İş hayatında pek çok engelle karşılaşan kadınlar, ötesine geçemedikleri "cam tavan"ın altında eziliyor! Cam tavan sebebi belirsiz sıkıntıları kapsıyor.
Eğitim seviyesinin yükselmesiyle birlikte iş hayatına atılan kadın sayısı artarken, özellikle kariyer yapmak arzusundaki kadınların yoluna hiç beklemedikleri engeller çıkıyor. Cam tavan adı verilen belirsiz sorunlar kadınların çalışma hayatındaki geleceğini tehdit ediyor. Bu cam tavanın üç boyutu bulunuyor. Uzmanlar, bu üç boyutu şöyle açıklıyor: 1- Erkek yöneticiler tarafından konulan engeller... 2- Kadın yöneticiler tarafından konulan engeller... 3- Kişinin kendi kendine koyduğu engeller...
ERKEK ENGELLERİ... * Cinsiyet körlüğü: Erkek kadından başarılıdır görüşü...
* Kollama içgüdüsü: Kadın bir takım mazeretlerle ("Ailesi çok önemli, çok iş vermeyelim"gibi) kollanır, önü kesilir.
* Kadınlara yönelik önyargılar: Çoğu negatif olan bu önyargılar kadınların verilen üst düzey işleri yapamayacağına dair görüşleri içerir. Kişilik ve azimleri tartışılır.
* İletişim zorluğu.
* Gücü elde tutma isteği.
KADIN YÖNETİCİLER Erkekler kadar, bazı kadın yöneticiler de hemcinslerini zorda bırakacak düşünce yapısına sahip. Bunlardan bazıları şöyle:
* Kendini referans alma yanılgısı: Kadın yöneticilerin bilinç altındaki "Ben bu noktaya nasıl geldiysem, herkes aynı şekilde gelebilir. Özel bir çabaya gerek yok" mantığı.
* "Kraliçe arı" sendromu: Tepe yönetimde görülen 'tek kadın' olmanın bir başarı ve ayrıcalık göstergesi olduğu inancı.
* Çok boyutlu kıskançlık: Kadın çalışanların çeşitli nedenlerle (aile hayatı, fiziksel özellikler vb.) bir çeşit tehdit unsuru olarak görülmesi.
* Erkekler gibi düşünerek, onlardan biri olduğunu gösterme çabası.
KENDİ KUŞKULARI * Cinsiyet rollerine ilişkin tutumlar: "Kadının yeri neresi?"
* İş-aile çatışması ve yaşanan suçluluk duygusu ile başa çıkamamak.
* Özgüven eksikliği, kararsızlık, ne istediğini bilememek.
* Kendini geliştirme, koşullarını değiştirme isteği. İnancı veya imkanı olmamak.
* Sistemin değiştirilemeyeceğine duyulan inanç.
* Sistemi destekleme zorunluluğu hissetmek.
* Çalışma hayatının zorunluluklarını göze almamak.
MÜCADELE ŞART Yapılan araştırmalar, kariyer yapmak isteyen kadınların cam tavan altında ezilmemek için çok fazla mücadele etmesi gerektiğini gösteriyor. Her şeye rağmen kadınların büyük bölümü liderlik konusunda erkeklerle yarışabilecek yetenekte olduğuna inanıyor. Oysa erkekler, "Kadının yeri eşi ve çocuğunun yanıdır" görüşünü savunuyor.