Boyun bölgesindeki şişlikler çoğu zaman önemli hastalıkların habercisi olabiliyor. Bu nedenle şişlikleri ciddiye almakta fayda var.
Zaman zaman yetişkinlerin veya çocukların boyun bölgesinde oluşan şişlikler ya da tanımlanamayan kitleler korku yaratır. Tedirginliğe yol açan bu şişlikler çoğunlukla bir hastalıkla ilgili olabiliyor. Ciddi sorunların habercisi olan bu şişliklerin mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Kulakların alt, ön ve arka kısmında, boynun her iki tarafında veya arkasında ya da koltuk altlarında, kasıklarda meydana gelen yumru gibi şişliklerin ne anlama geldiğini Alman Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu anlatıyor:
Enfeksiyon: Vücudun iki veya daha fazla bölgesindeki bezler şişebilir. Böyle bir durumda ateş yükselir, kişi kendisini hasta hisseder. Pek çok virüs bezlerde şişmeye neden olur. Saç derisi enfeksiyonu boynun arkasındaki, ayaklardaki enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar kasık bezlerinde şişmeye neden olur.
Öpücük hastalığı: Boyun, kasık ve koltuk altı bezlerindeki şişme, yüksek ateş, boğaz ağrısı ile yutkunma sorununa yol açar. Bu durumda halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen infeksiyöz-mononükleöz hastalığından şüphelenilebilir.
Kabakulak: Çene ucuyla kulakların arasındaki şişliğe ateş, kulak ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk da eşlik ediyorsa kabakulaktan söz etmek mümkündür. Aşı yaptırmamak, kabakulak geçiren birisiyle temas etmek hastalığın nedenleri arasında yer alır.
Kızamıkçık: Boyun arkasındaki bezlerde şişme olur ve vücut pembe bir örtüyle kaplanır. Bu durumda kızamıkçıktan söz etmek mümkündür. Genelde hafif bir hastalıktır; ama başkalarına, özellikle de hamilelere bulaştırılmaması gerekir.
Bademcik iltihabı: Boğazda şişlikle birlikte katı yiyecekler yemekte zorlanıldığında bademcik iltihabından söz edilebilir. Boynun yan tarafındaki bezlerde de şişlik görülür. Takip edilmesi gereken bu rahatsızlık 48 saat içinde iyileşmez ve başka belirtiler de gündeme gelirse hekime gidilmelidir.