Sık iltihaplanan bademciklerden kurtulmak için tek yol var; ameliyat. Daha çok 3-10 yaş arası çocuklara yapılan operasyonlar yeni yöntemlerle şimdi ağrısız....
Boğazımızdan girecek mikroplara karşı muhafız rolü gören bademciklerin sık iltihaplanması, çocuklarda ateşli eklem ve kalp romatizması, orta kulak sorunları, sinüzit ve geniz eti rahatsızlıklarına yol açıyor. Bu gibi durumlarda çocuğa yarardan çok zarar veren bademciklerin alınması şart oluyor. Özellikle okulların yarı yıl tatilini bekleyen anne-babalar, şu günlerde hastanelerden çıkmıyor. Bademcik dokusunun yaşla beraber giderek gerileyen-küçülen bir doku olduğunu söyleyen uzmanlar, bu yüzden daha çok 3-10 yaş arası çocuklara bademcik ameliyatı yapıldığını belirtiyor. Horlama, uykuda soluksuz kalma, beslenme ve gelişme bozukluğu, yüz kemiklerinin şekil bozukluğu, dişlerin bozuk çıkması, çocuk doktorunun ameliyat kararı alması, çok sık kullanılan ilaçlara yanıt alınamaması gibi durumlar, ameliyat gerektiriyor.
HASTANELERE DİKKAT! Bademcik ameliyatındaki risklerinin başında kanama geliyor. Arcak, günümüzde gelişen genel anestezi koşulları ve hastanelerin olanaklarının artmış olması bu riski azaltıyor. Bademcik ya da başka bir hastalık sebebiyle ameliyat olacaksınız, seçeceğiniz hastanede mutlaka yoğun bakım ünitesinin bulunmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü, koşulları yeterli olmayan poliklinik ve muayenehane gibi yerlerde bademcik gibi önemli ameliyatların yapılması büyük risk taşıyor. Öte yandan çevre dokuları zedelemeksizin kısa sürede yapılan 'Thermal Welding' adlı yeni yöntem, yani ısıyla yapılan bademcik ameliyatlarında hiç kanama olmuyor. Klasik yöntemde dokunun ayrılması aşamasında oluşan yara yüzeyleri kendiliğinden zaman içinde iyileşirken hastaya ağrı yapabiliyor. Çünkü ameliyat esnasında kanama oluştuğunda, kanayan bölge çeşitli materyallerle bağlanıyor veya dağlanıyor. ERKEN TABURCU OLUYOR "Thermal Welding" sisteminde ise yara yüzeyleri ısı ve basınç ile kaynadığı için ağrı ya da kanama oluşmuyor. Bu durumda çocuk, ameliyat yapılan gün taburcu ediliyor. Diğer yöntemlerle yaklaşık 23 hafta sürebilen biyolojik yara iyileşme süresi, bu yöntemde bir hafta ile sınırlanıyor. Ameliyat süresinin kısa olması narkoz miktarını ve narkoz alım süresini kısaltıyor.
DONDURMA SEVİNCİ Çabuk kendine gelen çocuk da çok daha kısa sürede toparlanıyor. Açık yara yüzeylerinin oluşmaması nedeniyle de ağrı ya hiç olmuyor, ya da çok az oluyor. Ameliyat sonrasında yatağında oturarak sabırsızlıkla dondurmasının gelmesini bekleyen çocuklar, ertesi gün okula gidebilecek kadar iyileşiyor. Ancak, yine de ailenin çocuğunu en az bir hafta gözetimde tutması, sıvı gıdalarlarla beslemesi öneriliyor.