Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 22 Ocak 2007  
Yazar Arşivi

Bakanlık eliyle 25 yıldır öldürülen insanlar

Osman Pepe, İmdat Sütlüoğlu, Fevzi Aytekin, İmren Aykut, Ziyaettin Tokar, Mustafa Taşar, Işılay Saygın, Hamdi Üçpınarlar, Rıza Akçalı, Doğancan Akyürek, Ali Talip Özdemir.
Bu isimlerin en azından bazılarını duymuşsunuzdur. Ortak noktaları nedir peki biliyor musunuz? Bu siyasetçilerin hepsi bir dönem Çevre Bakanlığı görevinde bulunmuşlar.
Osman Pepe hala ısrarla devam ediyor bu göreve. Bana göre Çevre Bakanlığı'nın kurulduğu günden bugüne görev almış bu insanlar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en başarısız, en beceriksiz, en hiçbir işe yaramayan isimleridir.
Türkiye'nin çevre konusunda geldiği noktanın toplamına bakmak bizim böyle bir yargıya varmamıza yeterli olacaktır aslında. Kuruyan göller, kirlenen su kaynakları, yağmalanan ormanları bir düşünün.
Örnek çok. Ama benim bahsetmek istediğim yer ve konu başka. Yukarıda isimleri bulunan bu siyasetçilerin nasıl göz göre göre insanları öldürdüğünü bu örnekle daha iyi anlayacaksanız. Devlet eliyle cinayet işlemiş resmen bu Çevre Bakanları yıllarca. Tabii, onlardan önce çevre konusunda bir bakanlık kurmayı akıl edemeyen diğer tüm hükümetler.
Muğla denince hemen akla Bodrum, Marmaris gelir ama sadece bu yerlerden ibaret değildir güzelim Muğla.
Ula ilçesi vardır mesela. Sonra Milas da bir cennettir. 25 yıl önce Yatağan da öyleydi. Devlet burada bir termik santral kurana kadar. 25 yıl önce Yatağan'daki eczane sayısı 2.
Bugün nufüs artışı 9 kat olmamasına rağmen eczane sayısı 18.
25 yıl önce kanser hastalığını ancak gazetelerden okuyan Yatağanlılar artık bu hastalıkla yatıp kalkıyorlar.
Bengü Çakar 11 yaşında daha. Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na gidiyor Yatağan'da. Daha 11 yaşında. Arkadaşlarıyla ne oyun oynayacağını konuşması, düşünmesi, tartışması gerekirken, bakın bu minik neler söylüyor: "Doğduğumdan beri ailemden ve çevremden sürekli zehirlendiğimizi duyuyorum. Bende de üst solunum yolları ve kalp rahatsızlığı var, tedavi görüyorum. Arkadaşlarımla birlikte bahçede oynarken koşunca hemen yorulup nefes nefese kalıyoruz. Oynamayı unuttuk. Spor karşılaşmalarında arkadaşlarımızın birçoğu maçları bitiremiyor, yarıda bırakıyor. Termik santral yüzünden akrabalarımızın birçoğu kanser olup öldü. Yeter artık. Yaşam ve oyun hakkımızın verilmesini istiyoruz." Selcan da 11 yaşında. O, kanseri daha yakından biliyor. Çünkü annesi bir yıl önce yakalanmış bu mendebur hastalığa. Diyor ki; "Akrabalarımızdan ve komşularımızdan kanserden ölenler oldu. Annemin de bir yıl önce kanser olduğunu öğrenince şoke olduk. Annem daha 40 yaşında. Onu kaybetmek istemiyorum. Ben ve arkadaşlarım çoğu zaman karamsarlığa kapılıyoruz. Resimlerimizde hep termik santralı çiziyoruz." Biz, resim dersinde dağların arasından doğan güneş, uzaktan kıvrılarak gelen bir dere çizerdik. Bu çocuklar termik santral çiziyor.
Çünkü okullarının camından bakınca tüm ağaçların üstünü kaplayan bir grilik görüyorlar.
25 yıldır zehir kusmasına kimse engel olamıyor Yatağan Termik Santrali'nin. Yargı, "Bacalara filtre taktırmadan çalışamaz bu santral" diyor; santral çalışıyor.
25 yıldır görev yapan Muğla Valileri bir çözüm bulamıyor. Arada bir "Sokağa çıkmayın" çağrısı yapıyorlar.
Bol bol da, "Bodrum için şunu yaptık, Marmaris'i böyle güzelleştirdik" diye röportajlar veriyorlar.
Ama o valilerden daha çok sorumlu olanlar var; işleri "Çevre" olanlar.
Çevre konusunda Türkiye'nin en tepesindeki isimler onlar. Ve yıllarca bir şey yapmadılar. Aralarında artık hayatta olmayanlar var.
Onların beceriksizliği yüzünden ölen insanların hesabını öteki dünyada veriyorlardır. Hayatta olan eski Çevre Bakanları ve halen bu görevi yürüten Osman Pepe bir düşünsün bakalım, 'ne yaptık Yatağan için' diye. Gelmiş geçmiş en etkisiz kabine üyelerine bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak soruyorum ve cevap istiyorum:
Yatağan için ne yaptınız?
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir taraf bariyer bir taraf lale   / 20-01-2007
 Belediye Başkanı olmak için zeka seviyesi ne olmalı?   / 18-01-2007
 Başbakan konuştu   / 16-01-2007
 Turizm Bakanlığı'na öneriler...   / 15-01-2007
 Budapeşte'nin testisleri   / 13-01-2007
 Hac dönüşü Atatürk Havalimanı   / 11-01-2007
 Viyana yollarında -3-   / 09-01-2007
 Prag notları (2)   / 08-01-2007
 Prag notları   / 06-01-2007
 "Yurtdışına turla gidelim ucuza gelir"cilere öneriler   / 04-01-2007
GÜNCEL
Önce Önce namaz sonra infaz
Katil zanlısı Ogün Samast, önce Cuma namazı kıldığını sonra Dink'i...
Yaştan 9 yıl yatıp çıkacak
İyi bir evlat yetiştiremedim
Kaçış bileti bir kadın
Acının mesajı çiçek
Seçimler kriz olmaz
Acılar karıştı
SPOR
Samba Samba ve Tango: 2-1
Tur atlamak için galibiyete ihtiyacı olan Kartal, 58'da Bebbe'nin...
150 bin dolarlık tekme: 1-1
Bir şarkısın sen ömür boyu...
Kozumuz disiplin
Murat Aksu depremi
Savunmaya fırça
Sasa İliç gidiyor Canobbio...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 14°C 7°C 
ANKARA Sisli 10°C -3°C 
İZMİR Çok Bulutlu 19°C 9°C 
ANTALYA Az Bulutlu 19°C 8°C 
ADANA Az Bulutlu 17°C 4°C 
EKONOMİ
IMKB E: 40.201,140 D:% -0,14
DOLAR S: 1,418 D:% -0,46
EURO S: 1,837 D:% -0,41
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu