Kömür, su, jeotermal ve rüzgar gibi doğal kaynaklarını verimli kullanamayan Türkiye, İran'ın doğalgaz akışını kesmesiyle yeni bir krizle karşı karşıya. İran, Türkiye'ye günlük gaz akışını 27 milyon metreküp yerine 2 milyon metreküpe düşürdü
***
İran gazı kesti, yeni kriz kapıda
İran, her kış olduğu gibi bu kış da soğukların gelmesiyle birlikte Türkiye'ye gaz akışını kesti. İran'ın Türkiye'ye günlük 27 milyon metreküp yerine 2 milyon metreküpe kadar düşen miktarlarda gaz vermesi, yeniden doğalgaza bağımlı olmamızın risklerini gözler önüne serdi. Kömür, su, jeotermal ve rüzgar gibi doğal kaynakları verimli kullanmayıp enerji politikasını yurtdışından doğalgaz satın alma üzerine kuran Türkiye, geçen yıl olduğu gibi yine yeni bir krizle karşı karşıya kaldı. İran doğalgazının kullanıldığı Erzurum, Erzincan, Sivas, Kırşehir ve Kayseri gibi şehirlerde kış koşulları nedeniyle ısının -12'ye kadar düşmesi durumu daha da vahimleştiriyor.
ELEKTRİĞİN YARISI GAZ Doğalgazdaki kısa süreli kesintilerin bile Türkiye'de adeta krize neden olmasının arkasında doğalgaza bağımlılık yatıyor. Avrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu Eurostat verilerine göre, Türkiye elektriğinin yüzde 45'ini doğalgazdan elde ediyor. AB'nin ortalaması ise yüzde 17. Doğalgazın konutlarda kullanım ortalaması ise yüzde 22 olduğu halde kışın bu oran yüzde 45'lere kadar çıkıyor.
KONUT EN SON KESİLİR Türkiye'nin doğalgaz alımları BOTAŞ üzerinden gerçekleştiriliyor. BOTAŞ, kritik durumlarda sanayiye ve otoprodüktörlere verdiği gazı kesebiliyor. Konutta kesinti en son gündeme geliyor. Bu arada Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin etkilenmemesi için alternatif senaryoların devreye alındığını açıkladı. İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamaneh'in, Güler'le görüşmesinde, yeni rafinerinin devreye alınacağı 10 güne kadar gaz veremeyeceklerini açıkladığı ifade edildi.