CHP mesaj gönderip "Hükümeti erken seçime zorlayın" dedi. TÜSİ- AD, "Seçimler zamanında yapılmalı. Köşk seçiminde uzlaşma sağlanmalı" açıklaması yaptı.
***
TÜSİAD'dan Çankaya ve seçim formülü: Uzlaşma
Geçen yıl sert mesajlarla gündeme damgasını vuran TÜSİAD YİK'ten bu yıl ılımlı uzlaşma çağrısı çıktı. Böylece Baykal'ın 'Erken seçim için harekete geçin' çağrısı da karşılık bulmadı.
Patronlar kulübü Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİ- AD) Ankara Zirvesi'nden, seçimlerin zamanında yapılması, Cumhurbaşkanlığı seçiminin uzlaşma içinde gerçekleşmesi ve AB hedefine bağlılık mesajı çıktı. TÜSİAD, böylece CHP lideri Deniz Baykal'ın genel seçimlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir ay önce yapılması için harekete geçmeleri çağrısına sıcak yaklaşmadığını da göstermiş oldu. TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, laiklik konusunda kaygı uyandıran çıkışlara, kadrolaşmanın eklenmesi ile sıkıntı verici bir tablo ortaya çıkmasını eleştirdi. TÜSİ- AD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç ise "Elimizdeki veriler, 2007'nin zor bir yıl olacağını gösteriyor. 2008 ve sonrasında nasıl yaşayacağımızı, 2007'deki gelişmeler belirleyecek" dedi.
İSTİŞARE BAĞINI KOPARMADIK
TÜSİAD YİK'in Ankara'da yapılan yılın son toplantısına onur konuğu olarak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan ise Tes-İş Genel Kurulu'nu programına aldı. Devlet Bakanı Ali Babacan da aynı saatlerde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile buluşmayı tercih etti. Gül, "Zaman zaman birbirimize gücensek, kızsak da istişare bağını koparmadık" derken; Sabancı ve Koç, iç ve dış siyasi ve ekonomik gelişmeler konusunda görev dağılımı yaparak konuşmayı tercih etti. Ömer Sabancı, şu mesajı verdi: * Çankaya formülü: Cumhurbaşkanlığı seçimleri 'toplumsal uzlaşma' içinde gerçekleştirilmeli. Cumhurbaşkanlığı, sosyal ve tarihsel kökleri ve bugünkü işlevleri itibarıyla bir uzlaşma ve uzlaştırma makamı. Bu, toplumsal huzur için de önemli. * Erken seçim: Genel seçimler zamanında yapılmalı. Bu, yalnızca ekonomik istikrar açısından yaklaştığımız bir konu değil. değil. Türkiye, önüne çıkan her dönemsel sorunu, erken seçime başvurarak çözme alışkanlığından kurtulmalı.
TEDİRGİNLİĞE İZİN VERİLMEMELİ * Laiklik ve kadrolaşma eleştirisi: Hükümet, ülkede zaman zaman tedirginlik yaratan konuların gündemi işgal etmesine izin vermemeli. Laiklik konusunda kaygı uyandıran kimi çıkışların yarattığı atmosfere bir de kamu yönetiminde liyakat ve becerinin ikinci plana atıldığı görünümünü veren kadro seçimleri eklendiğinde ortaya sıkıntı verici bir tablo çıkmakta. * Muhalefetten beklenti: Kısa vadeli bakış açılarıyla yürütülen muhalefetin, Türkiye'nin ulusal çıkarlarına zarar verdiği gözden kaçırılmamalı.