Hükümet, Büyükşehir Belediyesi Kanunu'yla borcunu ödemeyen belediyelere 'Gelirinden yüzde 40'ın üzerinde kesinti yaparım' mesajı verdi. Ayrıca belediyelerin emekliden Emlak Vergisi ve kurbandan 'park harcı' alması da engellenecek.
30 Aralık 2006'da Resmi Gazete'de belediyelerle ilgili sessiz sedasız bir kanun yayınlandı. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na eklenen geçici 5'inci madde şöyle diyordu: "Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşların, 31.12.2006 tarihi itibarıyla tahakkuk etmiş olan Hazine alacağı niteliğindeki borçları ve sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları ile taksitlendirilmiş bulunan veya taksitlendirilecek borçlarına karşılık, bu idareler adına her ay genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak payların yüzde 40'ını geçmemek üzere, alacaklı idarelerin talebi üzerine, ilgisine göre Maliye Bakanlığı veya İller Bankası tarafından kesinti yapılarak alacaklı idarelere ödenir. Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakan ile Maliye Bakanı'nın müşterek önerisi üzerine bu maddede geçen yüzde 40 oranını sıfıra kadar indirmeye veya kanuni orana yükseltmeye ve kesintilerin alacaklı kuruluşlara dağılımına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir."
MUHALİFLER YANDI Yani hükümet, bu değişiklikle kısaca belediyelere şunu demek istiyor: "Kamuya olan borçlar için 'nasıl olsa gelirin belli bir oran üzerinde kesintiye uğramaz' diye güvenme. Borçlarına sadık değilsen İller Bankası payından yüzde 40'ın üzerinde bile tahsilat yaparım. Bunu da Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ortak önerisiyle Bakanlar Kurulu'ndan geçiririm." Bu karar, seçim yılında belediyelere 'üstü örtülü bir ödül veya ceza' yaptırımı olarak algılanıyor. Tabii bir de aşırı harcama yapanlara dizgin...