Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, 4 yılda 27 bin kayıp arsa ve bina buldu. Arazilere iş merkezi yaptırdı. Geliri 40 milyondan 600 milyon YTL'ye çıkarttı. Şehit çocuklarına burs verdi.
***
Müthiş müdür mucize yarattı
Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne 4 yıl önce atanan Yusuf Beyazıt, bir devlet kurumu doğru yönetilince neler başarılabileceğini gösterdi. Onun döneminde vakıflarda gelir patlaması yaşandı.
Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, bir mucizeye imza attı. Beyazıt, göreve geldikten sonra bugüne kadar varlığından bile haberdar olunmayan 27 bin gayrimenkulü ortaya çıkartarak müthiş bir gelir kaynağı yarattı. Kullanılmayan arazilerin üzerine işyeri, hastane, okul ve benzin istasyonu yapılarak, bunlardan vakıflara gelir kaynağı yaratıldı. Devletten bir kuruş almadı Müdür Beyazıt, tüm bu yatırımları yaparken devletten bir kuruş bile alınmadığını açıkladı. Beyazıt, memurların maaşını gerektiğinde kendi cebinden ödeyerek, kazancının yüzde 65'ini yatırıma ayırdı. 36 bin kiracı bulunuyor Saklı gayrimenkullerin ortaya çıkmasından sonra, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde 36 bin kiracısı oldu. Beyazıt, gelirlerin her yıl 20 kat arttığını dile getirerek, bu gelirlerle güçlendiklerini açıkladı. Bunun için Kayseri'de Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden birinin vakıf arazisi üzerine kurulduğunu söyleyen Müdür, İstanbul'da Formula 1 arazisinin de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden kiralandığını söyledi.
27 bin kayıp mülk bulundu Beyazıt, Coğrafi Bilgi Sistemi ile Türkiye genelinde bir tarama yaparak, o güne kadar bilinmeyen ve hiç kira alınmayan 27 bin tane mülk tespit etti. Müdürlük, ortaya çıkarttığı yerlerden kira almaya başlayarak, mali gücünü artırdı.
Tarihi çürümekten kurtardı Genel Müdürlük, harcamalarıyla da Türkiye'nin en büyük hayırseveri haline geldi. Ayrıca, tarihi ve kültürel miraslar da çürümeye terk edilmekten kurtarıldı. Kurum kazancının yüzde 65'i yatırıma ayrıldı. Böylece Türkiye'de yatırıma en yüksek payı ayıran kurum, Vakıflar Genel Müdürlüğü oldu. Kültür varlıklarının restorasyonu konusunda dev adımlar atılmaya başlandı. 2003 yılından önceki 4 yılda sadece 46 eser onarılmışken, sadece son 1 yılda 750 eser onarıldı. Kurum, Türkiye'deki tüm vakıf eserlerini onaracak duruma geldi. 9 bin kayıp eser ortaya çıktı Yusuf Beyazıt, göreve başladığında bilinen vakıf eseri sayısının 9 bin 483 olduğuna dikkat çekerek, "Yaptığımız araştırmaların sonucunda bu sayı 18 bin 500'e kadar yükseldi. Türkiye genelinde il ve ilçelerde onarım çalışmaları devam ediyor. 2007 yılının sonunda ülke çapında acil onarıma ihtiyacı olan hiçbir tarihi eseri kalmayacak" dedi.