Sigaranın zararlarını artık bilmeyen kalmadı. Peki tiryakiliğin ekonomik boyutunu biliyor musunuz? İşte A'dan Z'ye sigarayla ilgili ürkütücü gerçekler....
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamaya göre 'sigara' dünyadaki ölüm nedenleri arasında ikinci sırada... Her yıl dünyada 5 milyon kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Eğer sigara içme alışkanlığı böyle devam ederse 2020 yılında sigara yılda tam 10 milyon can alacak. Diğer taraftan sigara, sağlığa verdiği zararların yanı sıra dünya ekonomisine de darbe vuruyor.
KAYIPLAR BÜYÜK Amerika'daki hesaplara göre; sigaranın sebep olduğu kayıplar yılda 15 milyar dolar, dolaylı kayıplar ise 35 milyar dolar. Sigara içen bir kişi çalıştığı firmaya yılda 4 bin 600 dolar ek yük getiriyor. Sigaranın ülkemizde halk sağlığına verdiği zarar, her yıl sağlanan karın tam dört katı. Sigara yüzünden her yıl meydana gelen 160 bin ölüm, bundan çok daha fazla insana getirdiği ömür boyu süren hastalık ve sakatlıklar, ve de sigaradan meydana gelen ölü doğumlarla düşüklerin parasal hesabı yapılamaz... Tüm dünyada, sigaranın sağlıklı bir yaşamla bağdaşmayacağı kabul görüyor. Her ne kadar tiryakiler kendilerini hasta hissetseler bile, bu durum içilen her sigaranın vücuda zarar verdiği gerçeğini gizlemiyor.
PASİF İÇİCİLER... Sigara içenlerin yaklaşık yüzde 25'i sigara nedeniyle yaşamlarının erken bir döneminde hayatını kaybediyor. Yapılan bir araştırmaya göre; 1950- 1975 yılları arasında 10 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle can verdi. 1975- 2000 yılları arasında ise 50 milyon kişinin sigara nedeniyle hayata veda edeceği hesaplanıyor. Sigara yalnız içene değil, çevresindekilere de zarar veriyor. Pasif sigara içimi de yukarıda sayılan hastalıkların riskini önemli ölçüde artırıyor. Sevdiklerinizin sağlığı da sizin için önemli olsa gerek... Tüm bunlara karşın sigara içmeyi sürdürmeyi düşünüyorsanız, bu sizin seçiminizdir. Ancak yine de sigarayı bırakma merkezleri ile gelişen teknoloji bağımlılığın sona ermesine yardımcı oluyor.