınması ise hayati değer taşıyor.
Yerden binlerce metre yüksekliğe çıkmak, beraberinde bazı sağlık sorunları getiriyor. Uçakla seyahate çıkmadan önce ve uçuş sırasında bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları, ciddi uyarılarda bulunuyor. Buna göre; bilinen herhangi bir hastalığı olan yolcuların uçakla seyahati planlamadan önce mutlaka doktorlarına danışması gerekiyor. ÖNCEDEN BİLDİRİN Uçuş sırasında oksijen kullanması gereken kalp-damar ve solunum yolu hastaları ile özürlülerin uçağa binmeden önce hava yolları yetkililerinden yardım istemeleri gerekiyor. Uçuşlar sırasında sık karşılaşılan sağlık sorunları ise şöyle sıralanıyor.
Kulak basınç travması: Her ne kadar modern yolcu taşıma uçaklarında kabin içi basınç ve oksijen oranı ayarlanmış olsa da, yükseklik değişikliği ile beraber kısmen basınç değişikliği yaşanıyor. Kulak zarının fonksiyonunu görebilmesi için orta kulaktaki basınç dış dünyadaki basınca uyması gerekiyor. Uyumsuzluk durumunda iniş ve kalkışlarda kulak ağrısı oluyor, bazı durumlarda da kulak zarı yırtılarak duyma kaybına dahi yol açabiliyor. Bu nedenle iniş ve kalkışlarda sakız çiğnemek, bebeklerde biberon veya emzik emmek basınç farkının eşitlenmesine yardımcı oluyor.
Hareket hastalığı (uçak tutması): Ciddi türbülans haricinde nadiren görülüyor. Belirtileri; mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma.... Eğer bilinen bir hareket hastalığı varsa kanat üstü ve pencere yanında oturulması öneriliyor. ÖLÜME YOL AÇIYOR Derin toplar damar (ven) pıhtısı: Uzun süren yolculuklarda venlerde kan akımında yavaşlama olabiliyor. Bacak venlerinde meydana gelen pıhtılaşma büyük bir risk oluşturuyor. Bu pıhtılar bacakların şişmesine ve ağrımasına yol açıyor. Eğer pıhtı ven duvarından ayrılıp akciğere giderse öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve hatta ölüme bile neden oluyor. Uzun uçuşlar sırasında yapılacak egzersizler, hayati önem taşıyor. Pıhtı gelişme riski olanların varis çorabı giymeleri, doktora danışılarak uygun görülürse enjeksiyon yapılması öneriliyor. Pıhtı oluşumu için riskli gruplar ise şöyle:
* Gebeler
* Derin ven trombozu veya akciğer embolisi olanlar
* Doğum kontrol hapı veya hormon tedavisi alanlar
* Kanserli hastalar
* Kısa süre önce özellikle karın- bacak operasyonu geçirenler
* Obezite (şişman hastalar)
* İleri yaş
* Genetik kan hastalığı olanlar
* Kalp yetmezliği
* Paralizisi (kol ve bacaklarda hareket kusuru) olan hastalar Lag: Vücudun uyku saati ve düzeninde bozulma olarak tanımlanan bu durumu önlemek için uçuş öncesinde iyi uyumak, alkol almamak ve bol su tüketmek gerekiyor.