Menopoz sonrası cinsel ilgi kaybı, ilişkide azalma, ağrılı ilişki orgazma ulaşmada zorluk gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor....
Ömür yettikçe, herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadıkça, gençlikteki kadar olmasa da başarılı ve mutlu bir cinsel hayat sürdürmek mümkün. Özellikle menopoz sonrasında ve 50 yaş üzerindeki kadınların cinsellikten uzaklaştığını açıklayan uzmanlar, 'Hayat 50 yaşından sonra başlar' görüşünü savunuyor; ama önemli olan nelerle karşılaşılacağını ve bu durumda ne yapılacağını bilmek... Bu konuda yapılan araştırmalara göre; menopoz döneminde pek çok kadın fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşıyor. Östrojen hormonunun azalması ile bir anda dünyaları değişiyor. Cinsel ilgi kaybı, orgazma ulaşmada zorluk, klitoral uyarılmada azalma menopoz döneminde görülüyor. Cinsel ilişki sayısında azalma saptanıyor. Menopozda ağrılı cinsel ilişki görülme sıklığı artıyor. Bunda östrojen eksikliği, vajinal değişiklikler, Bartholin bezlerindeki değişim rol oynuyor. Ancak orgazma azalmıyor. Cinsel değişiklikler 60 yaş ve üstü kadınlarda çok daha sık görülüyor. SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER Cerrahpaşa Hastanesi Menopoz Polikliniği'ne başvuran, yaş ortalaması 47.6 olan 94 menopoz dönemindeki kadınla yapılan çalışmaya göre; kadınların en fazla yaşadıkları menopoz belirtileri şöyle: Sinirlilik, terleme nöbetleri, isteksizlik ve ağrılı cinsel ilişki. Menopoz ve postmenopozal (adetten kesilme) dönemde cinsel sorunların sık görülme nedenleri çeşitlidir. Kadınlar bu dönemde kendilerini çekici bulmuyor. Kendilerine dokunulmasından hoşlanmayabiliyor. Kendilerine dokunulsa da, bundan yeterince zevk almıyor. Derinin kuruması ve kalınlaşması yüzünden, bedenin bu en geniş cinselliğe duyarlı yapısında dokunulmanın yaratacağı zevk azalıyor. Bazı araştırmacılar sinir iletimindeki yavaşlamanın deri boyunca bir duyarsızlık yaratabileceğini ileri sürüyor. Bu sinir iletimindeki azalma ve dolayısıyla duyarlılığın azalması, erotojen bölgelerde bile belirgin hale geliyor. Bu dönemde görülen östrojen hormonu eksikliği; dokunuşun bedende yarattığı güzel ve hoş duyguların azalmasına yol açabiliyor. Derideki kuruluk, pürüzlü hal, dokunuşlardan kaçmaya sebebiyet veriyor.
İDRAR KAÇIRMA DERDİ... Cinsel yaşamın bozulmasında vajinal kuruluğun, senil vajinitisin (Östrojen azalması ile vajenin sahip olduğu bakteri içeriği değişir, enfeksiyonlara karşı direnç azalır. Bu durumda vajina elastikiyetini kaybeder. İdrar yolları ve mesanede enfeksiyon olma olasılığı, idrar kaçırma korkusu kadınların cinsellikten uzaklaşmasına neden oluyor. FİZİKSEL SORUNLAR kalp hastalığı, inme gibi durumlarda fiziksel hastalık kadında ya da partnerinde kaygıyı artırarak cinsel aktiviteyi olumsuz etkiler. Cinsel birleşmenin zor, yorucu veya ağrılı olmasına sebep olabilir. Cinsel isteğin azalması ve cinsel sorunların oluşmasında bu yaşlardaki kadınlarda ortaya çıkabilecek hastalıkların ve kullanılan ilaçların etkisi vardır. Örneğin menopozdaki diyabetiklerde cinsel uyarılmalar azalmıştır. Bu durum kadında depresyona yol açar. AĞRILARIN SEBEBİ... Orta yaştan yaşlılığa geçen kadınlarda cinsel işlev bozukluklarının başında ağrılı cinsel birleşme, istek kaybı ve orgazm sorunu geliyor. Bu nedenler arasında östrojen azalmasına bağlı olarak vajinanın atrofiye (genital organlarda ve idrar yollarında gerileme) uğraması, gevşeme, ıslaklığın azalması, vajina ve idrar yolları iltihapları, artrit ve ortopedik problemler, hemoroid ve pelvik (kadının iç genital organları) tümörler, suçluluk, depresyon, korkular ve cinsel tacize uğrama gibi faktörler yer alıyor.