Ödül mü, ceza mı?
Menopoz, hamilelik riski sona erdiği için kırsal bölgelerde ödül gibi algılanırken; gençliğe önem veren toplumlarda ceza gibi görülüyor.
Kadınların hayatında bir dönüm noktası olan menopoz, geçmişte hayal ürünü olarak değerlendirilirdi. Oysa günümüzde menopozun kadının bedenini ve beynini dramatik şekilde etkilediğini, fiziksel ve duygusal dengenin bozulmasına yol açtığını hemen herkes biliyor. Sosyo-kültürel ve ekonomik düzeyi yüksek olan toplumlarda gençliğe, genç kalmaya, cinselliğe aşırı önem veriliyor. Bu toplumlarda kadın menopoza yaklaşırken bu durumun üreticiliğinin, kadınlığının, cinsel çekiciliğinin sonu olarak görebiliyor. Özellikle herhangi bir nedenle çocuk sahibi olmamış kadınlarda düşünceler daha yoğun yaşanabiliyor. Öyle ki, eşi ile de arası bozulan kadınlar, menopoz döneminde beklediği desteği göremeyebiliyor. Bir yandan yaşamlarının akıp gitmekte olduğunu üzüntü ve şaşkınlıkla izleyen kadınlar, öte yandan menopozla yüzleşmekten kaçınmıyor.
STATÜ FARK EDİYOR Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği'nin (CETAD) hazırladığı Kadında Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Açısından Sağlıklı Yaşlanma' dosyasında yer alan bilgilere göre; gençliğe aşırı önem veren toplumlarda menopoz kadın için bir ceza olarak algılanıyor. Oysa Hint, Arap toplumunda ve ülkemizde kırsal alanlarda yaşayan kadınlar, menopoz ile birlikte statü farklılaşması, hamile kalma tehlikesinin ortadan kalkması gibi nedenlerle menopozu bir ödül olarak algılayabiliyor. Menopozun yaşanmasında bireysel ve kültürel düzeyde önemli farkılıklar bulunuyor. Menopozla ilgili araştırmalarda yaş, eğitim düzeyi, medeni hal gibi sosyodemografik değişkenlerin yanısıra, yaşam olayları, sosyal destek, evlilik durumu, yaşama bakış açısı gibi değişkenlerin de incelenmesi gerekiyor. Öte yandan kentlerde ve kırsal kesimlerde yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, sosyokültürel ve ekonomik farklılıkların menopoz üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.
AĞLAMA NÖBETLERİ... Kadınların menopoz döneminde mutsuz, yorgun ve tükenmiş bir ruh haline büründüğü belirtiliyor. Bu dönemde pek çok kadın çabuk sinirleniyor, ağlama nöbeti geçiriyor ve uykusuzluktan yakınıyor. Bu durumun kişinin psikososyal durumu ve kişilik yapısıyla ilgisi bulunuyor. Menopoz dönemindeki depresif belirtilerin, östrojen hormonu ile alakalı olduğunu savunan bazı uzmanlar, östrojen verilmesiyle depresif belirtilerin kaybolduğunu savunuyor. CETAD ise, depresif belirtiler gösteren kadınlara tek başına östrojen verilmesiyle depresyonun düzelmeyeceğini, uygun antidepresanlar ve psikoterapi uygulanması gerektiği görüşünde.
YARIN: SORUNLARIN NEDENLERİ
|