Uzmanlar, bağımlılığın ömür boyu devam edebileceğini belirtip hasta olduğunu kabul edenlerin kurtulma şansının fazla olduğunu söylüyor.
Tedaviyi İstemeleri Şart Binlerce hayatı esir alan uyuşturucu bağımlılığı, kimi zaman ömür boyunca devam ediyor. Peki tedavi sürecinin başarılı geçmesi için nasıl bir yöntem uygulanmalı? Doktorların "hasta" olarak tanımladığı madde bağımlılarının, tedaviye cevap verebilmesi için bağımlı olduklarını kabul edip, tedaviyi istemeleri şart. Bunun ardından hastaneye yatırılan bağımlıların vücudu, kullanılan maddenin etkilerinden 3-5 süren "Detoks" denilen dönemde arındırılıyor. Hasta, terapiler dahil 15-20 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu ediliyor. Ancak asıl sorun, bundan sonra başlıyor.
Ara İstasyonlar Lazım Önemli olan bağımlının aynı ortama dönmesini engellemek. Bunun için doktor aileyle irtibat halinde oluyor. Kişi 5 yıl süreyle herhangi bir madde kullanmadığında, bırakmış sayılıyor. Ama her zaman yeniden başlama tehlikesi altında yaşıyor. Tedavinin yarım kalması, kişinin taburcu olduktan kısa bir süre sonra uyuşturuya başlamasının önemli bir nedeni. Gidebileceği "ara istasyonların" bulunması gerekiyor. Yapılması gereken, toplum içine kademe kademe geçirilmesi. Uzmanlar bunun, sanatsal faaliyetlerin öğretildiği, meslek edindiren "ara istasyonlarla" sağlanabileceğini düşünüyor.