Adı banknotlardaki Sertürk imzasıyla gündeme geldi. Gravür sanatçısı Şükrü Ertürk, sır imza için Takvim'e konuştu: Durumdan vazife çıkarttım.
***
Sertürk'ün 20 yıllık sırrı
Banknotlar üzerindeki Atatürk portrelerine 1990'dan beri imzasını attığı ortaya çıkan Ertürk sırrını Takvim'e açıkladı: Yurtdışında MB'nin gözlemcisiydim. Durumdan vazife çıkardım.
Türk Lirası banknotlar üzerindeki Atatürk portrelerinin gravürlerinde Sertürk imzasıyla gündeme gelen gravür sanatçısı Şükrü Ertürk, 1990 yılında Merkez Bankası tarafından İtalya'ya gönderildiğini belirterek, "Bulunduğum ortamda kendi kendime durumdan vazife çıkarttım" dedi. Büyük sırrını Takvim'e anlatan Ertürk, ilk kez bundan 20 yıl önce çizdiği taslak üzerine çalışarak Türk banknotlarında en çok kullanılan o portrenin yaratıcısı olmuş.
'Çalışmam çok beğenildi' Ertürk, 1990 yılında 100 bin, 250 bin, 500 bin liralık banknotların kalıplarının çokuluslu bir firmaya ihale edildiğini ve kendisinin de Merkez Bankası tarafından kalıpların gözlemcisi sıfatıyla İtalya'ya gönderildiğini anlattı. Kendisine gravürle ilgili herhangi bir görev verilmemesine rağmen 1970'li yıllarda öğretmenlik döneminde taslak olarak çizdiği Atatürk portresi üzerinde tekrar çalıştığını ifade eden Ertürk, "Milimetrik kağıt üzerine çizdiğim portre, banknotları hazırlayan yabancı firma ve bu işte otorite olarak kabul edilen gravür sanatçıları tarafından çok beğenildi. Kullanılmasına karar verildi. 4 aylık ön çalışmayla birlikte gravürü çelik tablet üzerine 8 ayda tamamladım" diye konuştu.
'Benimki kullanıldı' Daha sonra banknotlarda kendisinin hazırladığı gravürün kullanılmasının kararlaştırıldığına dikkat çeken Ertürk, o güne kadar kullanılan banknotlarda Atatürk portresinin altında yabancıların imzasının bulunduğunu dile getirdi. Ertürk, "Gravürün bana, bir Türk sanatçısına ait olduğunu ispat etmek için Atatürk'ün alt dudağının sağ tarafına gözle anlaşılamayacak şekilde adımı yazdım" dedi. Ertürk, daha sonra Atatürk'ün bu portresinin 100-250-500 bin TL, 1-5-10-20 milyon TL ve 1-5-10-20 YTL'lik banknotlarda olmak üzere toplam 11 farklı banknotta kullanıldığını kaydetti. Şükrü Ertürk, portre gravürleri üzerine adını yazdığını kendisi dışında sadece 2-3 kişinin bildiğini ve bugüne kadar geldiğini sözlerine ekledi.