İtiraz eden kurtuluyor Bankalar, kullandığımız kredi kartlarından 35 YTL'ye varan yıllık üyelik ücreti alıyor. Sözleşmelerde olmayan bu kesintiye itiraz edenler, parasını kurtarıyor
Bankaların gerek maaş gerekse diğer hesaplarımızdan kestiği 'Hesap İşletim Ücreti'ni dün anlatmıştık. Yıllık 5 katrilyon liraya yakın hasılata yol açan bu paralar, bizim isteğimiz dışında hesaplarımızdan alınıyor. Hesabımızda para yoksa da ilk para yatırdığımızda anda kesinti yapılıyor. Bu yüzden dikkatli olmanızda fayda var. Dün telefonlarım hiç susmadı. Çok fazla mağdur olduğu ortada. Sanırız gerek BDDK, gerekse Bankalar Birliği bir çözüm bulacaktır.
En az 750 trilyon Bugün yine benzer bir konuyu hatırlatmak istiyorum. O da kredi kartlarından yıllık olarak alınan aidatlar. Her kredi kartı kullanıcısından yıllık 25-35 YTL arasında para kesiliyor. Bu aidatlar, tüketicilerin hesap özetlerine yansıtılıyor ve ödenmemesi durumunda faiz işletiliyor. Bankalar paranın kredi kartı işlemlerinin karşılığı olarak alındığını söylüyor. Oysa zaten kart kullanıcıları ve üye işyerleri her kullanımla ilgili faiz ve komisyonları ödüyor. Alınan paranın haksızlığı ortada. Kredi kartı aidatlarıyla ilgili rakamların yüksekliği dudak uçuklatıyor. Türkiye'de 30 milyonun üzerinde kredi kartı kullanıcısı var. Yıllık 5 YTL alındığı düşünülürse, bankaların hasılatı 750 milyon YTL'yi (750 trilyon lira) buluyor. Tehdit işe yaradı Bu konuda beni arayan bazı tüketiciler bankaları kartlarını kapatmakla tehdit ettiklerini, bunun üzerine paralarının iade edildiğini bile anlatıyor. Kimi bankalar ise "750 YTL alışveriş yapın, almayalım" türünden cevaplar veriyor. Bu da uygulamanın keyfiliğini ortaya koyuyor. Sistem "Kimden alabilirsen al" mantığıyla yürüyor. Hesap İşletim Ücreti'nde de bankalar bazı müşterilerini muaf tutabiliyor. Bu yüzden bu 2 konunun da Bankalar birliği ve BDDK tarafından açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bir kurala bağlanır ve sözleşmelere de konulursa, tüketiciler sürprizler yaşamaz.