* Yemeğe başlamadan 15-20 daki- ka önce 1-2 bardak su içerek mide hacminizi azaltın.
* Yemekleri yavaş yemek de önemli bir taktiksel silahtır. Doygunluk hissetti- ğinizde fazla yememiş olursunuz.
* Masaya oturduğunuzda yiyeceği- niz besinleri dikkatli seçin. Masada olan tüm yiyecekleri yemek zorunda ol- madığını bilin.
* Bayram sonunda aşırı yemek tü- ketmenin pişmanlığını yaşamamak için, yeme planınızı önceden hazırlayın.
* Tabak büyüklüklerini ve porsiyon- ları azaltmalısınız.
* Uyanık olduğumuz her saat için 1 bardak suya ihtiyacımız olduğunu unutmayın. Bu hesaba gore günde 8- 12 bardak su içmeniz gerekir.
* Misafirperverlik ve bayramın gele- neği şeker/ çikolata/ tatlı ve çay/ kahve/ kola vb. ikram amaçlı sunulan yiyecek ve içecekler arasından en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek sağlıklı bir seçim olacaktır.
* Çay, kahve, kola gibi içecekler, aşırı tüketildiğinde uykusuzluk, sindirim ve mide problemleri, kalp ritim bozuk- luklarına neden olabilir. Ayrıca, yemek- ten 45 dakika önce veya sonra içilmesi kuralına uygun davranılmadığında kır- mızı ette bulunan demiri bağlayarak, emilimini engeller. Bu nedenle ortala- ma 2-2.5 litre su içmeye özen gösteril- meli, diğer sıvıların aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
* Fiziksel aktivitelerin bağırsak hare- ketlerini arttırarak kabızlığı önleyici, in- sülin duyarlılığını arttırarak kan şekeri dengeleyici ve iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü azaltıcı ve kilo kaybet- meye yardımcı olduğu unutulmamalı- dır. Bu nedenle, her gün en az 30-45 dakika yürüyüş yapılmalıdır.