Yavruvatan'a su taşıyacak 105 kilometrelik proje için düğmeye basılırken, İsrail ile Türkiye arasında da su ve enerji taşınması için fizibiliteye başlandı. Alarko, "Tecrübeliyiz, talibiz" dedi.
Yıllardır gündemde olan Türkiye'den Kıbrıs'a su götürme projesi nihayet Alarko ile hayat buluyor. DSİ Kıbrıs Su Temini Projesi'ne start veren Alarko, aynı zamanda yapılması planlanan ve stratejik açıdan büyük önem taşıyan Türkiye'den İsrail'e su ve enerji boru hattı için de 'İstenirse talip oluruz' mesajı verdi. KKTC'nin su ihtiyacının karşılanması için Anamur Dragon Çayı'ndan denizden boru ile Kıbrıs'a su taşınma projesine start veren Alarko, yaklaşık 27 ay sürecek olan deniz araştırmaları ile başlayacak projenin mühendislik sözleşmesini imzaladı. Alarko Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, "Proje çizimleri ve denizdeki ölçümler sürüyor. Projelendirme Haziran veya Temmuz gibi bitmiş olur. Sadece projelendirmesi 9.5 milyon dolar" dedi. Bütün projeyi Amerikalı ortaklarıyla birlikte yürüttüklerini belirten Yavrucu, şöyle devam etti: "Bu projede borular deniz sathından 250 metre aşağıya indiriliyor ve çelik halatlarla yere bağlanıyor. Yani borular denizin altından gitmiyor, deniz yüzeyinde yüzdürülüyor. Bu küçük ölçekli bir proje olsa da teknolojisi itibarıyla çok önemlidir. Bu projeyle suyu Anamur'dan Kıbrıs'a göndereceğiz. Orada yapacağımız barajla, suyu Kıbrıs'a dağıtacağız. Yapım maliyetini şimdiden söylemek güç. 2-2.5 yılda tamamlanır."
TALİP OLURUZ Kıbrıs projesinin, yapımı planlanan İsrail'e su ve enerji taşıyacak boru hattının bir ayağı olup olmayacağını sorduğumuz Yavrucu, "Bize ulaşan bir bilgi yok. İsrail ve Türkiye Enerji Bakanlıkları arasında böyle bir protokol imzalandığını biliyoruz. Bizim projenin başarısı bir anlamda bu projeye de referans olacak. Görev verirlerse, kabul etmek isteriz" dedi.