Maliye Bakanlığı, otellerden, mal aldıkları tedarikçilerin ve acentaların dökümünü istedi. Otelciler, 'vergi kaçakçısı' muamelesi gördükleri gerekçesiyle tepki gösterdi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın talimatıyla Antalya'nın en büyük otellerine başlatılan 'vergi denetimi', turizmcilerin büyük tepkisine neden oldu. Turizmdeki gerilemeyle birlikte son yılların en kötü sezonunu yaşayan otelciler, böyle bir dönemde 'vergi kaçakçısı' yerine konuldukları gerekçesiyle uygulamaya tepki gösterdiler.
GELİRLERİ 5 MİLYAR YTL Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 500 otele gönderilen yazıda, bundan sonra mal aldıkları tedarikçilerin, ne kadar mal aldıklarının ve ne kadar ödeme yaptıklarının dökümünü yapmaları istendi. Ayrıca seyahat acentalarının otellere getirdikleri turist bilgileri için de çağrı yapıldı. Bu bilgilerin kendilerine ulaştırılması için de bu ay sonuna kadar süre verildi. Turizmciler, yıllık gelirleri 5 milyar euroya (9.25 milyar YTL), ödedikleri vergi ise 1.5 milyar euroya (2 milyar 775 milyon YTL) ulaşan 500 otelden bu bilgilerin istenmesini 'vergi kaçakçılığı denetimi' olarak algılayarak, tepkilerini dile getirdiler.
'ARŞİV YAPIYORUZ' Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü ise suçlamaları kabul etmiyor. Amaçlarının kimseyi cezalandırmak olmadığını vurgulayan Sütçü, 'bir tür arşiv toplama' diye yorumladığı uygulama hakkında şu bilgileri verdi: "Vergi dairesi başkanlığı olarak bizim amacımız hem kaçağı önlemek hem de mükellefe hizmet etmek. Geçen yıl Antalya'ya 7 milyonu yabancı olmak üzere yaklaşık 10 milyon turist geldi. Biz otelleri zaten denetliyoruz ama turistlerin yaptığı tüketim harcamaları da birilerinin geliri. Buna da bakalım dedik. Tedarikçilerin naylon fatura düzenlediğiyle ilgili bazı duyumlar da aldık. Baktığınızda her otele 20 kişi mal satsa, bu yöntemle 2-3 bin kişiyi denetlemek mümkün olacak. Bu nedenle de bu uygulamayı yapmaya karar verdik. Amacımız kimseyi cezalandırmak değil. Şimdi naylon faturalar falan çıkacak ortaya."