Nasıl 'marka' olunur merak eden iyi okusun. Vakko'yu kuran Vitali Hakko 92 yaşında. Her hafta bir mağazaya gidip ürünlerle ve personelle tek tek ilgileniyor.
***
92'lik Bay Vitali her hafta mağaza teftişine çıkıyor
Vakko'nun kurucusu 92 yaşındaki Vitali Hakko, haftada bir mağazalarını 'teftişe' gidiyor, hangi üründen ne kadar satılmış öğreniyor. Bu enerjisi, Vakko mucizesini nasıl yarattığının da göstergesi.
Türk modasının duayenlerinden Vitali Hakko, ilerlemiş yaşına rağmen hââa işinin başında durarak, rakiplerine adeta 'yöneticilik' dersi veriyor. 30 Aralık günü Kanyon'daki Vakko mağazasına gidenler, tezgahın önünde Bay Vitali Hakko'yu görünce şaşkınlıklarını gizleyemediler. Satış görevlisine, "Bu ürünün fiyatı ne?", "Bundan ne kadar satıldı?" diye sorular soran Hakko'nun bu 'teftişi' aslında Vakko çalışanları için alışılageldik bir olay. 92 yaşında olmasına rağmen, haftanın bir gününü Vakko mağazalarını ziyarete ayıran Vitali Hakko, 'saha' ziyaretleri ile 'sıcak satışın' nabzını tutuyor.
VİTRİN GÖREVLİSİYDİ İlerlemiş yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen, bu görevini aksatmayan Hakko, kendi deyimiyle 'sıfır değil sıfırın altında' temellerini attığı Vakko imparatorluğunun ayakta kalmasını buna borçlu. Mahmutpaşa'da bir vitrin görevlisi olarak girdiği moda dünyasında şapka devriminin ilk günlerinin yaşandığı 1934 yılında Şen Şapka mağazasını açarak, iş dünyasına adımını attı. Hakko, şapkanın modası geçtikten sonra eşarp satmaya başlayan mağazasına Vakko adını verdi. 1962 yılında Beyoğlu'nda ilk mağazasını açtı. Beyoğlu'ndaki bu mağaza açıldığı zaman Türkiye'nin o zamana kadarki en büyük mağazası oldu.